Denizeri24
Megapat
Daha fazla
Biliyorum. Öğrenciyken çok fazla vasıfsız işler yaptım, bu yüzden bunları bana anlatmana gerek yok.
Ben kendime göre çözüm buldum, manuel kontrol sağlıyorum. Arabamı park eder etmez iniyorum ve hem yakıt tipini söyleyerek hem de pompayı sokana kadar başında bekleyerek durumu kontrol ediyorum.
Benim gibi yapmayıp, keyfini bozmayıp arabasından inmemek isteyenler de olabilir. Onlar da haklı. Bu durumda pompacı kapağı açtığında yakıt tipini göremiyorsa ve anlayamıyorsa cama yaklaşıp sahibine sormak zor olmamalı. 5 saniyelik olay için motoru ele almaya, sahibini sinirlendirmeye ve bir ton masraf çıkarmaya gerek var mı?
Beni kendi tarafımdan vuruyorsun demek, peki.
İnsan olduğu sürece her zaman kusur ve hata olacaktır. Biz kusursuzluk değil, biz bu kolay iş için hata yapılmasının oldukça saçma olduğunu söylüyoruz. Söylediğin Birgen Air kazasında uçakta 5'ten fazla teknisyen vardı ve 5'inin de aklına 2 hafta yatan uçak için pitot tüplerinin kılıfını takmak gelmiyorsa ben de onların teknisyenliğini sorgularım.
Ya da kaptan pilotun 2 farklı hız değeri görüp uçağı kaldırmasını sorgularım. RTO fren yapmamasını sorgularım. Hatalar silsilesi = ölüm.
Her teknisyen olan, her pilot olan işinde iyi olmuyor. Ancak bir pilot/teknisyen ile pompacının görevlerini ve sorumluluklarını bir tutmayın lütfen. AYIP OLUYOR.
"Her teknisyen olan, her pilot olan işinde iyi olmuyor."
Bu yazdığın konu ile alakasız bir cümle. Anlatmaya çalıştığım olay, işin iyi yapılması değil sürekli tekrarlanan işin kurallarını sıradanlaştırmak yani ciddiye almamak, disiplinli olmamak.
Birgen Air kazasın da ki kaptan pilot deneyimli bir pilot ve kazada ki uçağın eğitimini uzun süreli almış biriydi. Sen RTO fren yapmamasını sorgularsın ancak kara kutu ses kayıtlarında kaptan pilotun olaya anlam verememesi ve bir gözlem yapamayacak durumda olması sorgulamanı hatalı yapar.
Sonuçta kaza yapan uçağın kokpitinde sadece 2 hız göstergesi olması (ki bu kazada pitot tüpleri yüksek irtifada hatalı gösteriyor yani direkt kalkışta göstermiyor), birinin aşırı yüksek diğerinin ise aşırı düşük hızda olduğunu söylemesi ve bunun üzerine devrenin yüksek hız ve düşük hız alarmı vermesi ve havanın gece olması, çok kısa bir sürede 1 motorun çalışmayı durdurması. Bu olayların hepsi çok kısa bir sürede olduğu için kaptanın psikolojik durumunu sorgulayamazsın. Yani hatalar silsesi denilmez hemen çünkü olayda bilinmemezlik var.
Belki pompacı yeni başladı arabaları bilmiyor veya arabanın benzin deposunda yakıt türü yazmıyordu?
Bu arada tamam, kaptan pilotun yardımcı pilotu ciddiye almayıp yukarı eğik seyreden uçağın kontrolü ele almaması sorgulanabilir bu durumda problem yok ama bu olay dediğimi haklı çıkarıyor.
İş ne kadar ciddi olursa olsun, rutin hale geldiğinde insan kusuru ortaya çıkıyor.