2000 TL civarı monitör tavsiyesi

  • Konuyu başlatan NYXO
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 9
  • Görüntüleme 476

NYXO

Hectopat
Katılım
25 Eylül 2020
Mesajlar
79
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
AMD Ryzen 5 3600
XFX Radeon RX 5600XT
Corsair Vengeance RGB 3600Mhz 16gb
GIGABYTE B450M-H
CORSAİR SPEC-05
CORSAİR VS550 550W 80+
TEAM GX1 480GB & PNY XLR8 CS3030 M280CS3030 1TB
BenQ XL2411K & LG FLATRON W1954S
Razer Mamba Elite
Steelseries Qck Edge L
Rampage KB-R88
Razer Kraken
Cinsiyet
Erkek
@Gerek @White Chocolate Mocha merhabalar ben de tam konu açmayı düşünüyorumdum ve bu konuyu gördüm ve buraya yazsam daha iyi olur gibi geldi. Benim sorum şu arkadaşlar. Çoğunlukla CS:GO, Valorant, PUBG gibi rekabetçi FPS oyunları oynayan bir oyuncuyum aynı şekilde çok da fazla film, dizi izlemekteyim. Şu sıralar tepki sürelerine (GTG-MPRT) çok taktım. IPS panel almayı planlıyordum fakat IPS panellerde genel olarak 1 ms GTG yokmuş diye okudum. GTG ile MPRT arasında hangisini seçmem benim gibi bir oyuncu için daha sağlıklı olur merak etmekteyim ve 1 ms GTG için IPS panelden vazgeçip TN panel almaya değer mi? Şu sıralar bu sorularla kafayı yemek üzereyim. Bu arada çok fazla oyun oynadığım için ve monitöre yakın durduğum için 24" olması da kriterlerimden biri fiyat limitimi ise 2000 TL civarında tumak zorundayım. En fazla çok fazla artısı olan bir monitör için 100 TL falan cebimden çıkarabilirim, dahası olmaz. Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

GPU: RX 5600 XT.
CPU: R5 3600.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
 

Bunlar aklımda olan monitörler fakat en çok aklımda soru işareti bırakan monitör LG 24GN650-B model monitör oldu. Araştırdığımda gtg 1ms tepkime süresi olduğu yazıyor sizce sizin dediklerinizden birisimi daha iyidir yoksa bu dediğim model mi?
 
Hocam başka bir forumda gtg vs mprt farkını bir arkadaş açıklamış:

Ben Full CS:GO oynuyorum, tek hedefim global olmak 7/24 başında durup ortalığı kasıp kavuracağım derseniz 144 Hz 1 ms TN almak daha mantıklı olur. Bu 1 ms değer ise GTG dir. GTG nedir derseniz ise gray to gray demektir yani monitörün yapabildiği en hızlı renk geçişidir. Bu renk geçişi de griden griye olandır. Bu özellik de ekrana yansıtılan piksellerin renk geçişlerini 1 ms sürede yapıp size yansıttığını gösterir. Ek olarak genelde 1 ms gtg monitörler neredeyse 10-16 ms mprt değerine sahiptir. 1 ms diye yazılan IPS monitörler gerçekte bir 1 ms değildir. Genelde 4 GTG dirler. 1 ms yazmalarının sebebi ise şu çünkü IPS monitörler artık 1 ms mprt tepkime süresine sahip. Bu özellikler TN panellerde olmayan bir nimet. MPRT ne derseniz ise MPRT, GTG gibi bir şey değil farklı şeyler. GTG renk geçişlerini yani piksellerin tepki sürelerini gösterirken MPRT piksellerin görünürlük süresini gösterir. Şöyle düşünün hareket eden bir cisim var ve sizin mprt süreniz yüksek bu sebepten ekranda daha çok görünüyor nesne ilerlediği halde arkasında o varmış gibi bir bulanıklık (Motion blur) oluşuyor. MPRT ne kadar düşük olursa Motion blur o kadar azalır. GTG ne kadar düşük olursa renkler o kadar çabuk yansıtılır ve tepki vermeniz daha kolay olur. Fakat şunu da söyleyeyim bir IPS ve bir TN paneli yan yana koyup baktıktan sonra TN'ye bakmak bile istemezsiniz. Aradaki renk canlılığı farkı çok fazla. IPS'den vazgeçmeyin. IPS alabilecek bütçeye sahipseniz VA'da almayın. Şunu da söyleyeyim 1 ms gtg ile 4 ms gtg arasındaki farkı önceden 240 Hz 1 ms hatta 0.5 ms monitörlerde oynamış bir profesyonel oyuncu değilseniz pek hissetmezsiniz. 2-3 ms gibi düşük bir fark için TN almayın gözünüze yazık edersiniz. VA nedir? TN ve IPS'den farkı nedir derseniz. İkisinin birleşimi gibi bir şey hem TN kadar olmasa da ona yakın tepki süresine sahip hem de IPS kadar olmasa bile iyi bir renk canlılığına sahip. Şunu da unutmayın her marka MPRT özelliğini açmak için arayüzünde farklı ayarlara sahip. Mesela AOC, Acer falan bunu ULMB (Ultra Motion Blur) olarak adlandırıyor. ASUS ELMB (Extreme Low Motion Blur) olarak adlandırıyor. BenQ falan DyAc olarak adlandırıyor. Bence aralarında en başarılısı ASUS'un teknolojisi. Aşırı dikkatli profosyonel tıpki bir e-spor maçındayım gibi CS:GO oynayacağım demiyorsanız ki bence demiyorsunuz. Ben size 144 Hz IPS bir monitör almanızı öneririm. Gözünüz de keyfiniz de yerinde olsun.

Yani buradan anladığıma göre attığınız LG monitör yerine Asus ya da Viewsonic'i alırsanız sizin için daha iyi olur. Ben Asus'u kullanıyorum ve çok memnunum.
 
Hocam başka bir forumda gtg vs MPRT farkını bir arkadaş açıklamış:

Ben Full CS:GO oynuyorum, tek hedefim global olmak 7/24 başında durup ortalığı kasıp kavuracağım derseniz 144 Hz 1 ms TN almak daha mantıklı olur. Bu 1 ms değer ise gtgdir. Gtg nedir derseniz ise gray to gray demektir yani monitörün yapabildiği en hızlı renk geçişidir. Bu renk geçişi de griden griye olandır. Bu özellik de ekrana yansıtılan piksellerin renk geçişlerini 1 ms sürede yapıp size yansıttığını gösterir. Ek olarak genelde 1 ms gtg monitörler neredeyse 10-16 ms MPRT değerine sahiptir. 1 ms diye yazılan IPS monitörler gerçekte bir 1 ms değildir. Genelde 4 gtg dirler. 1 ms yazmalarının sebebi ise şu çünkü IPS monitörler artık 1 ms MPRT tepkime süresine sahip. Bu özellikler TN panellerde olmayan bir nimet. MPRT ne derseniz ise MPRT, gtg gibi bir şey değil farklı şeyler. Gtg renk geçişlerini yani piksellerin tepki sürelerini gösterirken MPRT piksellerin görünürlük süresini gösterir. Şöyle düşünün hareket eden bir cisim var ve sizin MPRT süreniz yüksek bu sebepten ekranda daha çok görünüyor nesne ilerlediği halde arkasında o varmış gibi bir bulanıklık (motion blur) oluşuyor. MPRT ne kadar düşük olursa Motion blur o kadar azalır. Gtg ne kadar düşük olursa renkler o kadar çabuk yansıtılır ve tepki vermeniz daha kolay olur. Fakat şunu da söyleyeyim bir IPS ve bir TN paneli yan yana koyup baktıktan sonra TN'ye bakmak bile istemezsiniz. Aradaki renk canlılığı farkı çok fazla. IPS'den vazgeçmeyin. IPS alabilecek bütçeye sahipseniz VA'da almayın. Şunu da söyleyeyim 1 ms gtg ile 4 ms gtg arasındaki farkı önceden 240 Hz 1 ms hatta 0.5 ms monitörlerde oynamış bir profesyonel oyuncu değilseniz pek hissetmezsiniz. 2-3 ms gibi düşük bir fark için TN almayın gözünüze yazık edersiniz. VA nedir? TN ve IPS'den farkı nedir derseniz. İkisinin birleşimi gibi bir şey hem TN kadar olmasa da ona yakın tepki süresine sahip hem de IPS kadar olmasa bile iyi bir renk canlılığına sahip. Şunu da unutmayın her marka MPRT özelliğini açmak için arayüzünde farklı ayarlara sahip. Mesela AOC, Acer falan bunu ulmb (ultra Motion blur) olarak adlandırıyor. ASUS ELMB (extreme Low Motion blur) olarak adlandırıyor. BenQ falan dyac olarak adlandırıyor. Bence aralarında en başarılısı ASUS'un teknolojisi. Aşırı dikkatli profesyonel tıpki bir e-spor maçındayım gibi CS:GO oynayacağım demiyorsanız ki bence demiyorsunuz. Ben size 144 Hz IPS bir monitör almanızı öneririm. Gözünüz de keyfiniz de yerinde olsun.

Yani buradan anladığıma göre attığınız LG monitör yerine ASUS'ya da ViewSonic'i alırsanız sizin için daha iyi olur. Ben ASUS'u kullanıyorum ve çok memnunum.

Çok teşekkür ederim bu açıklamanız için gerçektende çok güzel bir açıklamaymış tam olarak günlerdir başımın etini yiyen sorulardan kurtuldum ve sizin de dediğiniz gibi ASUS monitörü alacağım o zaman, zaten tasarım olarak en çok hoşuma giden o olmuştu bu tepkime süresi işini de çözdüğüme göre gönül rahaylığıyla ASUS alabilirim artık. Aslında hangisine geçersem geçeyim çağ atlayacağım fakat sizde anlarsınızki zorla cebimden çıkarttığım para ile alabileceğim en iyi monitörü arıyordum.(Çağ atlama sebebim 5ms 60Hz 12 yıllık LG monitör :))cevabınız için teşekkür ederim.
 
Çok teşekkür ederim bu açıklamanız için gerçektende çok güzel bir açıklamaymış tam olarak günlerdir başımın etini yiyen sorulardan kurtuldum ve sizin de dediğiniz gibi ASUS monitörü alacağım o zaman, zaten tasarım olarak en çok hoşuma giden o olmuştu bu tepkime süresi işini de çözdüğüme göre gönül rahaylığıyla ASUS alabilirim artık. Aslında hangisine geçersem geçeyim çağ atlayacağım fakat sizde anlarsınızki zorla cebimden çıkarttığım para ile alabileceğim en iyi monitörü arıyordum.(Çağ atlama sebebim 5ms 60Hz 12 yıllık LG monitör :))cevabınız için teşekkür ederim.
Rica ederim hocam, hayırlı olsun çok güzel bir seçim yapmışsınız.
 
Stand farkları var ve benim için biraz stand önemli çünkü masada çok yer olmadığı için ayağını sola çevirerek yer açabileceğim ancak o yüzden standındaki sağa sola dönme olayları için o fark var.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı