1660S için darboğaz yapmayacak en ucuz işlemci

Tabii ki. Tekli çekirdek gücü forumda her zaman değindiğim noktaydı. İlk çıktığı zaman Ryzen 3300X gibi özel bir 4/8 işlemciyi 2600/2600X/3500X gibi modeller yerine her zaman önermiştim örneğin. Açık dünya oyunları farklı bir yere gidiyor ve 4/4 işlemciler ciddi sıkıntı yaşıyorlar, 4/8'leri ise sanal çekirdekleri kurtarıyor. Burada elimizdeki ekran kartı da önemli. Açık dünya bir oyunda 45-60 FPS almayı hedefliyorsak ve 1660 Super her yeni oyunla performansını kaybedeceği için işlemcinin besleme yükü de nispeten azalacaktır. Ekran kartı %99 beslendiği sürece devasa bir açık dünyanın altından kalkabilecek ek çekirdek sayıları işimize yarayabilir. Dediğin gibi 3600/10400F gibi tekli çekirdekte güçlü 6/12'ler işi garantiye alır.
Belirttiğiniz üzere zamanının güçlü 4/4'lerinin karşılaştığı çekirdek limitleri sorunundan dolayı ortalama %15-20'lik performans kayıplarını bu sanal izlekler bahsi geçen AAA işlemci canavarı oyunlarda ucu ucuna da olsa kurtarabiliyor. Aslında açık dünya oyunları sanal izlekleri kullanamayacak veya faydalanmayacak bir şekilde optimize edilseydi 4/4'lerden pek bir farkı da kalmazdı ki eminim bu HT & SMT teknolojilerinden yararlanma işi 4/8 kullanıcılarını mağdur etmemek için yapıldı. Ama bana kalırsa şu an çoğu 6/6'lar muadil 4/8'lere göre daha performanslı bir konumda, gerçek çekirdeğin yerini çoğu zaman sanal izlekler tutamıyor genelde. Ayrıca şu OSD üzerindeki sanal izleklerin gerçek çekirdek sayıldığı ayara son verilip HT/SMT destekli işlemcilerin asıl gerçek kullanımlarını görebilsek iyi olur, çoğu kişi bu yüzden ya işlemcinin kullanım oranı düşük diye kendini kandırıyor ya da dediğim gibi işlemcisinin aslında hangi oranda nasıl bir yük altında çalıştığını bilemiyor....
Listeden i5 8400/9400, Ryzen 5 1600/2600/3500X gibi işlemcileri silin. i5 10400F, R5 3600 almanız gereken işlemciler. Eğer bütçeniz el vermiyorsa i3 10100F, R3 3100 gibi işlemcilere yönelin.
Yalnız hocam i5-8400/9400 serileri hala taş gibi, söz konusu fiyatları makul seviyelerde olsaydı 10100F/3100 gibi işlemcilere oranlara daha mantıklı bir seçenek olurdu. Zaten bu sebeple elediniz sanıyorum.

Son düzenleme:
Belirttiğiniz üzere zamanının güçlü 4/4'lerinin karşılaştığı çekirdek limitleri sorunundan dolayı ortalama %15-20'lik performans kayıplarını bu sanal izlekler bahsi geçen AAA işlemci canavarı oyunlarda ucu ucuna da olsa kurtarabiliyor. Aslında açık dünya oyunları sanal izlekleri kullanamayacak veya faydalanmayacak bir şekilde optimize edilseydi 4/4'lerden pek bir farkı da kalmazdı ki eminim bu HT & SMT teknolojilerinden yararlanma işi 4/8 kullanıcılarını mağdur etmemek için yapıldı. Ama bana kalırsa şu an çoğu 6/6'lar muadil 4/8'lere göre daha performanslı bir konumda, gerçek çekirdeğin yerini çoğu zaman sanal izlekler tutamıyor genelde. Ayrıca şu OSD üzerindeki sanal izleklerin gerçek çekirdek sayıldığı ayara son verilip HT/SMT destekli işlemcilerin asıl gerçek kullanımlarını görebilsek iyi olur, çoğu kişi bu yüzden ya işlemcinin kullanım oranı düşük diye kendini kandırıyor ya da dediğim gibi işlemcisinin aslında hangi oranda nasıl bir yük altında çalıştığını bilemiyor....

Yalnız hocam i5-8400/9400 serileri hala taş gibi, söz konusu fiyatları makul seviyelerde olsaydı 10100F/3100 gibi işlemcilere oranlara daha mantıklı bir seçenek olurdu. Zaten bu sebeple elediniz sanıyorum.
Eski nesil işlemcilerde fiyatlar gereksiz derecede yüksek. Özellikle DDR4 sokete sahip 6. Nesilden 9. Nesile kadarki süre gelen İntel işlemciler. Aynı veya yakın fiyatlara çok daha iyi alternatifleri varken alınmasının bir faydası yok. İkinci önermeme sebebim ise 6/6 core-thread düzeyinde üretilmiş olmaları. 3500X gibi daha güncel işlemciyi listeden çıkart dememin sebebi de bu yüzden. HT teknolojisi kullanılsa dahi ki kullanımı söz konusu değil, sadece 6 çekirdekte sınırlı kalan işlemcilerin önü pek açık değil. Eski nesil işlemcileri bir kenara bırakırsak en taban olarak baz aldığım 4/8 işlemcilerin özellikle buna en iyi örnek R3 3300X; 6/6 ile sınırlı işlemcilerden uzun vadede daha iyi sonuçlar vereceğini düşünüyorum.

@Mr. Kerem, ben de zaten makul fiyatlardan şeklinde belirtmiştim ki benzer fiyatlarda belirttiğiniz üzere daha yeni nesil ve güçlü 6/12 alternatifler varken bakılmaz. Ayrıca 3300X örneğini de fiyatı ve stoklarından bağımsız örnek verdiniz sanıyorum ama maalesef uzun vadede 6/6'lar daha mantıklı olacaktır. Gerçek çekirdeğin yerini maalesef sanal izlekler tutamaz, şu an bakıyoruz bazı işlemciye yük bindiren oyunlarda 2/4 ile 4/4 arasında devasa boyutlarda fark var. Zamanı geldiğinde 4 çekirdek de tıpkı 2 çekirdekler gibi HT ile bir halta yaramayacak bu kadar basit, zaten HT & SMT denilen olayın pek bir esprisi de yok, çekirdeğin ana performansını %10-15 seviyesinde sadece ve sadece bu teknolojiyi kullanacak şekilde optimize edilen oyunlarda etkili bir şekilde artırabiliyor ki zamanı geldiğinde kullanılsalar dahi elbet bir gün 6/6'ların birçoğu çekirdek limitine takılacak olan bu HT/SMT'li 4 çekirdekli işlemcileri ezip geçecek.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı