2000 TL pikap önerisi

@mstkpt Haklısınız, plak işine girmenin gerçekten masraflı olduğu belli. Bu yüzden CD, kaset ve radio özellikleri olan bir Sony radyo alacağım. Plak işinden vazgeçsemde bundan vazgeçmek istemiyorum, sanırım korsan müzik dinlediğim günlerin günahını çıkartmak istiyorum. Hem plak kadar da masraflı değil. :D
 
Özellikleri giriş seviyelerinde genelde konik/küresel/unive

Düzeltme:

mikado nostalgia MN-P317 - 900 ila 1000 TL.
Lenco LS-50 WD - 1800-2000 TL.


İğne özellikleri giriş seviyelerinde genelde konik/küresel/universal olarak gelir. Sonrasında daha fazla para vererek diğer tipleri denemek istersen deneyebilirsin; üretim zorluğu ve ses kalitesi sıralaması konik, eliptik, Hiper-eliptik ve Micro-Ridge olarak devam eder.

Kolu plağa bırakırken nazik ol, seste daha önce olmayan bozulmalar varsa iğneyi değiştir. 200-250 saat ile 2500 saat arası dayanabilir pikap, kartuş, iğne kalitesi ve kullanım nezaketine göre.

Plakları alırken cihaz ve kartuş (kafanın ucundaki iğneyi tutan kısım) konusunda satıcıya danışabilirsin. En son 50-4000 TL arası gidip geliyordu sorduğumuzda.

Audiophile/odyofil'e bağlarsan 4-5 tarlayı gözden çıkartıp inanılmaz bir set de kurabilirsin.

Plaklarına ve cihazına özen göster - cihazın plaklarını çizmesin, plakların iğneyi kırıp hem kendine hem cihaza zarar vermesin.

Hocam ben Çin'den çok satılan kafalardan aldım iğne ve mikrofonlu gayet güzel ses veriyordu techichs kafaya göre şaşırdım.
 
@Mert Can Urcan Biraz gözüm korktu açıkçası. :D Bakınır iken bir de CD ve kaset oynatıcı gözüme çarptı. Bu cihazlardan da kullandınız mı acaba? Kullandıysanız pikap mı tercih ederdiniz yoksa bunlardan mı? Çok soru sorduğumun farkındayım ancak hem CD hem de plak oynatabilen tek bir cihaz var mı piyasada?
CD player örneği:

Bu 4.700 TL mi? Saçma yüksek geldi. Uzun zamandır müzik sistemi almadım belki ondandır.

@mstkpt 'ın dediği gibi, Mikado gibi kendinden amfili bir şey alıp biraz nostalji biraz keyif giderebilirsin.

Daha iyi bir pikapla, amfiyle, özel hoperlörler, iyi kablolar, harika bir çift (evet çift) kablolu kulaklık (evet kablolu) ev seninse özel bir odaya, kiraysa ortalama bir alana... diye diye gider.

Ses hissiyatında, son 20 yılda doğanların 25 yaş abi/abla/kuzen v.b akrabası yoksa denk gelmemiştir CD çalarlara ancak CD çalarlar ESP teknolojisine sahip de olsalar elinde, çantada, masanda hafif bir titreşim yaratırlardı. Çoğu insan bu titreşime dikkat etmemiştir, kulaklığa da yansımazdı.

Kaset çalarlarda kasedin bant şeridinin okunması sırasında motor sesini kulaklık takılıyken bile duyabilirdin. O mekanik ritm, hem pilin durumunu, hem walkman'in kalbinin hissiyatını anlatırdı. Her markayı bırak, model değişikliğinde bile o seslerde değişiklikler olurdu. Özellikle auto-reverse özelliği çıktıktan sonra kulaklarda ninni olarak yer etmiştir. (En son 1999 yazında yolculukta kullandığım Sony DC2 mesela şu an depoda bir yerlerde duruyor mudur acaba...)

Plaklar ise çok daha fiziksel bir olay. Plağın üretildiği tarihteki kalıbın içine giren ufak bir toz zerresi, o kalıp atılana kadar üretilen tüm plaklara işler, kendine özel seri numarası gibi ayırır. Ses üretimi kaset ve cd'ye göre çok daha daha fizikseldir, bu yüzden "algoritmalar" tarafından okunmaz, bir şeye sıkıştırılmaya çalışmaz, amfi çıkış gücü ne kadar iyiyse, kablolama ne kadar temiz, hoperlörler ona uygunsa plaktan çıkan sesi kafatasının içinde büyük harflerle duyabilirsin - yanında çaldıklarına yemin edebilirsin.

Canlı performanslar/konserler hep övülse de, son 20 yıldaki dijital alt yapıların kolaylaştırdığı işler sırasında bu seslerin fiziken yaratılması işi değişti. O yüzden eski şarkıları plaklarda dinledikten sonra bırak konseri, ince hazırlanmış Flac veya Dolby ve iyi bir sistem ile iyi bir kulağa sahipsen o tadı almayı beklemezsin.
 
Bu 4.700 TL mi? Saçma yüksek geldi. Uzun zamandır müzik sistemi almadım belki ondandır.

@mstkpt'ın dediği gibi, mikado gibi kendinden amfili bir şey alıp biraz nostalji biraz keyif giderebilirsin.

Daha iyi bir pikapla, amfiyle, özel hoperlörler, iyi kablolar, harika bir çift (evet çift) kablolu kulaklık (evet kablolu) ev seninse özel bir odaya, kiraysa ortalama bir alana... Diye diye gider.

Ses hissiyatında, son 20 yılda doğanların 25 yaş abi/abla/kuzen vb akrabası yoksa denk gelmemiştir CD çalarlara ancak CD çalarlar ESP teknolojisine sahip de olsalar elinde, çantada, masanda hafif bir titreşim yaratırlardı. Çoğu insan bu titreşime dikkat etmemiştir, kulaklığa da yansımazdı.

Kaset çalarlarda kasedin bant şeridinin okunması sırasında motor sesini kulaklık takılıyken bile duyabilirdin. O mekanik ritm, hem pilin durumunu, hem Walkman'in kalbinin hissiyatını anlatırdı. Her markayı bırak, model değişikliğinde bile o seslerde değişiklikler olurdu. Özellikle Auto-reverse özelliği çıktıktan sonra kulaklarda ninni olarak yer etmiştir. (en son 1999 yazında yolculukta kullandığım Sony DC2 mesela şu an depoda bir yerlerde duruyor mudur acaba...)

Plaklar ise çok daha fiziksel bir olay. Plağın üretildiği tarihteki kalıbın içine giren ufak bir toz zerresi, o kalıp atılana kadar üretilen tüm plaklara işler, kendine özel seri numarası gibi ayırır. Ses üretimi kaset ve CD'ye göre çok Daha Daha fizikseldir, bu yüzden "algoritmalar" tarafından okunmaz, bir şeye sıkıştırılmaya çalışmaz, amfi çıkış gücü ne kadar iyiyse, kablolama ne kadar temiz, hoperlörler ona uygunsa plaktan çıkan sesi kafatasının içinde büyük harflerle duyabilirsin - yanında çaldıklarına yemin edebilirsin.

Canlı performanslar/konserler hep övülse de, son 20 yıldaki dijital altyapıların kolaylaştırdığı işler sırasında bu seslerin fiziken yaratılması işi değişti. O yüzden eski şarkıları plaklarda dinledikten sonra bırak konseri, ince hazırlanmış FLAC veya Dolby ve iyi bir sistem ile iyi bir kulağa sahipsen o tadı almayı beklemezsin.

Hocam harika anlatmışsın çok güzel söyledin, ben sana kendi keşiflerimle ilgili detaylı bilgilerimi paylaşacağım biraz araştırma yaptığımda plağın olmasıda bir şey ifade etmiyor sadece bunlar stüdyo bandından plağa yazıldığı için banttan plağa üretilmiş olması gerekli her plak iyi ses verecek diye bir şey yok, mesela Pink Floyd stüdyo bandından direk plağa basılmış şekilde plakları ama Türk plakları yeni olanlar bantlar satıldığı için CD ya da plaktan direk basılıyor ve plak kullanmanın bir esprisi kalmıyor.
 
Hocam bu konu hakkında müzik konusu hakkında kendi kendime bazı düşüncelere vardım aklımdakileri yazacağım hiçbir yere bakmadan zaten kaynakta bilmiyorum kendi düşüncelerimden bazı keşiflerim oldu onları paylaşacağım yorumlarsan sevinirim.
Elimde 3 tane Hi-Fi özellikli tarzı farklı kulaklık var onlarla test yaptım adları:
Saltones Zero.
Tin Hi-Fi T2.
Phonak audeo.
Şimdi benim test şu şekilde, bu kulaklıkları Apple iPhone SEden dinliyordum Apple Music'den 24 bit en yüksek kalite kayıpsız Apple'ın kendi DAC çeviricisi ile küçük, her şey yolundaydı daha sonrasında elimde eskilerden kalma cowon D2 adında bir cihaz var onunla denediğimde FLAC aynı müzik aynı solo, örneğin: Led Zeppelin-stairway to heaven gibi solo parçalarda ki keyfi yakalamıyor hissiyat olarak bir gariplik var ses kalitesi yüksek olmasına rağmen, daha sonrasında harici bir DAC araştırdım, bir Çin firması buldum veclan audeo diye onunla test yaptığımda cowon D2 ve Apple'ın kendi DAC'ı çöp konumuna geçti dinlerken veclan a göre, daha sonrasında meraktan, Spotify ve Apple Music kıyaslamak istedim ilginç olan ses kalitesi aynı olmasına rağmen insan kulağı ayırt edemiyor, hatta Apple Music daha kaliteli 24 bit modu açınca, Apple Music ses kalitesi yüksek olmasına rağmen keyif vermiyor bir gariplik var o Spotify tadı gelmiyor Spotify'in kalitesi düşük olmasına rağmen bu olaylardan şimdilik araştırmalarımdan şu sonunu çıkardım, Apple alac formatı, Spotify oog vorbis formatı, muziğin dinlerken insana verdiği keyif diye bir ölçü var onu düşündüm ses kalitesi Apple'ın yüksek olmasına rağmen haz vermiyor bir gariplik var bir yanılsamada değil bu, müzikten zevk alma diye bir ölçüm oluşturdum bunun nedeni de aynı MB da olsa dahi ses formatının algoritması insan ruhunda keyif verme ölçüsü oluşturuyor, bu en çok plakta oluşuyor sesin detayından çok yarattığı keyif şekli ile alakalı sesin detayı ile ilgili değil bunu fark ettim ve Apple'ın algoritması çöp kalıyor, diğer firmaları test yapmadım ama oog vorbis kesinlikle alactan çok daha iyi dinlerken ki duygusal canlandırma anlamında.
 
Hocam bu konu hakkında müzik konusu hakkında kendi kendime bazı düşüncelere vardım aklımdakileri yazacağım hiçbir yere bakmadan zaten kaynakta bilmiyorum kendi düşüncelerimden bazı keşiflerim oldu onları paylaşacağım yorumlarsan sevinirim.
Elimde 3 tane Hi-Fi özellikli tarzı farklı kulaklık var onlarla test yaptım adları:
Saltones Zero.
Tin Hi-Fi T2.
Phonak audeo.
...
Dijitalden plağa geçişi fark etmiş olman çok iyi. ALAC vs OGG dersen, ben de OGG derim.

Tahminim, algoritmalar ne kadar minimal kırpma yapıyorsa yapsın, dediğin gibi sesin oluşmasında fiziki etmenlerden sonraki en son durak dijital. Bazı özel setlerde denk geldiğim (Depeche Mode 88-98) bir olay şu olmuştu, kasetten dinlediğimde mix/master 1990 özelliklerinde, FLAC dinlediğimde çok daha "temiz" enstrüman ve vokal alıyorum. Bazı setlerde ise o temizlik hissi yerine robotik diyebileceğim bir hissiyat oluşuyor, evet ses matematiksel kalite olarak yüksek olmasına rağmen tını ve hissiyat olarak şekersiz diye satılan yiyecek/içecek hissiyatında.

@Mert Can Urcan O 4700 liralık modelin fiyatlandırmasında bir sıkıntı var diye düşünüyorum, onun yerine Sony alacağım.

Yazdıklarınızdan için teşekkür ederim, plak işini şimdilik erteliyorum. İleride bir gün belki...

Sony Aralık ayında elinde olunca kendi aramızda bir test yapalım, ne kadar leziz bir alet görelim. Bu konu açıldığından beri 2023 alışveriş listeme, eğer arkamdaki Sony setimin elektrik girişini düzeltemezsem (1991 civarı ABD ürünü) ikinci el bir amfi/cd/radyo/kaset seti alacağım diye kurcalıyorum etrafı. Müzisyen arkadaşım gelecek, ondan yardım alırım.

Şimdi yukarıda Depeche mode kaseti dedim, sende kaset çalar özellikli alıyorsun, ama benim kasetlerim nerede diye hayıflanmaya başladım, bir koli kasetim vardı ya... Eski kaset satan bir yer görürsen, denk gelirsen, İstanbul'da bolca var, al bir kaç tane sevdiğini, denersin sende hem youtube'dan hem mp3 hem kaset/cd.
 
@Mert Can Urcan Sony elime ulasali epey oldu, foruma girmeyince mesajını görmedim affola. Elimde en geniş Fikret Kızılok albümleri var bunlardan biriyle sizde de varsa test yapabiliriz. Yoksa başka ortak sanatçılarla da karsilastirabiliriz. Ses kalitesini çok aramıyorum çünkü kendim gibi sıradan bir insan için yeterli görüyorum bu Sony'i, ev ahalisini rahatsız etmemek için kısık sesle dinliyorum zaten. :)
 
@Mert Can Urcan Sony elime ulasali epey oldu, foruma girmeyince mesajını görmedim affola. Elimde en geniş Fikret Kızılok albümleri var bunlardan biriyle sizde de varsa test yapabiliriz. Yoksa başka ortak sanatçılarla da karsilastirabiliriz. Ses kalitesini çok aramıyorum çünkü kendim gibi sıradan bir insan için yeterli görüyorum bu Sony'i, ev ahalisini rahatsız etmemek için kısık sesle dinliyorum zaten. :)
Gel gel arada uğra ya, gerçi bende şimdi toplantı ve aile sebepli şehirler arası gezmelerdeyim. Fikret Kızılok albümü kaset olarak varsa, mp3 ve bulabilirsek FLAC'ini dümdüz deneyebilirsin aynı kulaklığı hem Sony'e hem varsa bilgisayara/telefona takarak ilk başta.

Ayrıca gülegüle kullan. :)
 
Gel gel arada uğra ya, gerçi bende şimdi toplantı ve aile sebepli şehirler arası gezmelerdeyim. Fikret Kızılok albümü kaset olarak varsa, MP3 ve bulabilirsek FLAC'ini dümdüz deneyebilirsin aynı kulaklığı hem Sony'e hem varsa bilgisayara/telefona takarak ilk başta.

Ayrıca gülegüle kullan. :)

Vakit olmuyor pek uğramaya, bazen denk gelince giriyorum. Müsait bir zamanda karşılaştırma yapmaya çalışırım eldeki albümlerle.
Teşekkür ederim. :)

@Mert Can Urcan Merhaba, şu an ufak bir deneme yaptım. Sıfır kaset ile YouTube'da aynı şarkıyı aynı kulaklıkla karşılaştırdım. Sony daha canlı bir sese sahipti, YouTube'la arasında fark var ancak bu normal reklamlı sürüm ötekisini bilmiyorum. Son olarak önceden IPod'a attığım başka bir şarkının FLAC versiyonunu denedim kulaklıkla. Sony kadar canlı değildi ancak YouTube kadar da düz değildi, EQ ayarı kapalıydı. Bu denemeleri 300 liralık bir Sennheiser kulaklık ile yaptım ayrıca denediğim ve şu an yazdığım tablet pek modelli bir şey değil. Bu yüzden benim denemelerim çok net değil sanıyorum.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı