1800 TL 144 HZ 1 ms monitör önerisi

Her TN panelin, her IPS panelin ve her VA panelin kalitelisi ve kalitesizi var.

IPS olup da renk kalitesi TN panellerden daha kötü olan IPS paneller var. O yüzden direkt panel olarak model bakmayın. Yani her IPS panel monitörden iyi bir renk performansı beklemeyin. IPS ve VA'nın TN'e karşı tek sabit avantajı, izleme açısıdır. O da Eğer oyun oynuyorsanız zaten çaprazdan yamuk bakmayacağınız için çok sıkıntı değil.

1: IPS panelde 1ms diye bir olay yok, MPRT 1ms var, MPRT 1ms de GTG 1ms ile aynı şey değil. Daha yavaş monitörler.
2: Hiçbir monitör 144Hz ya da 240Hz üretilmez. Overclock ile bu değerlere çıkarlar ki bu overclock işlemine en iyi tepki veren panel türü de TN paneldir. Zaten halen kullanılıyor olmasının edenlerinden biri de bu.
3: IPS ya da VA panel alırken renk kalitesi istiyorsanız Color Depth en az 10Bit olmalı ki TN'den bir fazlası olsun. Yine Renk Gamutu DCI-P3, Adobe RGB ya da REC2020 gibi standartlarda %95 üzeri bir değer verecek ki bir manası olsun. E bu tip IPS panelli monitörlerde o renk ve izleme keyfinden faydalanmak için en az bir 2K çözünürlük lazım. Bu tip monitörler de en az 4.500 5.000TL'den başlar. O yüzden bu fiyat aralığının altında IPS monitör görürseniz bir araştırın derim, kampanya falanla anca olur. Ha 2.000 - 2.500 bandında ise koşarak kaçın oradan zaten.
4: ULTRAFAST IPS, Mega Fast VA, ULTRAMACHINEGUN EKOLAYZIR TRINITY VAIPRS falan gibi şeylerden uzak durun abi. IPS panelin ve VA panelin yavaş olmasının nedeni yazılımsam değil, tasarımsaldır. Yani fiziksel tasarımı yüzünden yavaştır. İsimleri de buradan gelir. O fiziki tasarımı değiştirmeden hızlandırmazsın. E değiştirirsen de adı IPS olmaz zaten.

Sonuçta 1800TL'ye 144Hz ve 1ms monitör arıyorsan FPS oyunu oynayacaksın demek, keza 100+FPS veren oyunlar genelde rekabetçi FPS ve MOBA oyunları. O zaman tek tercih XL2411P kalıyor sana. Güzel film izleyeyim, God of War oynayayım diyorsan da o zaman 60Hz civarı minimum 10Bit rengi ve renk gamutu standartları yüksek bir IPS monitör alırsın 4K. Onla da diğer AAA oyunların ya da video izlemenin keyfini çıkarırsın. İkisi aynı anda olmaz, olsa da 1.800TL'ye olmaz. ViewSonic'in ve ASUS'un vardı yanılmıyorsam hani hem hızlı hem rengi iyi monitörü ama 24.000TL'den falan başlıyordu en son :D
 

Geri
Yukarı