2015-2016 yılından beridir hepimizin ses tonu değişti

Autistic Boy

Kilopat
Katılım
17 Ocak 2014
Mesajlar
3.119
Makaleler
24
Çözümler
1
Merhaba. Ses konularıyla epey ilgili bir insan olarak bu konuda önemli bir araştırma yaptım. Fark ettim ki, hepimizin ses tonu 2015-2016 yılından itibaren değişime uğramış. Mesela 2013-2013 yıllarındaki Recep Baltaş ve Ali Güngör'ün sesi ile, şu anki seslerini karşılaştırdığımda, arada belirgin farklar var. İki ses daha kalın hale gelmiş. Üstelik Recep Baltaş ve Ali Güngör'ün seslerinin sonradan kalınlaşması için ortada herhangi bir sebep yok. Çünkü ses, 18-20 yaşlarında oturur ve değişmez. Lakin, 2015-2016 yıllarından beridir benim de sesimde değişim oldu. Genel olarak tüm genç ve yetişkin YouTuber'ların seslerini inceledim. Hatta babamın sesi bile, önceden daha tiz ve inceydi. 2015-2016 yılından beridir daha hasarlı ve kalın bir ses duydum. Bu ses değişiminin birçok sebepleri olduğunu düşünüyorum ve endişeliyim.

Seslerimizin aniden değişime uğramasındaki düşündüğüm ve ihtimal verdiğim sebepler;

1) Yediğimiz gıdalardaki kalitenin git gide düşürülmesi (boğaz reflüsü ya da gizli reflü gibi sorunlara sebep olabilir. Bu da, ses kalınlaşmasını ortaya çıkarır çünkü eğer gizli reflünüz varsa, farkında olmazsınız fakat sesiniz değişime uğrar. Ses işleriyle pek uğraşmayan kişiler, bu değişimi pek önemsemez.)

2) Küresel ısınmanın son zamanlarda çok artması (ne alaka diyeceksiniz biliyorum. Ancak küresel ısınma, doğanın yapısını bozduğundan insanlarında genetiğinin etkilendiğini düşünüyorum. Bunun ses kaslarının yapılarının değiştirebileceğini düşünüyorum.)

3) Psikolojik etkenler (ne yazık ki ülkemiz özellikle son 5 yıldır ekonomik olarak ciddi sıkıntılarla yüzleşmekte. Ayrıca sadece ekonomi değil, ülkemizde gelişen birçok olumsuz olaylar sebebiyle çoğumuzun morali eskisine kıyasla oldukça bozuk durumda. Aşırı stres ve depresyon, üzüntü gibi şeyler zamanla insan ses tonunda kalınlaşma ve seste yumuşama yönünde değişime sebep olur.)

Bu ses değişimi konusunda şüphelenmemin sebebi ise, yetişkin insanların veya ergenliği ve gelişme çağında olmayan insanlardaki sesteki kalınlaşma ve ses tonundaki değişimden dolayı endişe duymaktayım. Çünkü gelişme çağını tamamladığınızda, size özgü bir sesiniz olur. O ses ondan sonra değişmez. Sesinize kalıcı zarar verebilecek şeyler yapmadığınız takdirde, değişmez. Ancak şunu görüyorum ki, herkesin sesi değişmiş durumda. Yetişkinlerde buna dahil.

Görüşleriniz neler?
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Geri
Yukarı