2 yıllık bir üniversite okumak mantıklı mı?

Dino Ortolani

Hectopat
Katılım
17 Kasım 2020
Mesajlar
1.321
Çözümler
1
Başlıkta da belirttiğim gibi bu sene sınava gireceklerdenim sadece TYT yapıp 2 yıllık bir üniversite yazmak mantıklı mı? Yoksa mezuna kalıp TYT puanımı da bir kenarda tutup seneyede AYT'ye çalışıp
4 yıllık bir bölüme girmek daha mı iyidir?
Sadece eğitimi düşünmüyorum çevre de önemli bir faktör bence ve üniversitenin okunacağı şehirde.
 
Ben şahsen bu sene TYT puanımı saklayıp seneye daha iyi bir bölüme girmek için kullanırdım. İki yıllık kötü diye değil. Ben bir lisansım olsun isterim. 2 yıllık okuyup 4'e de tamamlanabilir. Bir sürü alternatif var aslında. Daha bilgili üyeler size yardımcı olacaktır. Bilgili hocalarımı etiketliyeyim:

@Nieagerams @Hypeer @Camila @SideWinder
 
Halk tabiriyle 2 yıllık mı 4 yıllık mı sorusundan sonra 2 yıllık diye söyleyince hıh diye cevap verirler. Bu durumu yaşadım sizi sinir edebilir fakat gayet güzel bölümler olmakla birlikte Lisans'a tamamlayabiliyorsunuz. Siz üstüne koymadıkça gerek lisans yapsanız dahi bir anlamı olmaz. Okul size malzemeyi verir siz onu işlemelisiniz başarılar dilerim. İlk kez giriyorsan TYT'den yüksek alırsan seneye tekrar dene olmaz ise Önlisanstan ilerlersin.
 
Yani şimdi TYT puanım bu yıl yüksek olursa seneye de AYT girince AYT puanım düşük gelirse sadece TYT dem ilerleme şansım var mı böyleyse iyi miş ya.
 
Yani şimdi TYT puanım bu yıl yüksek olursa seneye de AYT girince AYT puanım düşük gelirse sadece TYT dem ilerleme şansım var mı böyleyse iyi miş ya.
Doğruya doğru konuşmak gerekirse eskisi gibi üniversite okumanın bir anlamı kalmadı. Bugün İstanbul Üniversitesi Hukuk bölümünü bitiren bir sürü tanıdığım var köklü ve tanınmış avukatların yanında 3.000 - 4.000 TL arasında çalışıyor. Mühendislik bölümünü bitirip asgari ücrete çalışan tanıdıklarım var. Şimdi bana bazı arkadaşlar diyebilir. Ya onlar kendilerini geliştirmemiştir ya şöyle olmuştur böyle olmuştur felan diyecek ama size bir örnek vereceğim. Bugün sadece İstanbul'da 70.000'e yakın avukat var. Her taraf mezun kaynıyor. Herkes ofis kuracağım, bunu yapacağım diyerek yola çıkıyor ama şöyle düşünelim. Sizin bir davanız var ve o davanızı kazanmak için iddialı, tanınmış, köklü bir avukata mı vekalet verirsiniz yoksa herhangi bir avukata mı ? veya mesela inşaat mühendisliğinden örnek vereyim. Bugün çoğu müteahhit kendi çocuğunu inşaat mühendisliği veya mimarlık okutuyor. Bunun sebebi de ailecek birlikte iş yapmak. Adamın kendi çocuğuyla çalışması varken neden başkasına iş versin veya hadi onu geçtim öğretmenlikten bahsedeceğim. Bugün neredeyse öğretmenlik bölümlerinin çoğunda alan sınavı ve sözlü mülakat var. Öğretmen olmakta iyice zorlaştı. KPSS + Alan sınavı + Eğitim Bilimleri + Sözlü mülakat. Yani bir sürü aşamadan geçiliyor. Bazı arkadaşlar bilir. Zamanında PDR ve Psikoloji bölümünün ataması çok iyiydi onda bile atamalar artık çok zorlaştı.

Demem o ki. 2 yıllık olup da lisansa göre ataması bir nebze de olsa daha rahat olan bölümler var. Ha 2 yıllıktan atanmak çok da kolay değil ama lisans bölümlerinin çoğuna göre bence ataması iyi olan bölümler var.

O yüzden iyi düşün iyi taşın iyi karar ver.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı