20000 TL'ye sistem önerisi

Bütçe
20.000TL
Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim ama düşününce daha farklı bir yol izlemeye karar verdim. Evet donanım önemli ama bu çocuğun ilk sistemi ve ekipmanları da yok. Biriktireceği parayla da muhtemelen oyun alır. Bu yüzden HAVIT Gamenote - Steelseries Prime ve LG Ultragear monitör alarak başladım. Kalan bütçe ile R5 3600 işlemci ve RTX 3060Ti alacağız. En azından hem gönlünce olsun hem de rahat rahat oyun oynasın istiyorum. FPS yarıştırmaz muhtemelen. Elbette ekipman sonradan alınabilir ama lise çağına geçene kadar ne ekipman alır ne sistemi günceller. Lise çağına geçtiğinde parasını biriktirirse belki DDR5 e geçeriz belki upgrade yaparız. Şimdilik 3060Ti ve R5 3600 Full HD için fazlasıyla yeterli geliyor.

Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim ama düşününce daha farklı bir yol izlemeye karar verdim. Evet donanım önemli ama bu çocuğun ilk sistemi ve ekipmanları da yok. Biriktireceği parayla da muhtemelen oyun alır. Bu yüzden HAVIT Gamenote - Steelseries Prime ve LG Ultragear monitör alarak başladım. Kalan bütçe ile R5 3600 işlemci ve RTX 3060Ti alacağız. En azından hem gönlünce olsun hem de rahat rahat oyun oynasın istiyorum. FPS yarıştırmaz muhtemelen. Elbette ekipman sonradan alınabilir ama lise çağına geçene kadar ne ekipman alır ne sistemi günceller. Lise çağına geçtiğinde parasını biriktirirse belki DDR5 e geçeriz belki upgrade yaparız. Şimdilik 3060Ti ve R5 3600 Full HD için fazlasıyla yeterli geliyor.
Hocam almak istediğiniz sistemi paylaşın isterseniz, değişmesi gereken parçalar varsa eğer yardımcı olalım burdan.

R5 3600 işlemci (2.el).
B450 Anakart (sıfır veya iyi bir ikinci el ürün bulursam ikinci el ).
16GB DDR4 XPG Gammix 3200MHZ RAM (8GB'ı bende var).
RTX3060Tİ Ekran kartı.
KIOXIA G2 1TB NVME SSD.
LG 24GN60R-B Monitör.
Steelseries Prime Mouse.
Havit Gamenote kulaklık.
Şu anlık durum bu, kasayı da çocuğun istediği kasayı seçeceğiz.

R5 3600 işlemci (2.el).
B450 Anakart (sıfır veya iyi bir ikinci el ürün bulursam ikinci el ).
16GB DDR4 XPG Gammix 3200MHZ RAM (8GB'ı bende var).
RTX3060Tİ Ekran kartı.
KIOXIA G2 1TB NVME SSD.
LG 24GN60R-B Monitör.
Steelseries Prime Mouse.
Havit Gamenote kulaklık.
Şu anlık durum bu, kasayı da çocuğun istediği kasayı seçeceğiz.
Hocam eğer daha fazla performans istenirse, ki muhtemelen sadece oyun oynanacak. Bunu. İçin de AMD kartlara yönelinebilir daha fazla performans istenirse eğer.
Ama wattman, çökme gibi hatlarka uğraşamam ben derseniz Nvidia kart almak daha mantıklı. Dlss ve Rtx gibi özelliklerede ilgisi varsada ayrı.
Kasa olarak şunu beğeniyorum ben, bir alternatif olarak değerlendirebilirsiniz bunuda:
Hayırlı olsun şimdiden güle güle kullanın.

Unutmadan, anakartı sıfır alın kesinlikle. Sıfır ve ikinci el fiyatları aynı neredeyse, riske girmeye gerek yoktur.
İşlemci olarakta, Ryzen 5 5500 ile aralarında fazla fiyat farkı olmadığı için, 3600 almanızı önermem açıkcası. Rtx 3060 ile bile düşük bir oranda darboğaz yapıyor zaten, 3060 Tı daha güçlü bir kart, bu oran daha da artar.

Hocam eğer daha fazla performans istenirse, ki muhtemelen sadece oyun oynanacak. Bunu. İçin de AMD kartlara yönelinebilir daha fazla performans istenirse eğer.
Ama wattman, çökme gibi hatlarka uğraşamam ben derseniz Nvidia kart almak daha mantıklı. Dlss ve Rtx gibi özelliklerede ilgisi varsada ayrı.
Kasa olarak şunu beğeniyorum ben, bir alternatif olarak değerlendirebilirsiniz bunuda:
Hayırlı olsun şimdiden güle güle kullanın.
Kasa tavsiyesi için teşekkür ederim, işin aslı ben de sıfır RX7600'ü düşündüm ama DLSS'in yaygınlaşması beni ister istemez NVDIA'ya çekiyor. Bugün DLSS kullanmasa bile 1 sene sonra 2 sene sonra DLSS kullanmak isteyebilir diye düşünüyorum. Yardımlarınız için çok teşekkür ederim iki gündür ilgilendiniz çok sağ olun.
B450 dememin sebebi de hafif overclock yapmak. 5500'ü 2000TL altına pek bulamadım. Hafif overclock ile dengelerim diye düşündüm.

@Persseus
Hocam bir mesaj daha yazmıştım, aynı anda yazdık diye görmediniz herhalde, ona da bir bakarmısınız?
Darboğazdan bahsetmişsiniz gördüm, 5500 ile 3600'ün arasında ciddi bir performans farkı yok 5500 için de darboğaz söz konusu olmaz mı? B450 anakart seçmemin sebebi hem ilerde upgrade ederken hem de 3600 için overclock seçeneği sunması. Hafif bir overclock ile darboğazı dengelerim diye düşündüm.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Aynı anda yazmıştık göremediniz sandım :)

Yani stok haliyle ufak bir açık var arada R5 3600 ile. Video da ki sistemlerde aynı parçalar yoktur ama yakın değerler verir yine de.

Özetle, dediğiniz gibi, OC ile arada ki açık kapanabilir ama R5 5500 ile de ufak bir darboğaz var ama performansa etki edecek durumu olmaz. R5 3600 ile de aralarında çok fark yok zaten, 1080 p de iki işlemcide aynı değeri veriyor gibi aslında. Yani fiyat farkı fazla olmadığından böyle bir öneride bulunmak istedim, siz bilirsiniz yine de :)

Yanlışlıkla gönderiye yazdım hocam kusura bakmayın.

Aynı anda yazmıştık göremediniz sandım :)

Yani stok haliyle ufak bir açık var arada R5 3600 ile. Video da ki sistemlerde aynı parçalar yoktur ama yakın değerler verir yine de.

Özetle, dediğiniz gibi, OC ile arada ki açık kapanabilir ama R5 5500 ile de ufak bir darboğaz var ama performansa etki edecek durumu olmaz. R5 3600 ile de aralarında çok fark yok zaten, 1080 p de iki işlemcide aynı değeri veriyor gibi aslında. Yani fiyat farkı fazla olmadığından böyle bir öneride bulunmak istedim, siz bilirsiniz yine de :)

Yardımlarınız için teşekkür ederim. Sistemi topladık. Sistem özellikleri:

• Ryzen 5 5500 işlemci.
  • Asus B450M Dragon anakart.
  • 2x8GB DDR4 3200MHZ XPG Gammix D30 RAM.
  • Asus Dual mini RTX 3060Ti .
  • XPG Spectrix S20G 1TB SSD.
  • MSI MAG Forge M100A 600W 80+ Kasa.
Ekran kartı tam SSD'nin üzerine geldiği için pek bir anlamı kalmadı :(

Ayrıca işlemci ve RAM'e overclock yapacağım. İşlemciye overclock yapmak için mosfetlere ufak soğutma blokları ekleyeceğim. Mosfetlere doğru hava üfleyen bir kasa fanı da eklerim.
PHOTO-2024-07-08-15-50-54.jpg

Son düzenleme:
Hayırlı olsun hocam, güle güle kullansın arkadaş. Rgb'li fanlar çok şık duruyor
:) Günümüz oyunlarını 1080p'de çok rahat 4-5 sene akıcı bir şekilde oynayabilir bu haliyle.
Yalnız işlemciye hız aşırtması yaparken bir tane kule tipi soğutucu almanızı öneririm. Stok fan ile yapılmaz demiyorum ama uzun süreli kullanımda sorun çıkartır diye düşünüyorum. Bütçe belirtin isterseniz model önerisi yapalım.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı