Evet hocalarım size bu sorum. 2.Abdulhamid Han gerçekten çok uzun zamandır araştırıp sevdiğim bir padişah. 2.Abdulhamid tahta meşrutiyeti ilan edeceğim sözüyle geçmişti ve etti de, fakat edildikten sonra 2.Abdulhamid ile meclisin kararları uyuşmuyordu. Mesela 2.Abdulhamid Kırım da savaş yapılmaması gerektiğini yoksa buranın kaybedileceğini savunurken, meclis bu savaşa girilmesini ve kaybedilmeyeceğini savunmuştur. Savaşı Osmanlı kaybetmişti ve Rusya aşırı derece de ağır antlaşmalar istiyordu. Sağ olsun Avrupalılar bu antlaşmaları hafifletmiş Osmanlı biraz olsun rahatlamıştı. Tabi sonra meclis kapandı
Abdulhamid Han döneminde Türkiye'nin 2 katı kadar toprak kaybedilmiş. Ama şunu düşünüyorum ki o zamanlar Abdulhamid Han yerine isterse en kral padişahı getirsinler gene o topraklar kaybedilecekti, Abdulhamid Han olmasaydı o dönem şu an Türk toprakları İstanbul vb. yerler de kaybedilecekti benim düşüncem. Abdulhamid Han olmasaydı Mustafa Kemal Atatürk gibi bir lider yetişmeyecekti. Çünkü Atatürk'ün okuduğu okulları 2.Abdulhamid yaptırmıştır. Dediğim gibi Abdulhamid'in hayatını sular seller gibi yuttum anladım (Bunu tüm Türkiye/Osmanlı liderleri için de yaptım). Abdulhamid çok zeki bir padişahmış. Abdulhamid Han balkan devletlerinin barışmaması için çok çalışıyordu, tahttan indikten sonra yeni iktidar ise barışması için çok uğraştı ve balkanlar (Selanik vb.) Kaybedildi. Abdulhamid Han'ın bir sözü var " Osmanlı eğer Filistin'den çekilirse orada kıyamete kadar kan durmayacaktır". Evet şu an bu söz gözlerimizin önünde gerçekleşiyor. Abdulhamid HAN asla 1.dünya savaşına girilmesini istemiyordu. Tahttan indirildikten sonra İttihat ve Terakki cemiyeti Padişah'ın haberi olmadan Sivastopol'u bombalamıştır, sonuç olarak Osmanlı Devleti 1.dünya savaşına katılmıştır. Osmanlı devleti 1.dünya savaşında binlerce Fizikciyi binlerce Öğretmenini binlerce mühendisini vb. önemli insanları kaybetmiştir. Abdulhamid Han yaşasaydı o dönem savaşa girmeyecektik yüksek ihtimal ve böyle bir katliam olmayacaktı. İnsanlar büyük bir padişah olmayı sadece toprak elde etmek sanıyorlar. Kardeşim hayırdır sanat nerede? Bilim nerede? Abdulhamid Han sanata, bilime, ilime çok önem vermiştir. Hicaz-yemen demiryolu projesi Osmanlı devletinin en büyük projesidir. Kimsenin aklına gelmeyecek bir olaydır bu. Abdulhamid han döneminde köprü projesi bile yapılmıştır velakin başarılı olunamamıştır (Üzücü). Tüm şehirler de saat kulesi projesi Abdulhamid Han döneminde yapılmıştır. 1. Dünya savaşına girmeseydik ve Abdulhamid başta olsaydı şu an evet en güçlü ülke olmazdık velakin bam başka bir yerde olurduk. Yemen'în önemli petrol kaynakları hala bizim olabilirdi. Kısacası dostlar size bu sorum sizce ne olurdu? Siyasi görüşünüzü paylaşmadan objektif yorum yaparsanız daha sağlıklı daha güzelce sohbet edebiliriz. Bu arada forum da tarih bölümünün açılması gerektiğini düşünüyorum.