165Hz Rampage RM-165'i 260Hz'e overclocklamak

Kadir Berk

Centipat
Katılım
1 Şubat 2021
Mesajlar
48
Yer
Rize
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğrencilikten Kurtulamadı
Merhaba arkadaşlar. 2 gün önce Evkur'dan bir tane PC ve monitör aldık. (bir hayırlı olsun alırım :))

Bugün overclock ile ilgili araştırma yaparken monitörün bile overclocklanabileceğini öğrendim (Tabii doğruysa.)
Ve ben de deneyeyim dedim.

NVIDIA Denetim Masası'ndan çözünürlük değiştirme bölümüne girdim ve özelleştir butonuna tıkladım.
Özel çözünürlük oluştur butonuna bastım ve yenileme hızı (Hz) bölümünü kademe kademe arttırmaya başladım.
Ve 271Hz'e kadar geldim.
271Hz yapınca ekran gelmedi ve Hz ayarı eski ayarına döndü.
271Hz'te iken monitör 15 saniyede bir gitmeye başladı ve ben de 260Hz'e düşürdüm.

Şimdi size 2 sorum var.
1. Gerçekten monitör 260Hz mi oldu?
2. Bu nasıl olabildi?

Cevaplarınızı bekliyorum.

Ekran Görüntüsü (2).png
 
Monitörünün 1 Ms tepki süresi var yani 1 Ms içinde pikselin renk değişim hızı sen onu 250 Hz yapsan buda 1000/250=4 Ms frame alırsın senin makinen 250 FPS veremiyor ise bir anlam ifade etmez aksine çok kötü bir deneyim yaşarsın.
Bu mantıkla 144 hz monitörde 144 fps altı oynadığın her oyunda kötü deneyim alırsın bu nasıl yaklaşım. 😆
 
Bu mantıkla 144 hz monitörde 144 fps altı oynadığın her oyunda kötü deneyim alırsın bu nasıl yaklaşım. 😆
Senin monitörün saniyede 144 frame veriyor sen 144 FPS yerine 100 FPS alır ise makinen monitörün 144 Hz olduğu için görüntüyü atlayarak geçecek makinen 144 frame veremediği için yani görüntü kırılacak.
 
Senin monitörün saniyede 144 frame veriyor sen 144 FPS yerine 100 FPS alır ise makinen monitörün 144 Hz olduğu için görüntüyü atlayarak geçecek makinen 144 frame veremediği için yani görüntü kırılacak.
Ne yapalım o zaman 100 FPS alıyoruz diye sağlıklı görüntü almak için upgrade etmek ya da 75 hz monitöre geçmek dışında bir seçeneğimiz var mı?
 
Piyasadaki monitör panelleri fabrikaya 60Hz de giriyor sonra overclock yapılarak piyasaya sürülüyor.

Çoğu 165Hz monitörler 144Hz panellerin overclock edilmesi ile yapılıyor. Tabi burada panel kalitesi önemli.

En fazla 10-15 değil daha fazla yapılabiliyor hatta Technopat da bununla alakalı video çekti ve onlarda 15'ten fazla arttırdılar. Bilmeden kesin gibi en fazla şu kadar arttırabilirsiniz yazmayın bence!

Bu bir genelleme. Rampage gibi bir markanın panel kalitesi hakkında bilgim yok. Technopat videoda dandik Rampage monitör mü kullanıyor Allah aşkına?

Ayrıca görüntüde fark oluştu mu? Panelin belli bir çalışma sıcaklığı var. Ona yaklaşıyorsa eski haline dön. Sadece sayı değişmiş gibi gözüküyor.
 
Oyunlarda gördüğümüz V-Sync ayarı kullanılır. V-Sync açıldığında eğer ekran kartınızın o an ürettiği FPS, monitörünüzün yenileme hızından yüksek bir değerdeyse, ikili ya da üçlü arabellekleme denilen yöntemlerle ekran kartınız görüntüleri bellekte sıraya sokar ve tam monitörünüzün frametime'ına denk gelecek şekilde görüntüleri aktarır. bu durum yırtılmasız, akıcı bir oyun deneyimi sunar fakat görüntüler olması gereken süreden daha geç ekrana aktarıldığı için input lag dediğimiz gecikme hissine yol açar. monitörünüzün Hz'i ne kadar yüksek ise gecikme hissi de o kadar az olur.

V-Sync açıkken FPS'inizin monitörün yenileme hızından düşük ise bu durumda da ekran kartınız monitörünüzün frametime'ını 2 ile çarpar ve 16,6msde bir görüntü aktarmak yerine 33,2ms'de bir görüntü aktararak yırtılmasız bir görüntü aktarımı sunar, fakat bu durumda aslında aldığımız akıcılık 30fps değerine düşer dolayısıyla takılma hissini daha fazla yaşatır.

Bunu önlemek içinse AMD'nin FreeSync modülü olan veyahut G-Sync compatible değil gerçek Nvidia G-Sync modülü olan monitör alarak bu sorun ortadan kalkar.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı