İnceleme 2 aylık Windows 10 denemesi

Yaklaşık 2 senelik Linux deyemimden sonra eski işletim sistemim olan Windows 10'a dönmek istedim. Neden diye soracak olursanız biraz daha rahat oyun oynamak için (R6, Valorant ya da daha yüksek FPS verdiği için CS:GO). Bende bu sürede yaşadığım deneyimi anlatmak istedim. Buradaki çoğu şey kişiden kişiye değişebilir tabii ki fikrinizi belirtebilirsiniz. Konuya bilgisayar özelliklerimi ekledim ki herhangi bir konuda 'bilgisayarın çok kötü demek ki zaten böyle çalışır' yorumunu almayayım.

O zaman Windows'a dönmemin 1. nedeninden başlıyorum.

Oyun oynamak:
Linux'u her ne kadar sevsemde oyun oynamak bazen can sıkıcı olabiliyor. Bunun birkaç nedeni var. Birisi anticheat sistemleri. Linux'un oyun konusunda çektiği en büyük dert diyebiliriz. İkincisi ise en azından benim açımdan NVIDIA driver desteği. Fedora'daki akmod-NVIDIA driverları Linux içinde gördüğüm en iyi driverlar diyebilirim. Fakat yine de oyunlarda Windows'taki kadar FPS alamıyordum. Bu oyunların optimizasyonuyla da alakalı olabilir.

Kullanım kolaylığı:
Buna ister katılın ister katılmayın bu tamamen kullanım alışanlığıyla alakalı bana kalırsa. Linux'ta tek satır kodla bir sürü şey indirebilmek kolaydı ve hoşuma gidiyordu. Tabii ki bazıları repolarda olmuyordu fakat onların da pek bir zorlayıcılığı yoktu. Uzun zaman sonra Windows'a dönünce uygulama indirmek bana çok uzun sürüyor gibi gelmişti. Fakat dediğim gibi kullanım alışkanlığıyla alakalı olduğu için Linux'a yeni geçen biri program isimlerini nereden aratacağını vs. bilmediği için zorlanabilir. İlk zamanlarımda bunu çok yaşamıştım.

Uygulama desteği:
Yani burada hepimizin bildiği gibi Windows alıyor fakat eklemek istediklerim var. Zaten Linux'ta çalıştırdığım şeyler minimaldi. Spotify, tarayıcı, Blender, Steam, kod editorü gibi. Onun haricinde ise Wine ile Photoshop ve Illustrator kullanıyordum. Yani Windows'un bana pek bir artısı olmadı bu anlamda. Fakat eğer profesyonel çalışıyorsanız Linux'u tavsiye etmiyorum. Örnek veriyorum Photoshop kullanırken bazen takılmalar oluşabiliyordu, doğal olarak Windows'ta daha smooth çalışıyordu. Burada son olarak eklemek istediğim bir şey var. Linux'ta open-Source program kullanmak daha kolay. Ve eğer benim gibi bilgisayarı kişisel şeyler için kullanıyorsanız işiniz bazı durumlarda çok kolay olabiliyor. Son olarak ise yeni gelen insanların alışabilmesi için Microsoft Office gibi programların olmasını isterdim. Şu an LibreOffice ve çok gerekliyse Google docs ya da Microsoft 365 işimi görüyor fakat daha hızlı çalışan bir desktop uygulaması olsa çok daha güzel olabilirdi.

Hatalar (buglar):
Buraya böyle ayrı bir konu açmak istedim. Linux'ta genel olarak karşılaştığınız hatalar daha fazla bunda hemfikiriz. Ama arada şöyle bir fark var. Linux'ta herhangi bir hatayla karşılaştıığınızda biraz kurcalayıp kendiniz bile çözebilirsiniz. Çözemediniz mi? Bir sürü forum var oralara sorun illaki bir çözüm bulursunuz. Windows'ta ise bir hatayla mı karşılaştınız? Ya bir sonraki Patch'i bekleyeceksiniz ya da internetten araştırıp büyük ihtimalle bir çözümünün olmadığını göreceksiniz. Ama Windows'ta hatalar az olduğu için pek bir sorun olmaz büyük ihtimalle. Burada saçma gelebilir ama ben ikisini de eşit görüyorum. Belki hatalar daha az olduğu için Windows biraz daha üsttedir.

Özelleştirme:
Yani... Burada Linux kesinlikle önde. Windows'ta neyi değiştirebilirsiniz? Arka plan, accent color ve eğer bu konuyla biraz daha alakalıysanız özel klasör simgesi. 7tsp gibi uygulamalar olduğunu biliyorum ama bunların sonu genel olarak arayüzü bozmakla bitiyor. Linux'ta iste özgürsünüz. Linux'un amacı da bu zaten. Neredeyse istediğin her şeyi yapabilirsin. Hatta bunun için kocaman bir subreddit bile var.

Windows 11 için not:
Diyebilirsiniz ki Windows 10 artık sadece güvenlik yaması alıyor neden 11 kullanmadın, aslında kısmen haklısınız. Ben ilk başta Windows 10'u biraz daha hızlı çalışıyor diye istemiştim. Ondan sonra Windows 11'e yükselteyim dedim ve sonuç berbattı. İlk çıktığı buglu zamanda temiz kurulumda kat kat daha güzel çalışıyordu. Windows 11 yükseltmesi yaptığımda laptop kullanmama rağmen prize takılı olmadığında ekranımın 60 Hz'e düşmesi gibi saçma sapan problemler vardı. Temiz kurulumla uğraşmak istemediğim için de Windows 10'a geri döndüm.

Bu konunun altına kendi fikirlerinizi de belirtebilirsiniz sizle tartışmak isterim.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı