2020 Senesinde Halen Daha Yanlış Yakıt Sorunu

"Her teknisyen olan, her pilot olan işinde iyi olmuyor."

Bu yazdığın konu ile alakasız bir cümle. Anlatmaya çalıştığım olay, işin iyi yapılması değil sürekli tekrarlanan işin kurallarını sıradanlaştırmak yani ciddiye almamak, disiplinli olmamak.

Birgen Air kazasın da ki kaptan pilot deneyimli bir pilot ve kazada ki uçağın eğitimini uzun süreli almış biriydi. Sen RTO fren yapmamasını sorgularsın ancak kara kutu ses kayıtlarında kaptan pilotun olaya anlam verememesi ve bir gözlem yapamayacak durumda olması sorgulamanı hatalı yapar.

Sonuçta kaza yapan uçağın kokpitinde sadece 2 hız göstergesi olması (ki bu kazada pitot tüpleri yüksek irtifada hatalı gösteriyor yani direkt kalkışta göstermiyor), birinin aşırı yüksek diğerinin ise aşırı düşük hızda olduğunu söylemesi ve bunun üzerine devrenin yüksek hız ve düşük hız alarmı vermesi ve havanın gece olması, çok kısa bir sürede 1 motorun çalışmayı durdurması. Bu olayların hepsi çok kısa bir sürede olduğu için kaptanın psikolojik durumunu sorgulayamazsın. Yani hatalar silsesi denilmez hemen çünkü olayda bilinmemezlik var.

Belki pompacı yeni başladı arabaları bilmiyor veya arabanın benzin deposunda yakıt türü yazmıyordu?

Bu arada tamam, kaptan pilotun yardımcı pilotu ciddiye almayıp yukarı eğik seyreden uçağın kontrolü ele almaması sorgulanabilir bu durumda problem yok ama bu olay dediğimi haklı çıkarıyor.

İş ne kadar ciddi olursa olsun, rutin hale geldiğinde insan kusuru ortaya çıkıyor.

Arkadaşım daha anlattığın kazayı tam olarak bilmiyorsun ve ona rağmen beni sorguluyorsun. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu?

ki bu kazada pitot tüpleri yüksek irtifada hatalı gösteriyor yani direkt kalkışta göstermiyor)
Uçak pistte hızlanırken kaptanın göstergesi hızı göstermiyor, CO'nun ise gösteriyor. Böyle bir durumda kaptan ya yardımcısına güvenir ya da bir sorun olduğundan uçağı durdurmak için karar alabilir. Kaptan durdurmak yerine güvenmeyi tercih ediyor. YANLIŞ 1.

Bir süre sonra kendi göstergesi düzeliyor ancak bu sefer de 2 hızın uyuşmadığı gözüküyor. Daha sonrasında ise kaptanın göstergesi overspeed olurken, CO'nun göstergesi doğruydu. Kaptan kendi göstergesine güvendi ve uçağın hızını düşürerek doğru göstergeyi takmayarak uçağı stall'a soktu. Bu aşamada artık yapacak bir şey kalmadı. YANLIŞ 2.

Hızı düşen uçak bir de tırmanışta. Alçak irtifa, geri dönüşü yok. YANLIŞ 3.

Kaptan yardımcıya göre çok daha deneyimli, çok daha fazla uçuş saati var ancak gördüğün üzere CO'nun bütün söyledikleri kaptana nazaran doğru çıkmış. Her şey tecrübe demek de değil.

Bu olayda hem teknisyenin, hem de kaptanın suçu vardır. Hala bunun tersini iddia ediyorsan aç farklı konu, daha detaylı anlatayım. Konudan yeterince çıktık, uzatmıyorum...

Son düzenleme:
Maalesef yapacak bir şey yok, elektrikli araçlar veya benzeri türevdeki araçlar çıkana kadar bu sorunu yaşamaya devam edeceğiz. Aslında bu sorunlar yine devam edecek, malum alım gücü düşükken gidip adama 600-700 bin TL'lik aracı al diyemeyiz. En mantıklısı bu tarz işleri robotlara bırakmak, sonuçta program oldukları için yanılma payları imkansıza yakın olur. Şimdi de başka bir sorun ortaya çıktı, bu robotu kim yapacak? Döngü içinde döngüye giriyor, en iyisi yakıt alırken adamın kafasında bekleyelim. Sırf çalışanın hatası yüzünden aracın yarı fiyatı kadar masraf yapmayalım.

Ben tersini iddia etmiyorum, ben bu konuda sana Birgen Air kazası üzerinden veriyorum örneği ancak sen anlamıyorsun.

Alt taraflarda ki bir kelimeyi altı çizgili yazmamın nedeni kaptanın rutin kurallara uymadığını anlatmaktı. Kuralları ezberlemek kolaydır önemli olan uygulamak.

Az önceki yorumumu okumadığını varsayarak aynı satırı tekrar yazıyorum;

İş ne kadar ciddi olursa olsun, rutin hale geldiğinde insan kusuru ortaya çıkıyor.

@Denizeri24 Binlerce kuralı, yüzlerce prosedürü olan, yıllarca özel eğitim verilmesi gereken 2 iş ile tüm yapması gereken doğru pompayı doğru deliğe sokmak olan bir işi kıyasladığın için tebrik ederim. Neyden bahsettiğinden haberin bile yok, dizel pompası benzinli araç deposuna oturmaz, benzin pompası dizel için küçük kalır. İleri derecede bir şey olmak lazım bu iki pompayı karıştırmak için.

@Yararsız Üye Boşa nefes tüketme, ne dersek diyelim anlamayacak. Sinir, stres, baskı, zaman darlığı gibi alanlardan karşılaştırıp birbiriyle sorumluluk, eğitim ve iş yükü olarak uçurum olan meslekleri bir tutmaya devam etsinler. Bunların diğer mesleklerde olmadığını da sanmaya devam etsinler.

Kırmızıda durursun, yeşilde geçersin. Dizel motora dizel, benzinli motora benzin koyarsın. Bak bu kadar basit bir işlem, ilkokul seviyesinde bir anlatımla şu an gidip pompacılık yapabilirsin. Hiçbir komplike olayı yok. Neyse başınıza geldiğinizde, istasyonda aracınız oturduğunuzda, motor ve tüm yakım sistemini elinize alıp kol gibi masrafla karşılaştığınızda da umarım burada yazdıklarınızın arkasında durabilirsiniz.

Avrupa'daki sistem burada da olmalı, herkes kendi benzinini kendisi koymalı. Hem bu sorunlar ortadan kalkacaktır hemde pompacının araca vereceği diğer zararlar minimuma iner.

Örneğin;

Depo kapağını eli ile çekerek açmaya çalışıyor, dur be kardeşim! içeriden açılıyor kapak. Ya da benim araç dahil bazı araçların silecekleri kaput altına gizlidir ve sileceği kaldırmak için içeriden silecek kolunu indirip sileceği dik konuma getirmek gerekir, adamlar ön camı sileceğim bahşiş alacağım diye çat diye sileceği bi çekiyor kaputun kenarlarının tüm boyasını alıyor.

1 kere adama özellikle 95 oktan koy dememe rağmen Kırşehir-Ankara yolunda 95 kalmadığını bana söylemeyip 98 oktan koymuş, aracım 96 modeldi ve 98 oktanla hem vuruntulu çalışıyordu hemde çok daha az km gidiyordu, daha önce denemiştim. Bu gıcıklığı bana söylemeden yaptığı için usta çağırttırıp depomu boşalttırıp parasını aldım ve en yakın istasyona çekici ile götürttüm. Ha bu kadar sorun yapmazdım ama o bana kurnazlık yaparsa ben ona alasını yaparım, ki bir daha başkasına aynı kurnazlığı yapmasın diye.

2012 senesinde babamda 2012 Audi A6 avant vardı. Zamanının en gözde arabalarından biriydi. Arabayı alalı neredeyse 15 gün olmuştu. Çok dikkatli pompacı abimiz dizel arabaya benzin koymuştu. Daha araba 15 günlük iken pistonları erimişti. Gerçekten böyle konularda çok dikkatli olmaları gerekiyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…