1800 X ile Aquaforce W240 performansı

bylal666

Hectopat
Katılım
20 Kasım 2013
Mesajlar
10
Öncelikle herkese merhabalar arkadaşlar.

Merakta kaldığım bir konu var. Ev için yeni kurduğum Rig için R7 1800x ve soğutma olarak da Aquaforce w240 kullanıyorum. Termal macun olarak da Zalman STG2 kullandım. MSI x370 Slı Plus Anakart üzerindeler.

Ortalama sıcaklıklar 40-45 arası Idle olarak gözlemledim. İşin ilginç tarafına gelecek olursak, eski Riglerden birini de soğutma olarak yükselteyim deyip Aquaforce w120 ile güçlendirdim, x6 1100t cpu ve MSI fx890-gd65 üzerinde. 1100t'nin yüksek TFP değerini bilen bilir ve termal performans durumu da hiç şüphesiz 1800x'le kıyaslanamaz. Lakin 1100t üzerindeki tek fanlı w120 ile 30-35 derece aldığım sıcaklık değerleri aynı koşullarda 1800x üzerinde çift fanlı çift slot radyatörlü w240 ile 40-45 C. Açıkçası şaşkınlık içerisindeyim. 1800X ile likit soğutmada deneyimi olan arkadaşlar tecrübelerini paylaşır ve nacizane yorumlarını eksik etmezlerse sevinirim.

EDIT: Durum kavrandı, sorun çözüldü....


Evet durumu kavramış bulunmaktayım, belki başka birinin de işine yarar diye burada anlatayım isterim. Yabancı basında bu aralar sıkça yer bulmuş bu durum lakin bizimkilerde "tık" ses çıkmamış, e biz de haberdar olamamışız. (Sitem Mode On).

R7 serisi "X" ibareli CPU'lardaki ısı sensöründe AMD nasıl bir akla hizmet davrandıysa +20C offset koymuş arkadaşlar. Yani CPU'nun sıcaklığı aslında 30 iken siz ekranda 50 görüyorsunuz. İşin ilginç tarafı AMD'nin kendi Overclock yazılımı doğru değerler okurken anakartınızın modeli ne olursa olsun sensörlerden gelen bilgiye dayanarak +20C offset ile gözünüzün önünde sanal olarak arttırılmış bir ısı oluyor. Ne zararı olacak ki diyenleri duyuyor gibiyim. Efendim şöyle açıklayayım;

Sensör +20C okuyor, sizin CPU soğutucu sisteminizdeki fanlara hükmeden yazılım ne yapıyor? Hoop ısındı bu işlemdi haydi bağıralım diye gazlıyor RPM'i. Böyle olunca ne oluyor, CPU olması gerektiğinden daha fazla soğutuluyor. "Soğukluk iyidir iyi" demeyesiniz. Ryzen'deki XFR teknolojisi sayesinde serinliği gören bizim 1800X ne yapıyor dersiniz? Hoop Mhz'i gazlıyor idle konumdayken 4.1GHZ'lerde dolanıyor. Böyle olunca ne oluyor? Sebepsiz yere ısı artıyor, ısı artınca bizim fan kontrolcü ne yapıyor tahmin edin...

Masaüstü idle konumda sanki 4K video işlermiş misali şaha kalkan bir işlemci ve soğutma sistemi düşünün. Bunu yukarıda bahsettiğim neredeyse kısır bir döngü ile yapıyor. Peki çözümü nedir derseniz, fan kontrolcü ayarlarını elinize dizginleri alıp siz yapacaksınız. Sonra serin ve sessiz takılacaksınız.

Aşağıdaki Screenshot durumu özetliyor. Biri AMD yazılımı, diğeri anakart üreticisinin yazılımı. Aynı anda farklı ısı değerleri gösteriyorlar...
Untitled-1.jpg
 
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı