15 yaşında dava açılabilir mi?

Merhaba 15 yaşında biriyim ve bana 120.000 TL borcu olan birine dava açmak istiyorum. Bunu yapabilir miyim?
Ailenle evet ama sanırım tek başına olmuyor diye biliyorum. (yanlış bilgi olabilir)

Son düzenleyen: Moderatör:
Açamazsın hocam, 18 yaşını doldurmamış kişiler sınırlı ehliyetsiz olarak adlandırılırlar. Sınırlı ehliyetsizlerin, taraf ehliyeti olsa da dava ehliyeti yoktur. Yasal temsilcilerinin (anne, baba) izni ile dava açabilirler. Sınırlı ehliyetsizler, kişiye sıkı sıkıya bağlı olan hakları için (nafaka, manevi tazminat talebi vb.) ve diğer istisnai hallerde bizzat dava açabilir.

Olayı öğrenebilir miyiz? Özel değilse yardımcı olmak isterim.

Ailem araba alırken benden 120.000 TL civarı para almıştı (bu para hem dolara yaptığım yatırım hem de sünnet düğününden kalan altınlarımdı) bunu en kısa zamanda ödeyeceğini söylediler. Bugün de tatsız bir olay yaşandı artık dava açmak istiyorum.

Ailem araba alırken benden 120.000 TL civarı para almıştı (bu para hem dolara yaptığım yatırım hem de sünnet düğününden kalan altınlarımdı) bunu en kısa zamanda ödeyeceğini söylediler bugünde tatsız bir olay yaşandı artık dava açmak istiyorum.
Hocam, yasal temsilcinize dava açmak istiyorsunuz bu nedenle kayyım atanmasını istemelisiniz mahkemeden. Avukatla iletişime geçebilirsiniz bu konuya ilişkin. Yukarıda bahsettiğim istisnai hallere giriyor zira durum.
Edit: 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu m. 426/1-2 uyarınca,
"Vesayet makamı, aşağıda yazılı olan veya kanunda gösterilen diğer hâllerde ilgilisinin isteği üzerine veya re’sen temsil kayyımı atar:
1. Ergin bir kişi, hastalığı, başka bir yerde bulunması veya benzeri bir sebeple ivedi bir işini kendisi görebilecek veya bir temsilci atayabilecek durumda değilse,
2. Bir işte yasal temsilcinin menfaati ile küçüğün veya kısıtlının menfaati çatışıyorsa,
3. Yasal temsilcinin görevini yerine getirmesine bir engel varsa."

Son düzenleme:
Ailem araba alırken benden 120.000 TL civarı para almıştı (bu para hem dolara yaptığım yatırım hem de sünnet düğününden kalan altınlarımdı) bunu en kısa zamanda ödeyeceğini söylediler bugünde tatsız bir olay yaşandı artık dava açmak istiyor.

Konu ailenizle alakalıysa sinir ve nefretle hareket etmeyin.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı