2.Abdulhamid Han 5 yıl daha tahtta kalsaydı ne olurdu?

Bence tamamen biterdi. Daha da kötü olurdu. Bir de şu kadar olsa bu kadar olsa derken milyarlarca olasılık ortaya çıkıyor. Tarihi olduğu gibi bırakmak en mantıklısı bence. Ayrıca evet forumda tarih bölümü açılmalı bence de.

Osmanlı yine yıkılırdı.

I. Dünya Savaşı'na girmeme gibi bir durum yoktu. Buna zaten bizim konumumuz engel. Sonrasındaki senaryoyu biliyoruz zaten.

II. Abdulhamid, bana göre yapabileceğini yaptı. Her şey toprak değildir. Ona çökmüş bir imparatorluk kaldı. Millet fazla toprak aldığı için Kanuni'yi de çok iyi padişah sanıyor.

II. Abdulhamid'in kardeşi V. Murad, II. Abdulhamid'den daha iyi bir eğitim almıştı. Fransızca biliyor, piyano çalıyordu. Delilik olayları, onun için büyük talihsizlik. Özellikle törenler tam bir rezaletti.

2 ölüm haberi de alınca, delirdiği söylenir. Destekçileri, sağlığının yerinde olduğunu savunuyordu. II. Abdulhamid ise tedavisinin imkansız olduğunu anlatan bir heyet raporu almıştı.

V.Murad'a üzülüyorum ya, padişah olabilecekken olamadı. Sonra delirdi. Üzücü.
Bence tamamen biterdi. Daha da kötü olurdu. Bir de şu kadar olsa bu kadar olsa derken milyarlarca olasılık ortaya çıkıyor. Tarihi olduğu gibi bırakmak en mantıklısı bence. Ayrıca evet forumda tarih bölümü açılmalı bence de.

Evet maalesef bilemiyoruz, her şerde bir hayır vardır. Belki 5 yıl daha tahtta kalsa Osmanlıyı daha kötü günler bekliyor olabilirdi.

Hayır epey bir kötü.
Bakın bakalım hangi kadının ne hakkı var Arabistan'da veya osmanlıda hangi kadının söz hakkı vardı?

Devletin dini adalettir.
Hürrem Sultan, Kösem Sultan, Nurbanu Sultan... daha devam eder bu liste. Kadınların gayet de söz hakkı vardı. Dümdüz mantıkla gidersek ABD'de de kadınların hiç söz hakkı yok. Kaç yüzyıllık devlet, daha 1 tane kadın başkan yok :)

V.Murad'a üzülüyorum ya, padişah olabilecekken olamadı. Sonra delirdi. Üzücü.
Ben üzülmüyorum ama padişahlığını sürdürme imkanı olsaydı ne olacağını merak ediyorum.

Eğer olsaydı, iyi şeyler başarabilirdi diye düşünüyorum. Eğitimi gerçekten iyi.

Tabii, törenler hakkında anlatılanlar gerçekse zor bi' alışma süreci geçirirdi.

Hayır epey bir kötü.
Bakın bakalım hangi kadının ne hakkı var Arabistan'da veya osmanlıda hangi kadının söz hakkı vardı?

Devletin dini adalettir.
Osmanlı da kadın hakları yok mu? Ayrıca Arabistan ile Osmanlı'yı karşılaştıramazsınız. İki farklı kültür, iki farklı devlet, iki farklı yasa, iki farklı halk.
Ben üzülmüyorum ama padişahlığını sürdürme imkanı olsaydı ne olacağını merak ediyorum.

Eğer olsaydı, iyi şeyler başarabilirdi diye düşünüyorum. Eğitimi gerçekten iyi.

Tabii, törenler hakkında anlatılanlar gerçekse zor bi' alışma süreci geçirirdi.

Törenlerde ne oluyor hocam sizden duydum ilk defa. Ne oldu ki?

Osmanlı da kadın hakları yok mu? Ayrıca arabistan ile osmanlı'yı karşılaştıramazsınız. İki farklı kültür, iki farklı devlet, iki farklı yasa, iki farklı halk.

Törenlerde ne oluyor hocam sizden duydum ilk defa. Ne oldu ki?

Evet yok.
Ortaokul tarih bilginizle fazla cesur davranıyorsunuz.

Hürrem sultan, kösem sultan, nurbanu sultan... Daha devam eder bu liste. Kadınların gayet de söz hakkı vardı. Dümdüz mantıkla gidersek ABD'de de kadınların hiç söz hakkı yok. Kaç yüzyıllık devlet, daha 1 tane kadın başkan yok :)

Hiç güleceğim yoktu.
O dediğin isimler küçük yaştaki oğulları sayesinde arka planda iş yapmış isimler.
Sanki padişah gibi acikca kendisi ülkeyi yönetiyordu.
Kendinizi rezil etmeyin.

Evet yok.
Ortaokul tarih bilginizle fazla cesur davranıyorsunuz.

Hiç güleceğim yoktu.
O dediğin isimler küçük yaştaki oğulları sayesinde arka planda iş yapmış isimler.
Sanki padişah gibi acikca kendisi ülkeyi yönetiyordu.
Kendinizi rezil etmeyin.

Anlıyorum. Osmanlı'da kadın hakları yok en iyisi ben kendimi rezil etmeyeyim. Yoksa siz gülersiniz ve ben rezil olurum.(!)

Savaşa girmeyecek miydik? Savaşa her türlü girecektik. Burada yanlışınız var. İkincisi, imparatorluk zaten çökmüş. Abdülhamid herhangi bir şey yapamazdı 5 yıl daha kalsa bile. Sadece daha fazla toprak kaybederdi.
Bir kaç sene daha tahtta kalsa Balkan savaşları, Arap isyanları çıkmayabilirdi. Savaşa İngilizlerin tarafında girme fırsatı da bulabilirdik.

Şu Osmanlı'dan habersiz liman bombalama işi efsaneden ibaret. Koskoca padişahın haberi olmadan mı savaş girilecekti ? Zaten yakın ilişkiler vardı savaş öncesinde. Osmanlı tarafsız bir devlet olsaydı o gemileri de satın almazdı. Gayet de belli savaşa girileceği.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı