Şöyle. 2 yıl okuduğunda zaten sen bazı dersleri görmüş olacaksın. Matematik, fizik vs vs. geç geçme bazen senin yeni okulun eski okulunun dersini kendine denk görmüyor ve kabul etmiyor. AA ile geçsen bile. Bir daha alacaksın dersi diyor. Alttan ders muhabbeti bu.
Diğer konuda "daha karlı olacaktır?" sorusu biraz yanlış bir soru. Teknikerliğe kafan yatkındır. Mükemmel tekniker olursun. Ama mühedis olmaya yetmiyorsundur. O kadar iyi tekniker olursun ki mühendisten çok maaş verirler sana. Ya da tam tersi. Mükemmel bir mühendis olabilirsin ama tekniker kapasiten yoktur. Tekniker olup yeteneklerini hiç eder kendini kısıtlarsın. Bunun cevabını kimse veremez. Sen bilebilirsin. Çevrende seni tanıyanlar verebilir belki bir nebze. En önemlisi ama seninki.
Objektif değerlendirmeye geçersek, mühendis olmak tabii ki teknikerlikten daha fazla yetkinlik, saygı ve daha iyi çalışma şartlarına kapı açıyor. Olacaksın demiyorum, olanak sağlıyor. Elin yağa batmıyor böyle yapın diyorsun tekniker yapıyor mesela. Gibi gibi.
İki kısma da eşit uzaklıktayım kararımda net değil ne yapayım dersen. Cevabım "kazanacağım, elimden geleni yapacağım" diyorsan kal mezuna mühendis ol. 4 yıllıktan mezun olmakla 2 yıllıktan mezun olmak hem saygınlık hem de bilgi olarak aynı değil. Bunun üniversite kısmı da aynı. Kendini vermez, mesleki yönelimini takip etmezsen 4 yıllıktan çıktığında 2 yıllık teknikerin altında da ezilirsin. Her süreci 4 4'lük yaptığını düşünüyorum. O zaman mezuna kal ve mühendis ol tekniker değil. Olur. Bence DGS üniversite sınavından daha zor. Psikolojik olarak da zaten okuyorum mantığıyla gireceğinden savsaklayıp kazanamamak da çok olası.