15.000 TL APU sistem toplama önerisi

Bütçe
15 k

maodon

Kilopat
Daha fazla  
Meslek
Elektrik Teknisyeni
Dualcore AMD Athlon 64 X2, 2500 MHz (12.5 X 200) 4800+
Anakart adý ASUS M2V-MX (2 PCI, 1 PCI-e X16, 2 DDR2 DIMM, Audio, video, lan)
Anakart çipseti VIA k8m890CE, AMD hammer.
Sistem belleði 4096 MB (DDR2-667 DDR2 SDRAM)
AMD Radeon HD 5500 series (1024 MB) yandı tamire verdim beklemede.
Corsair VS450 güç kaynağı.
HDD 500 HDD.

APU sistem toplamayı düşünüyorum. 5600G veya diğerleri nasıldır? Taksitli olsun.

kule tipi fanlı sistem önerileri

Son düzenleme:
Bir kaç ana parçası ikinci el sistem düşünür müsünüz?
Günümüz oyunlarını 1080p medium-high grafiklerde oynatabilecek bir sistem toplanılabilir eğer isterseniz.

1080p bana lüx gelir 720p yeterli. Oyuncu değilim.
Benim hatam başta sormam gerekirdi. Sistemi çoğunlukla ne amaçla kullanıyordunuz ve ikinci ele tamamen uzak mısınız? İş için ise hangi programlar veya oyun içinse hangi oyunları daha çok oynayacaksınız, biraz daha detay verebilir misiniz?
Amacınıza göre sistem parçalarını seçersek daha çok verim alabilirsiniz sistemden.

Benim hatam başta sormam gerekirdi. Sistemi çoğunlukla ne amaçla kullanıyordunuz ve ikinci ele tamamen uzak mısınız? İş için ise hangi programlar veya oyun içinse hangi oyunları daha çok oynayacaksınız, biraz daha detay verebilir misiniz?
Amacınıza göre sistem parçalarını seçersek daha çok verim alabilirsiniz sistemden.

Corsair VS450 güç kaynağı.
HDD 500 GB, HDD2. 150 GB kalacak GTA 5 gibi oyunları bu sistemle oynadım zaten sistem çalışıyor ama ekran kartsız modifiye olmadığı için film, müzik, internet vs. Online oyun oynamıyorum. Oyun için bir hadefim yok 720p de açsın yeter. Falcon bms,

Microsoft Flight Simulator, dcs vb gibi ikinci el düşünmüyorum.

Nova APU | AMD Ryzen 5 5600G Tray | 16 GB DDR4 | 512 GB SSD Tavsiye Sistem - incehesap.com bunu buldum ama kasa RAM SSD PSU vasat.

AMD Ryzen 5 5600G vatan da bulunmuyor ilk oraya baktım.​

Son düzenleme:
Bahsettiğiniz oyunlar (MFS ve DCS) bayağı sistem isteyen oyunlar. Özellikle MFS gibi optimizasyonu kötü olan oyunlarda 5600G pek iş görmez.

GTA V’in standart sürümünde story modunda öyle aman aman bir sistem gereksinimi yok zaten. Bir çok sistem ile kolaylıkla oynanabilir.

Madem ikinci el parça düşünmüyorsunuz, o zaman eldeki parçalar ve bütçeyle en iyi sistemi toplamaya çalışalım:

Anakart:
2300₺

Ram:
650₺

İşlemci:
2800₺

Ekran kartı:
10.800₺

Toplamda 16.600₺ civarında tutuyor bu sistem.

Tabii şunu da unutmamak lazım: Eğer ikinci el parçalara yönelseydik, aynı sistemi daha ucuza da toplayabilirdik.

Gelelim ekran kartı konusuna... Bu tarz kartların üretimi durduğu için fiyatlar tamamen satıcının keyfine kalmış durumda. Örnek vermek gerekirse, RX 6600’ün fiyatına bir bakın, sonra RX 7600’le karşılaştırın. RX 7600 daha yeni ve güçlü olmasına rağmen RX 6600 bazen daha pahalıya satılıyor. Bu da biraz bizim piyasanın garipliği işte.

Bir de RX 580 gibi eski kartlar sözde sıfır diye 2. elin 3 katı fiyatına satılıyor. O paraya daha iyisini almak çok daha mantıklı olur.

Şimdi sistemin diğer kısımlarına gelirsek: Güç kaynağı ve HDD’niz varsa işiniz şuanda biraz daha kolay. RX 7600 tam yükte kağıt üstünde 165W çekiyor. Diğer parçaları da eklersek toplamda en fazla 300-350W civarı toplam güç tüketimi olur.

450W bir güç kaynağı aslında yetebilir ama tam sınırda kalacağı için çok güven vermiyor. Zaten çoğu güç kaynağı kutuda yazan kadar güç veremiyor. %20 kaybı göz önüne almak lazım. Yani 450W yazıyorsa, 360W civarı veriyordur.
Önerim, bu sistem için minimum 550W 80+ plus sertifikalı veya daha iyi kaliteli bir güç kaynağı almak olur.

Bütçeniz kısıtlıysa, şimdilik mevcut güç kaynağını kullanabilirsiniz ama oyunları en yüksek ayarlarda oynamazsanız daha sağlıklı olur. Bu hali ile tam yükte kullanmak pekte sağlıklı değil. Daha düşük yükte bir süre bu güç kaynağı ile idare edilebilir ama garanti vermiyorum yine de.

Windows’u şimdilik HDD’ye kurup sonrasında M.2 SSD’ye geçerseniz sistemi uçurursunuz.

Kasanız yoksa da çok problem değil, sistemi açıkta masa üstünde de çalıştırabilirsiniz. Zaten birçok kişi böyle kullanıyor.

İşlemci soğutucusu olarak stok fan bir süre idare eder ama yaz geldiği için harici bir soğutucu ileride iyi olabilir.

Kısaca özetlersek:
İleride güç kaynağı, SSD, kasa ve belki bir işlemci soğutucusu alırsanız sistem çok daha iyi hale gelir.

Şu anki haliyle bu sistemle piyasadaki tüm oyunları 1080p çözünürlükte, en az 60 FPS ile orta-düşük ayarlarda rahatlıkla oynayabilirsiniz. FSR gibi teknolojilere bile ihtiyaç duymadan saf kas gücü ile bu değerleri görebilmek mümkün. Şimdilik 8 GB VRAM de yeterli.
MFS ve DCS gibi oyunlar için de önerilen 32GB, minimum ise 16GB RAM önerilen ram miktarı olduğu yazıyor.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bakın mesela ram miktarı dışında topladığımız sistem ile benzer sisteminiz var videoda. İşlemciler de denk güçte zaten. 1080p low grafiklerde olmasına rağmen sistem 18GB Ram kullanıyor. Yani şimdilik anca FSR ile belki olur ama normal ayarlarda akıcı oynayabileceğinize pek ihtimal vermiyorum 8 GB ram ile.

Seçtiğimiz anakart 32 GB ram desteği sunuyor ve 2 bellek kanalı mevcut bunu da unutmayalım. İleride ram takviyesi yaptığınıza elinizdekini satıp 2x16 kullanmanız gerekecek. 8+16'da kullanılabilir ama çok önermiyorum.
1x8 GB rami almadan önce yeniden karar verin.

Tüm artı ve eksileri yazdım. Umarım açıklayıcı olmuştur. Aklınıza takılan bir şey olursa ya da bir şey eklemek/değiştirmek isterseniz, birlikte bakabiliriz.

Ha bu arada, eski ekran kartınızın tamire verdiğinizi gördüm, tamir ücretine 50₺'den fazla vermeyin derim. 150-200₺ zaten kendisinin değeri.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bahsettiğiniz oyunlar (MFS ve dcs) bayağı sistem isteyen oyunlar. Özellikle MFS gibi optimizasyonu kötü olan oyunlarda 5600G pek iş görmez.

GTA V'in standart sürümünde story modunda öyle aman aman bir sistem gereksinimi yok zaten. Birçok sistem ile kolaylıkla oynanabilir.

Madem ikinci el parça düşünmüyorsunuz, o zaman eldeki parçalar ve bütçeyle en iyi sistemi toplamaya çalışalım:

Anakart:
2300₺

RAM:
650₺

İşlemci:
2800₺

Ekran kartı:
10.800₺

Toplamda 16.600₺ civarında tutuyor bu sistem.

Tabii şunu da unutmamak lazım: Eğer ikinci el parçalara yönelseydik, aynı sistemi daha ucuza da toplayabilirdik.

Gelelim ekran kartı konusuna... Bu tarz kartların üretimi durduğu için fiyatlar tamamen satıcının keyfine kalmış durumda. Örnek vermek gerekirse, RX 6600'ün fiyatına bir bakın, sonra RX 7600'le karşılaştırın. RX 7600 daha yeni ve güçlü olmasına rağmen RX 6600 bazen daha pahalıya satılıyor. Bu da biraz bizim piyasanın garipliği işte.

Bir de RX 580 gibi eski kartlar sözde sıfır diye 2. elin 3 katı fiyatına satılıyor. O paraya daha iyisini almak çok daha mantıklı olur.

Şimdi sistemin diğer kısımlarına gelirsek: Güç kaynağı ve HDD'niz varsa işiniz şu anda biraz daha kolay. RX 7600 tam yükte kağıt üstünde 165W çekiyor. Diğer parçaları da eklersek toplamda en fazla 300W civarı toplam güç tüketimi olur.

450W bir güç kaynağı aslında yetebilir ama tam sınırda kalacağı için çok güven vermiyor. Zaten çoğu güç kaynağı kutuda yazan kadar güç veremiyor. %20 kaybı göz önüne almak lazım. Yani 450W yazıyorsa, 360W civarı veriyordur.
Önerim, bu sistem için minimum 550W 80+ Plus sertifikalı veya daha iyi kaliteli bir güç kaynağı almak olur.

Bütçeniz kısıtlıysa, şimdilik mevcut güç kaynağını kullanabilirsiniz ama oyunları en yüksek ayarlarda oynamazsanız daha sağlıklı olur. Bu hali ile tam yükte kullanmak pek de sağlıklı değil. Daha düşük yükte bir süre bu güç kaynağı ile idare edilebilir ama garanti vermiyorum yine de.

Windows'u şimdilik HDD'ye kurup sonrasında M.2 SSD'ye geçerseniz sistemi uçurursunuz.

Kasanız yoksa da çok problem değil, sistemi açıkta masaüstünde de çalıştırabilirsiniz. Zaten birçok kişi böyle kullanıyor.

İşlemci soğutucusu olarak stok fan bir süre idare eder ama yaz geldiği için harici bir soğutucu ileride iyi olabilir.

Kısaca özetlersek:
İleride güç kaynağı, SSD, kasa ve belki bir işlemci soğutucusu alırsanız sistem çok daha iyi hale gelir.

Şu anki haliyle bu sistemle piyasadaki tüm oyunları 1080p çözünürlükte, en az 60 FPS ile orta-düşük ayarlarda rahatlıkla oynayabilirsiniz. FSR gibi teknolojilere bile ihtiyaç duymadan saf kas gücü ile bu değerleri görebilmek mümkün. Şimdilik 8 GB VRAM de yeterli.
MFS ve dcs gibi oyunlar için de önerilen 32 GB, minimum ise 16 GB RAM önerilen RAM miktarı olduğu yazıyor.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bakın mesela RAM miktarı dışında topladığımız sistem ile benzer sisteminiz var videoda. İşlemciler de denk güçte zaten. 1080p Low grafiklerde olmasına rağmen sistem 18 GB RAM kullanıyor. Yani şimdilik anca FSR ile belki olur ama normal ayarlarda akıcı oynayabileceğinize pek ihtimal vermiyorum 8 GB RAM ile.

Seçtiğimiz anakart 32 GB RAM desteği sunuyor ve 2 bellek kanalı mevcut bunu da unutmayalım. İleride RAM takviyesi yaptığınıza elinizdekini satıp 2x16 kullanmanız gerekecek. 8+16'da kullanılabilir ama çok önermiyorum.
1x8 GB RAM'i almadan önce yeniden karar verin.

Tüm artı ve eksileri yazdım. Umarım açıklayıcı olmuştur. Aklınıza takılan bir şey olursa ya da bir şey eklemek/değiştirmek isterseniz, birlikte bakabiliriz.

Ha bu arada, eski ekran kartınızın tamire verdiğinizi gördüm, tamir ücretine 50₺'den fazla vermeyin derim. 150-200₺ zaten kendisinin değeri.

Eski kasa var PSU tepede microatx saç kasa 2007 de almıştım. 450 wattı patlatana kadar kullanırım. Elimde 250wattlık FSP PSU da bulunmakta çift bağlantı olur mu?

Intel Core i5 12400F düşündüm zaten ama bunca yıl AMD kullandım kararsız kaldım.

Son düzenleme:
Eski kasa var PSU tepede microatx saç kasa 2007 de almıştım. 450 wattı patlatana kadar kullanırım. Elimde 250wattlık FSP PSU da bulunmakta çift bağlantı olur mu?

Intel Core i5 12400F düşündüm zaten ama bunca yıl AMD kullandım kararsız kaldım.
Zaten yeni nesil ekran kartlarını gördükten sonra artık iki güç kaynağı kullanmaya başlayacağız herhalde, 575W güç tüketen ekran kartımı olurmuş yahu 😝

Şaka bir yana, çift güç kaynağı kullanmak hakkında pek bilgim yoktur ve elinizde ki Corsair güç kaynağını kullanırken de tam yükte kullanmamaya dikkat edin derim çünkü bu işlem pekte sağlıklı değil bilginiz olsun.
Bu şekilde uzun vadede tam yükte kullanmak; güç kaynağı ısınmasına neden olur, ömrü kısalır, ani sistem kapanmaları, mavi ekran, ekran kararması gibi sorunlar yaşanabilir ve hatta az bir ihtimal bile olsa ekran kartına kalıcı hasar bile verebilir. Lütfen bu konuyu göz ardı etmeyin hocam.

I5-12400F, Ryzen 5 5500 ile denk işlemcidir ama aralarında yarı yarıya fiyat farkı var. Siz bilirsiniz tabii yine de.

AMD Athlon 64 X2, 2500 MHz 2007 de almıştım bozulmadı Intel işlemci hiç kullanmadım oyun oynarken.

Zaten yeni nesil ekran kartlarını gördükten sonra artık iki güç kaynağı kullanmaya başlayacağız herhalde, 575W güç tüketen ekran kartımı olurmuş yahu 😝

Şaka bir yana, çift güç kaynağı kullanmak hakkında pek bilgim yoktur ve elinizde ki Corsair güç kaynağını kullanırken de tam yükte kullanmamaya dikkat edin derim çünkü bu işlem pek de sağlıklı değil bilginiz olsun.
Bu şekilde uzun vadede tam yükte kullanmak; güç kaynağı ısınmasına neden olur, ömrü kısalır, ani sistem kapanmaları, mavi ekran, ekran kararması gibi sorunlar yaşanabilir ve hatta az bir ihtimal bile olsa ekran kartına kalıcı hasar bile verebilir. Lütfen bu konuyu göz ardı etmeyin hocam.

i5-12400F, Ryzen 5 5500 ile denk işlemcidir ama aralarında yarı yarıya fiyat farkı var. Siz bilirsiniz tabii yine de.

Kasaya sığmayan ekran kartı mı olur uçmuşlar oyunları da optimazyon özürlü yapıyorlar CoD4 gibi oyunlar yok gibi. Bence kullanılır akvaryum alırsın içine iyonize su kışın soğutmaya bile gerek kalmaz.

AMD Ryzen 5 5600 3.5 GHz AM4 32 MB cache 65 W işlemci tray daha iyi midir?​

Şaka bir yana, çift güç kaynağı kullanmak hakkında pek bilgim yoktur ve elinizde ki Corsair güç kaynağını kullanırken de tam yükte kullanmamaya dikkat edin derim çünkü bu işlem pek de sağlıklı değil bilginiz olsun.

i5-12400F, Ryzen 5 5500 ile denk işlemcidir ama aralarında yarı yarıya fiyat farkı var. Siz bilirsiniz tabii yine de.

Senin sistemi paylaşır mısın? Bir fikrim olsun hangi oyunları açıyor?

Son düzenleme:
AMD Athlon 64 X2, 2500 MHz 2007 de almıştım bozulmadı Intel işlemci hiç kullanmadım oyun oynarken.

Kasaya sığmayan ekran kartı mı olur uçmuşlar oyunları da optimazyon özürlü yapıyorlar CoD4 gibi oyunlar yok gibi. Bence kullanılır akvaryum alırsın içine iyonize su kışın soğutmaya bile gerek kalmaz.

AMD Ryzen 5 5600 3.5 GHz AM4 32 MB cache 65 W işlemci tray daha iyi midir?​

Bütçe varsa tabii ki de evet ancak madem sıfırdan ilerliyorsunuz, AM4'e bu kadar para harcamayı pek mantıklı bulmuyorum. Sebebi ise, ileride yükseltme yapmak istediğinzde mevcut soketinize yeni model ile değişim yaparken elinizde pek alternatifiniz olmayacak. x3d ailesi var fakat onunda ileriside yoktur yani. Ryzen, 7 ve 9 serileride var fakat oyun için gereksiz bir tercih olur.
Dilerseniz AM5'e yönelelim. Bu platformun çıkışı daha 1.5 sene oldu diye biliyorum ve yanılmıyorsam 2027'e kadar desteği devam edecek yani daha uzun ömürlü bir seri. Kafanız rahat olur bir süre anakart değişimiyle v.s. uğraşmazsınız.
Fakat bu seri DDR5 destekli bilginiz olsun, DDR5 ram alınması gerekli.

Senin sistemi paylaşır mısın? Bir fikrim olsun hangi oyunları açıyor?
Ryzen 3 4300G kullanıyorum ben, yaklaşık 4 sene oldu kullanalı ve açıkcası memnun diyebilirim. Pek fazla oyun oynamıyorum da arada LoL, ETS ve GTA 5 oynarım. LoL de orta grafiklerde 100FPS vermeye başladı, şu sıralar optimizasyonu bozmaya başladı, ETS 2 de 1080p low da 35-45 arası, Gta 5 standart sürümde hikaye modunda 1080p low da 50-55, Online da ise 30-40 arası gidip geliyor.
Yanlış hatırlamıyorsam Rx 550 ve Gtx 750 Ti arasında bir dahili gpu gücü var.
Sevmediğim tek kötü yanı, işlemci olarak gücü çok düşük yani ryzen 3 1200 gibi komik bir modele 4.nesil işlemci nasıl denk nasıl olabiliyor anlamıyorum. Bununla birlikte harici ekran kartı takmak istediğimde de pek seçeneğim olmuyor. Gtx 1660S üstünde darboğaz yapıyormuş. 5600G'de dahili gpu gücü benzer, işlemci gücü de Ryzen 5 5500'e denk diye biliyorum arada küçük farklar olabilir yine.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı