16 GB RAM'den sadece 8 GB kullanılabiliyor

kemaalgram

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba, 8x2 olmak üzere 2 tane RAM'im var. Geçen hafta bilgisayarımı teknik bakım için bilgisayarcıya götürdüm. (termal macun, toz temizliği vs.) Eve götürüp sistemi kurduğumda bilgisayarım açıldı fakat ekran gelmedi, tekrar götürdüğümde işlemcinin termal macunla birlikte fana yapıştığını fark ettik. Bunu fark edene kadar bütün parçaları söküp taktık.

Konuyu fazla uzatmayayım, tekrar kullanmaya başladığımda 16 GB RAM'imin sadece 8 GB'ını kullanabildiğimi fark ettim. BIOS pilini söküp taktığımızı da belirteyim. BIOS ayarlarıma baktığımda 2 RAM'i de görüyor. Bilgisayarcı bunun BIOS'un güncel olmadığından dolayı olduğunu söyledi, BIOS'u güncelledim fakat farklı bir şekilde güncellenmesi gerekiyormuş galiba pek anlamadım. Bu sorun kullanımımda büyük sorun yaratıyor. Ne yapmam gerek?

Anakart: MSI A320M-A Pro.
İşlemci: Ryzen 5 2600.

Merhaba, 8x2 olmak üzere 2 tane RAM'im var. Geçen hafta bilgisayarımı teknik bakım için bilgisayarcıya götürdüm. (termal macun, toz temizliği vs.) Eve götürüp sistemi kurduğumda bilgisayarım açıldı fakat ekran gelmedi, tekrar götürdüğümde işlemcinin termal macunla birlikte fana yapıştığını fark ettik. Bunu fark edene kadar bütün parçaları söküp taktık.

Konuyu fazla uzatmayayım, tekrar kullanmaya başladığımda 16 GB RAM'imin sadece 8 GB'ını kullanabildiğimi fark ettim. BIOS pilini söküp taktığımızı da belirteyim. BIOS ayarlarıma baktığımda 2 RAM'i de görüyor. Bilgisayarcı bunun BIOS'un güncel olmadığından dolayı olduğunu söyledi, BIOS'u güncelledim fakat farklı bir şekilde güncellenmesi gerekiyormuş galiba pek anlamadım. Bu sorun kullanımımda büyük sorun yaratıyor. Ne yapmam gerek?

Anakart: MSI A320M-A Pro.
İşlemci: Ryzen 5 2600.
Hocam 8 GB RAM'in kullanılamadığını fark ettiğiniz yeri ekran görüntüsü alıp paylaşır mısınız?

Hocam 8 GB RAM'in kullanılamadığını fark ettiğiniz yeri ekran görüntüsü alıp paylaşır mısınız?
1741809548881.png

1741809596934.png

Hocam şu anda sadece Google'da 2 sekme, discord ve LoL client açık. Gördüğünüz gibi %96 kullanıyor.

Eki Görüntüle 2444213
Eki Görüntüle 2444215
Hocam şu anda sadece Google'da 2 sekme, discord ve LoL client açık. Gördüğünüz gibi %96 kullanıyor.
Hocam cpu-z indirip açtıktan sonra üstten ''SPD'' sekmesine gelip açılan ekranda sol üstte memory slot selection kısmından iki slotu da inceler misiniz? Her iki slotta da yine SPD ekranında sağ üst kısımda ''modül size'' kısmında 8 GB yazıyor mu?

Hocam BİOS üzerinden XMP ayarını kapatıp düzelip düzelmediğine bakar mısınız?

Ayrıca burada da biri benzer bir sorun yaşamış, xmp işe yaramazsa bu arkadaşın çözüm olarak işaretlediği cevabı deneyin. ''Sanal belleği el ile yüksek boyutlu olarak girin'' şeklinde bi çözüm işe yaramış.

Ayrıca RAM frekansını biraz düşürmek de bazı kullanıcılar için işe yaramış. 2933 Mhz yerine 2666 Mhz gibi.

Ancak sorunun temel sebebini bilemiyorum. RAM slotlarını teker teker test edebilirsiniz, işlemci pinlerinde yamulma olabilir mi bakmakta fayda var veya RAM'lerle ilgili sorun da olabilir en son bi MemTest ile test edilebilir.

Hocam BIOS üzerinden XMP ayarını kapatıp düzelip düzelmediğine bakar mısınız?

Ayrıca burada da biri benzer bir sorun yaşamış, XMP işe yaramazsa bu arkadaşın çözüm olarak işaretlediği cevabı deneyin. "sanal belleği el ile yüksek boyutlu olarak girin" şeklinde bir çözüm işe yaramış.

Ayrıca RAM frekansını biraz düşürmek de bazı kullanıcılar için işe yaramış. 2933 MHz yerine 2666 MHz gibi.

Ancak sorunun temel sebebini bilemiyorum. RAM slotlarını teker teker test edebilirsiniz, işlemci pinlerinde yamulma olabilir mi bakmakta fayda var veya RAM'lerle ilgili sorun da olabilir en son bir Memtest ile test edilebilir.

Hocam ilginiz için teşekkür ederim. Dediğiniz her şeyi denedim fakat sorun devam ediyor. Yarın daha profesyonel bir bilgisayarcıya götürüp sorunu çözdürmeyi deneyeceğim... Emeğiniz için teşekkürler iyi akşamlar.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı