2.Abdulhamid Han 5 yıl daha tahtta kalsaydı ne olurdu?

Konu sahibi mesajında padişahın haberi olmadan bombalanmıştır diye bir şey yazmış. O sebeple cevap yazdım.
Yanlış mı söyledim hocam ? Bizi Enver Paşa'nın talimatı savaşa sokmadı mı ? Ayrıca zaten V.Mehmet İttihat ve Terakki'nin kuklasıydı sadece onun dediklerini yapıyordu, bir hükmü yok ülkede adam akıllı.
 
Neticesi iyi olan talimat padişaha yazıyor kötü olan paşaya yazıyor. Ne ala memleket bu kafayla 700 yıl iyi dayanmış devlet. Bu bana bir yerlerden tanıdık geliyor. Padişah iyiydi ama çevresi kötü deyinde tam olsun. Padişah halk içerisinde kullarına paşalar beni kandırdı kullarım beni affetsin de demiş midir?
 
Neticesi iyi olan talimat padişaha yazıyor kötü olan paşaya yazıyor. Ne ala memleket bu kafayla 700 yıl iyi dayanmış devlet. Bu bana bir yerlerden tanıdık geliyor. Padişah iyiydi ama çevresi kötü deyinde tam olsun. Demokrasi olmayan yerde en son karar mercii kim ben ona bakarım. Padişah halk içerisinde paşalar beni kandırdı halkım beni affetsin de demiş midir?
Hayır asla demedi, yanlışım varsa düzeltin. 1.Meşrutiyetin ilanından sonra bizi kim savaşa soktu ? Mithat Paşa değil mi ? AbdulHamid bu savaşa girilmemesini istiyordu. E girdin ne oldu ? Önce kırımı kaybettin, masa başında Rusya içinden geçti, sonra Ruslar balkanları kışkırttı, Romanya ve Sırbistan'ı da kaybettin. Sonrasında Fransızlar da Cezayir'e saldırdı zaruri olarak bir şey yapamadın.
2.Meşrutiyet dönemin de tutturdular girelim savaşa girelim savaşa, bam. 1.5 Milyon kare toprak kaybettin.
 
Evet hocalarım size bu sorum. 2.abdulhamid han gerçekten çok uzun zamandır araştırıp sevdiğim bir padişah. 2.abdulhamid tahta meşrutiyeti ilan edeceğim sözüyle geçmişti ve etti de, fakat edildikten sonra 2.abdulhamid ile meclisin kararları uyuşmuyordu. Mesela 2.abdulhamid Kırım da savaş yapılmaması gerektiğini yoksa buranın kaybedileceğini savunurken, meclis bu savaşa girilmesini ve kaybedilmeyeceğini savunmuştur. Savaşı osmanlı kaybetmişti ve Rusya aşırı derece de ağır antlaşmalar istiyordu. Sağ olsun avrupalılar bu antlaşmaları hafifletmiş osmanlı biraz olsun rahatlamıştı. Tabi sonra meclis kapandı :D abdulhamid han döneminde Türkiye'nin 2 katı kadar toprak kaybedilmiş. Ama şunu düşünüyorum ki o zamanlar abdulhamid han yerine isterse en kral padişahı getirsinler gene o topraklar kaybedilecekti, abdulhamid han olmasaydı o dönem şu an Türk toprakları İstanbul vb. yerler de kaybedilecekti benim düşüncem. Abdulhamid han olmasaydı Mustafa Kemal Atatürk gibi bir lider yetişmeyecekti. Çünkü Atatürk'ün okuduğu okulları 2.abdulhamid yaptırmıştır. Dediğim gibi Abdulhamid'in hayatını sular seller gibi yuttum anladım (bunu tüm Türkiye/Osmanlı liderleri için de yaptım). Abdulhamid çok zeki bir padişahmış. Abdulhamid han balkan devletlerinin barışmaması için çok çalışıyordu, tahttan indikten sonra yeni iktidar ise barışması için çok uğraştı ve balkanlar (selanik vb.) Kaybedildi. Abdulhamid Han'ın bir sözü var " osmanlı eğer Filistin'den çekilirse orada kıyamete kadar kan durmayacaktır". Evet şu an bu söz gözlerimizin önünde gerçekleşiyor. Abdulhamid han asla 1.dünya savaşına girilmesini istemiyordu. Tahttan indirildikten sonra ittihat ve terakki cemiyeti padişah'ın haberi olmadan Sivastopol'u bombalamıştır, sonuç olarak osmanlı devleti 1.dünya savaşına katılmıştır. Osmanlı devleti 1.dünya savaşında binlerce fizikciyi binlerce öğretmenini binlerce mühendisini vb. önemli insanları kaybetmiştir. Abdulhamid han yaşasaydı o dönem savaşa girmeyecektik yüksek ihtimal ve böyle bir katliam olmayacaktı. İnsanlar büyük bir padişah olmayı sadece toprak elde etmek sanıyorlar. Kardeşim hayırdır sanat nerede? Bilim nerede? Abdulhamid han sanata, bilime, ilime çok önem vermiştir. Hicaz-yemen demiryolu projesi osmanlı devletinin en büyük projesidir. Kimsenin aklına gelmeyecek bir olaydır bu. Abdulhamid han döneminde köprü projesi bile yapılmıştır velakin başarılı olunamamıştır (üzücü). Tüm şehirler de saat kulesi projesi abdulhamid han döneminde yapılmıştır. 1. dünya savaşına girmeseydik ve abdulhamid başta olsaydı şu an evet en güçlü ülke olmazdık velakin bam başka bir yerde olurduk. Yemen'în önemli petrol kaynakları hala bizim olabilirdi. Kısacası dostlar size bu sorum sizce ne olurdu? Siyasi görüşünüzü paylaşmadan objektif yorum yaparsanız daha sağlıklı daha güzelce sohbet edebiliriz. Bu arada forum da tarih bölümünün açılması gerektiğini düşünüyorum.

2.abdülhamidi bende çok araştırdım. Kendisine hayran bıraktırdı savaşın olacağını çok önceden biliyordu boğazlara dönemin en iyilerinden alman kruz toplarını boğazlara mevzilendirdi. Boğazlarda etkili rol oynandı bu toplar. Demiryo lu projesinin asıl amacı halkın hacca daha kolay gitmesi değil tabii bir amaç da buydu ama asıl amaç cepheye asker ulaşımının en hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamaktı. Okullar yaptırıldı daha birçok hamlesi vardı ve abdülhamidin en iyi yaptığı şey düşmanlarını birbirine kırdırmasıydı biliyordiki düşmanları birleşirse osmanlı için kötü sonuçlar doğuracaktı bunun örneğini bu zamanda görüyorsunuz.
 
Savaşa girmek zorundaydık girmeseydi savaş bitince bize girerlerdi.
1.Dünya savaşına girmediğin için çok yorulmamış olurdun, cephane eksiği çekmezdin. O yüzden hiç bir şey yapamazlardı. Yokluk için de Çanakkale'yi savunduysak, kurtuluş savaşını kazandıysak, varlık için de neler yaparız Allah bilir.
Padişah savaşa girilmemesini istiyorsa o zaman girilmeyecekti. Eğer bunu yapmaya, paşalara sözünü geçirmeye gücün yoksa o zaman o tahtta niye oturuyorsun ki?
Padişahı kukla gibi kullanmak için geçirdiler, sırf orada dursun diye :D Padişahın sözü geçmiyor hocam geçmiyor.
 
Padişahın sözü niye geçmiyor? Madem bir kuklayı başa geçirdiler her istediklerini yaptırmak için o zaman profil resmine o kuklanın resmini koymaktan hicap duyman gerekmez mi?
Kukla dediğim 2.Abdulhamid değil, V.Mehmet. 2.Abdulamid asıl İttihat ve Terakkiyi kukla gibi oynatıyordu. Hocam çünkü önceki padişaha darbe yapıp yeni padişah getirdiler. O padişahın ülke de sözü geçmiyordu, ittihat ve terakki cemiyeti ne derse onu yapıyordu.
Padişahın sözü niye geçmiyor? Madem bir kuklayı başa geçirdiler her istediklerini yaptırmak için o zaman profil resmine o kuklanın resmini koymaktan hicap duyman gerekmez mi?
Hem zaten savaşa 2.Abdulhamid döneminde girilmedi.
 

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı