2.Abdulhamid Han 5 yıl daha tahtta kalsaydı ne olurdu?

Ben genel, Osmanlı için konuşuyorum hocam; sonuçta bir ailenin aldığı kararlar ama o kısım konuya uymamış, haklısınız; sabah sabah pek dikkat etmedim, kusura bakmayın.

Evet, örnek: Matbaaya gavur icadı diyen halk.
Osmanlı kendi çapında yenilikçi idi, batılaşmak için 2. Mahmut fes getirdi, 2. Abdülhamid kara çarşafı yasakladı vb. yenilikler yapılmaya çalışıyordu ama sınırlı.
Dediklerinize katılıyorum hocam, estağfurullah siz kusura bakmayınız.

Nenemin bıyığı olsa ne olurdu? Bunu tartışmak kadar saçma bir şey bu. Ne olacağı kişilerin hayaline kalmış. Bence bu konuya yorum yapmak hikaye yazmak gibi.

Öncelikle şunu söyleyeyim, Abdülhamid barışçı bir padişah olduğundan dünya savaşına girmek istemiyordu. Girmeseydik, diğer devletler yorgun argın çıkarken biz dinç olarak kalacaktık. Yüksek ihtimal borçlarımız biterdi veya çok az miktarda kalırdı. İhtilal olmayacağı için ordu siyasete karışmamış olurdu bu bizim için büyük bir avantaj. Balkan harbi yüksek ihtimal çıkmazdı. Fakat şunu iyi biliyorum ki eninde sonunda Osmanlı devleti yıkılacaktı çok uluslu yapısından dolayı. İsterse Abdülhamid Han 20 sene devletin başında olsun, bir kere kurtardı iki kere kurtardı üçüncüsünde kurtaramazdı.
Nenemin bıyığı olsa ne olurdu? Bunu tartışmak kadar saçma bir şey bu. Ne olacağı kişilerin hayaline kalmış. Bence bu konuya yorum yapmak hikaye yazmak gibi.
Amaç hikaye yazmak zaten? Alternatif tarih.

Hocam ama kaynaklarda da yazıyor abdulhamidin 1.dünya savaşına girmek istemediği. Sanmıyorum hocam kaybedeceğini, o topraklarla kalırdık.

Evet ama Anadolu'un jeopolitik konumu yüzünden illa ki bir yerde girecektik. Abdulhamit yapabileceği çoğu şeyi yapmıştı zaten bence. Demiryolları, üniversiteler, petrol kaynakları vs.sadece bunları ilerletebilirdi diye düşünüyorum. Ama 1.dünya savaşında çok etkin rol oynamayacağımız için bu kadar zararlı çıkmazdık.

Efendiler yorumlarınız için çok teşekkür ederim. 10 Tane yorum görünce yüzümde tebessüm oluştu. Fakat düşündüğüm şey şu Osmanlı yıkılmak yerine devam ettirilseydi ne olurdu ? Çünkü Osmanlı parası çok değerliydi. 500 Yıllık imparatorluk sonuçta.

Ama hocam galiba meclisin yanlış kararlar vermesi nedeniyle kapatıldı. Sonradan tekrar açıldı zaten.

Hocam ama kaynaklarda da yazıyor Abdulhamidin 1.Dünya savaşına girmek istemediği. Sanmıyorum hocam kaybedeceğini, o topraklarla kalırdık.
Öncelikle güzel konu yalnız tarihte belli çıkarımlar yapmak için; o dönemin şartlarını ve koşullarını değerlendirerek düşünmeliyiz. Şimdiki veya bundan 20 yıl önceki şartlar, pek de alakalı değil.
I. Dünya savaşına Osmanlı her halükarda girmek "zorundaydı". Bunu sadece çıkarlar, anlaşmalar, denge vs. gibi konular adına düşünmeyin. Arkasında koskoca bir sosyal zorunluluk yatıyor. Aynı zorunluluk; bizim boğazlardaki haklarımızı geri almamızı, İstanbul'un tekrar militarize edilmesini, Hatay sorununu kapsar. Ve bir o kadar önemli; yıllar sonra Rusya'nın Avrupa ülkelerine: "Türkiye'nin boğazlar konusunda tam yetkili olması tanınmalı. Aksi bir durumda Türkiye'nin savaş açması halinde Rusya Türkiye'nin yanında yer alır." açıklaması bizlere o dönemdeki konjüktörün, aslında kaçınılmaz sonuçlarını gösteriyor.
Bir de demokrasi, cumhuriyet, toplumsal devrim; bunların hiçbiri durup dururken veya bizim atalarımız tarafından keşfedilmedi. Hepsi hem bireysel hem de toplumsal ihtiyaçların, hukukun, kültürlerin gelişimleri adına yapıldı. Bu nedenle; değil 500 yıllık imparatorluk, 1500 yıllık imparatorluklar bile yıkıldı.
Sürekli ilerleyen ve gelişen insanın; geçmişteki kült yapılarda takılması, bağlı kalması pek mümkün değil.

Ayrıca Mustafa Kemal Atatürk sıfatında bir karakter sadece tarih değil: Hepimizin içinden an gelir bir Atatürk çıkacak potansiyelimiz vardır. Damarlarımızdaki asil kanda mevcuttur.

Saygılar.

Öncelikle güzel konu yalnız tarihte belli çıkarımlar yapmak için; o dönemin şartlarını ve koşullarını değerlendirerek düşünmeliyiz. Şimdiki veya bundan 20 yıl önceki şartlar, pek de alakalı değil.
I. Dünya savaşına Osmanlı her halükarda girmek "zorundaydı". Bunu sadece çıkarlar, anlaşmalar, denge vs. gibi konular adına düşünmeyin. Arkasında koskoca bir sosyal zorunluluk yatıyor. Aynı zorunluluk; bizim boğazlardaki haklarımızı geri almamızı, İstanbul'un tekrar militarize edilmesini, Hatay sorununu kapsar. Ve bir o kadar önemli; yıllar sonra Rusya'nın Avrupa ülkelerine: "Türkiye'nin boğazlar konusunda tam yetkili olması tanınmalı. Aksi bir durumda Türkiye'nin savaş açması halinde Rusya Türkiye'nin yanında yer alır." açıklaması bizlere o dönemdeki konjüktörün, aslında kaçınılmaz sonuçlarını gösteriyor.
Bir de demokrasi, cumhuriyet, toplumsal devrim; bunların hiçbiri durup dururken veya bizim atalarımız tarafından keşfedilmedi. Hepsi hem bireysel hem de toplumsal ihtiyaçların, hukukun, kültürlerin gelişimleri adına yapıldı. Bu nedenle; değil 500 yıllık imparatorluk, 1500 yıllık imparatorluklar bile yıkıldı.
Sürekli ilerleyen ve gelişen insanın; geçmişteki kült yapılarda takılması, bağlı kalması pek mümkün değil.

Ayrıca Mustafa Kemal Atatürk sıfatında bir karakter sadece tarih değil: Hepimizin içinden an gelir bir Atatürk çıkacak potansiyelimiz vardır. Damarlarımızdaki asil kanda mevcuttur.

Saygılar.
Doğru söylüyorsunuz aslında hocam da insan bir üzülüyor be 500 yıllık İmparatorluk yıkılıyor. Şartlar bunu gerektiriyordu yapacak bir şey yok ama geçmişe değil de geleceğe yatılı şekilde yaşamak lazım.

Tarihin akışı değişir sonuç değişmezdi. Parçalanması bir fitilin ateşlenmesini bağlı İmparatorluğun başında kim kalsa geri dönülemez yola yine girecektik. Yunan idealleri uğruna Anadolu'ya yine göz dikecek kurtuluş savaşı başka vesileyle devreye girecekti. Yapılan kurtuluş mücadelesinin sonucunu kestirmek ise zor işte.

Osmanlı yine yıkılırdı.

I. Dünya Savaşı'na girmeme gibi bir durum yoktu. Buna zaten bizim konumumuz engel. Sonrasındaki senaryoyu biliyoruz zaten.

II. Abdulhamid, bana göre yapabileceğini yaptı. Her şey toprak değildir. Ona çökmüş bir imparatorluk kaldı. Millet fazla toprak aldığı için Kanuni'yi de çok iyi padişah sanıyor.

II. Abdulhamid'in kardeşi V. Murad, II. Abdulhamid'den daha iyi bir eğitim almıştı. Fransızca biliyor, piyano çalıyordu. Delilik olayları, onun için büyük talihsizlik. Özellikle törenler tam bir rezaletti.

2 ölüm haberi de alınca, delirdiği söylenir. Destekçileri, sağlığının yerinde olduğunu savunuyordu. II. Abdulhamid ise tedavisinin imkansız olduğunu anlatan bir heyet raporu almıştı.

Osmanlı yine yıkılırdı.

I. Dünya savaşı'na girmeme gibi bir durum yoktu. Buna zaten bizim konumumuz engel. Sonrasındaki senaryoyu biliyoruz zaten.

Iı. Abdulhamid, bana göre yapabileceğini yaptı. Her şey toprak değildir. Ona çökmüş bir imparatorluk kaldı. Millet fazla toprak aldığı için Kanuni'yi de çok iyi padişah sanıyor.

Iı. Abdulhamid'in kardeşi v. Murad, II. Abdulhamid'den daha iyi bir eğitim almıştı. Fransızca biliyor, piyano çalıyordu. Delilik olayları, onun için büyük talihsizlik. Özellikle törenler tam bir rezaletti.

2 ölüm haberi de alınca, delirdiği söylenir. Destekçileri, sağlığının yerinde olduğunu savunuyordu. Iı. Abdulhamid ise tedavisinin imkansız olduğunu anlatan bir heyet raporu almıştı.

Hocam bildiğim kadarıyla(bu bir söylenti) V. Murad masonlara verdiği sözlerin devleti çok büyük bir sıkıntıya sokacağını anlayıp deli taklidi yapmıştır. Ama bu bir söylenti, en başından Abdulaziz indirilmeseydi ordu düzeni bozulmasaydı Rus'a savaş açıp Kırım'ı kurtarabilirdik. Zaten Sultan bunun hazırlıkları içindeydi.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı