2022'de Xbox One X almamanız için nedenler

Painlower412

Picopat
Katılım
5 Ekim 2021
Mesajlar
663
Çözümler
5
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhabalar, gerek yakın çevreme gerek forumdakilere anlatakta zorlandığım bir konu var bu ise Xbox One X'in Xbox Series S'ten daha kötü olduğu. Kabul ediyorum bazı konularda Xbox One X Xbox Series S'i geçiyor ancak bunlar düşük bütçesi olan çoğu kullanıcının umursamayacağı şeyler. İşte size 2022'de yeni nesil oyunlar için Xbox One X almamanızın nedenleri:

Xbox One X yeni nesil bir konsol değil:

Her ne kadar saf gücü Xbox Series S'ten yüksek olsa da (Ki bu konuya da değineceğim) Xbox One X yeni nesil oyunları oynatacak bir konsol değil tabii ki bunun da bir sebebi var. İlk sebebi konsolun eski nesil olması bundan kastım ise konsolun Xbox One ailesinden olması bu da demek oluyor ki bu konsol ne kadar güçlü olursa olsun Xbox One X'e çıkan her oyun Xbox One'da da olmak zorunda bu da Xbox One X'in gücüne bir darbe vuruyor, çünkü siz 6 TFLOPs gücünde bir konsol değil 1.3 TFLOPs gücünde olan bir konsolun daha iyi versiyonunu alıyorsunuz ayrıca geliştiricilerin Xbox One X'e özel oyun çıkarma gibi bir seçeneği yok bu sebeple yakın zamanda oyunsuz kalabilirsiniz (siz hiç 2020'de eski nesili düşünüp PS3 için oyun çıkaranı gördünüz mü?). Xbox One X'in yeni nesile uygun olmamasının başka bir nedeni ise bu konsolun HDD içermesi, birçoğumuzun bildiği üzere yeni nesil oyunlar Xbox Velocity Architecture ve yüksek hızlı SSD'ler düşünülerek tasarlanıyor, bu da demek oluyor ki (Hele ki 4K texture içeren oyunlarda) oyunlar Xbox One X'te anca Commodore 64'ün ulaşabileceği uzunlukta açılacak. Üstüne üstlük yükleme ekranı olmadan texture yükleyen oyunlarda texturelarınız gözükmeyecek. Başka bir neden ise Xbox'ın zaten Xbox One X'in amacını taşıyan bir konsola sahip olması Xbox One X'in amacı birçoğumuzun bildiği üzere 4K'da oyun oynamak ancak Microsoft'un yeni piyasaya sürdüğü Xbox Series X konsolu da bu amacı taşıyor. Bu saydığım nedenler ve daha birçok nedenden dolayı (Mesela RTX ve 120 FPS desteği olmaması) Xbox One X yeni nesil bir konsol değildir. Kısacası Xbox One X'e oyun desteği yakın zamanda kesilecek iken Xbox Series S bizi nesil sonuna kadar idare edecektir.

Xbox One X 2022 için güçlü bir konsol değil:

Bu konsol Xbox Series S'ten daha güçlü değil mi dediğinizi duyar gibiyim ancak arada birçok fark var. Xbox One X oyunları native olarak 4K'da işlemek zorunda 1080p ya da 1440p işleme gibi bir şansı yok bu konuyu daha iyi anlamanız için saf gücün kat kat daha önemli olduğu bilgisayar gözünde bir örnek vermek istiyorum. GTX 1080 ti'ı Xbox One X olarak RTX 2070'i de Xbox Series S olarak düşünün, GTX 1080 ti kullanıcısı bütün oyunları 4K'da oynuyor, RTX 2070 kullanıcısı ise bütün oyunları 1080p'de oynuyor sizce hangi oyuncu daha yüksek performans alır (Cevap kesinlikle RTX 2070 kullanıcısıdır). Saf gücün etkili olduğu bir karşılaştrmada bile Xbox One X geri kalıyor. Hatta bu olay konsollara geldiğinde daha da belirsiz oluyor, bu sefer gerçek ve mantıklı bir örnek veriyorum, Xbox One X, Ori and the Will of the Wisps oyununu native olarak 4K'da 30 FPS açabiliyor, Xbox Series S ise Ori and the Will of the Wisps oyununu 6K'da işleyip 4K'ya downscale ediyor ayrıca 60 FPS'de oynatıyor ben bu durumu konsollarda saf gücün hiçbir etkisinin olmadığının kanıtı olarak görüyorum. Hatta çeşitli örnekler ile de TFLOPs değerlerinin çok önemli olmadığını söyleyebilirim. Bildiğimiz üzere Xbox Series S 4TFLOPs iken One X 6 TFLOPs ancak konsollarda TFLOPs'un pek önemi yoktur çünkü oyunlar konsollar için optimize edilir ve bu durum saf güçten yukarıdaki örnekte olduğu gibi daha önemlidir. Önceki generasyonlara baktığımızda bile bu belli oluyor mesela benzer teraflops değerlerine sahip iki konsola bakalım Xbox One (1.3 TFLOPs) ve Nintendo Switch (1 TFLOPs elde iken 765G[Gigaflops]FOPs) bu iki konsol aynı oyunları oynattığında bile aralarındaki performans gece ve gündüz gibi farklı ya da güçleri farklı bir örneğe bakalım Xbox 360(100gflops) ve PS3(218gflops) aralarındaki çıplak güç farkı çok fazla Hatta Xbox One X ile Xbox Series S'ten de (Oran olarak) büyük ama Xbox 360'ın oynattığı bazı oyunlar (Hem de bu durum aynı çözünürlükte iken oluyor Xbox One X ile Xbox Series S arasında ayrıca çözünürlük farkı da var) PS3'ten kat kat daha iyi gözüküyor. Saf güç bilgisayarda çok önemlidir ancak konsollarda nereden tutsak elimizde kalır şu an Xbox One fat kağıt üstünde telefonlardan bile daha güçsüz ancak oynattığı oyunlar arasında çok fark vardır. Eğer konsola Windows 10 kuracaksanız Teraflops'u önemseyebilirsiniz ancak bu durumda konsollar için Teraflops önemli bir etken değil.


Xbox One X almak için nedenler:

Bu kadar kötüledim ki hak ediyor ancak linç yememek için Xbox One X'in Xbox Series S'ten daha iyi yaptığı şeyleri de yazmam gerektiğini düşündüm. Aslında konsolumuzun Xbox Series S'ten daha iyi bir yanı yok ancak bulunduğunuz bölge kutulu oyunları çok ucuza veriyorsa Xbox One X'in disc girişi olduğu için daha doğru bir seçenek olabilir yine de ben almanızı önermem. Xbox One X'in daha iyi olduğu bir konu ise 4K. Bildiğimiz üzere Xbox Series S 4K upscale edebiliyor hatta bu upscale olayının Xbox Series X'ten bile daha iyi olduğunu söyleyen fanboylar var (O kişiler ben değilim ama fanboy olduğum tartışılır), ancak Xbox One X native olarak 4K'yı destekliyor bu durum da Xbox One X'i tek önerebileceğim durum olarak gözüküyor, eğer 1 yıl ya da daha kısa süreli olarak Xbox One X'i 4K'da kullanmak istiyorsanız ayrıca 30 FPS ve Ray Tracing olmaması size sorun gibi gelmiyorsa (Ki bana geliyor) size önerim Xbox One X almanızdır, yine de 1080p ya da 1440p'de oyun oynamak istiyorsanız, 1 yıldan daha uzun süre Xbox'ta oyun oynamak istiyorsanız, yeni nesil bir konsol arıyorsanız Xbox One X'ten koşarak kaçmanızı öneririm

Son söz:

Kaliteli bir rehber olmasa da anlatmak istediğimi yeterli şekilde anlattığımı düşünüyorum. Eğer siz benim aksime 2022'de Xbox One X'in daha uzun ömürlü olduğunu düşünüyorsanız görüşlerinizi yazabilirsiniz. İyi sosyaller.
 
Güzel bir yazı olmuş, ısrarla "One X al geç" diyen kişilere atılmalık bir yazı.
 
Merhaba, gerek yakın çevreme gerek forumdakilere anlatakta zorlandığım bir konu var bu ise Xbox One X'in Xbox Series S'ten daha kötü olduğu. Kabul ediyorum bazı konularda Xbox One X Xbox Series S'i geçiyor ancak bunlar düşük bütçesi olan çoğu kullanıcının umursamayacağı şeyler. İşte size 2022'de yeni nesil oyunlar için Xbox One X almamanızın nedenleri:

Xbox One X yeni nesil bir konsol değil:

her ne kadar saf gücü Xbox Series S'ten yüksek olsa da (ki bu konuya da değineceğim) Xbox One X yeni nesil oyunları oynatacak bir konsol değil tabii ki bunun da bir sebebi var. İlk sebebi konsolun eski nesil olması bundan kastım ise konsolun Xbox One ailesinden olması bu da demek oluyor ki bu konsol ne kadar güçlü olursa olsun Xbox One X'e çıkan her oyun Xbox One'da da olmak zorunda bu da Xbox One X'in gücüne bir darbe vuruyor, çünkü siz 6 tflops gücünde bir konsol değil 1.3 tflops gücünde olan bir konsolun daha iyi versiyonunu alıyorsunuz ayrıca geliştiricilerin Xbox One X'e özel oyun çıkarma gibi bir seçeneği yok bu sebeple yakın zamanda oyunsuz kalabilirsiniz (siz hiç 2020'de eski nesili düşünüp PS3 için oyun çıkaranı gördünüz mü?). Xbox One X'in yeni nesile uygun olmamasının başka bir nedeni ise bu konsolun HDD içermesi, birçoğumuzun bildiği üzere yeni nesil oyunlar Xbox velocity architecture ve yüksek hızlı SSD'ler düşünülerek tasarlanıyor, bu da demek oluyor ki (hele ki 4K texture içeren oyunlarda) oyunlar Xbox One X'te anca commodore 64'ün ulaşabileceği uzunlukta açılacak. Üstüne üstlük yükleme ekranı olmadan texture yükleyen oyunlarda texturelarınız gözükmeyecek. Başka bir neden ise Xbox'ın zaten Xbox One X'in amacını taşıyan bir konsola sahip olması Xbox One X'in amacı birçoğumuzun bildiği üzere 4K'da oyun oynamak ancak Microsoft'un yeni piyasaya sürdüğü Xbox Series X konsolu da bu amacı taşıyor. Bu saydığım nedenler ve daha birçok nedenden dolayı (mesela RTX ve 120 FPS desteği olmaması) Xbox One X yeni nesil bir konsol değildir. Kısacası Xbox One X'e oyun desteği yakın zamanda kesilecek iken Xbox Series S bizi nesil sonuna kadar idare edecektir.

Xbox One X 2022 için güçlü bir konsol değil:

bu konsol Xbox Series S'ten daha güçlü değil mi dediğinizi duyar gibiyim ancak arada birçok fark var. Xbox One X oyunları native olarak 4K'da işlemek zorunda 1080P'ya da 1440p işleme gibi bir şansı yok bu konuyu daha iyi anlamanız için saf gücün kat kat daha önemli olduğu bilgisayar gözünde bir örnek vermek istiyorum. GTX 1080 Ti'ı Xbox One X olarak RTX 2070'i de Xbox Series S olarak düşünün, GTX 1080 Ti kullanıcısı bütün oyunları 4K'da oynuyor, RTX 2070 kullanıcısı ise bütün oyunları 1080P'de oynuyor sizce hangi oyuncu daha yüksek performans alır (cevap kesinlikle RTX 2070 kullanıcısıdır). Saf gücün etkili olduğu bir karşılaştrmada bile Xbox One X geri kalıyor. Hatta bu olay konsollara geldiğinde daha da belirsiz oluyor, bu sefer gerçek ve mantıklı bir örnek veriyorum, Xbox One X, Ori and the Will of the Wisps oyununu native olarak 4K'da 30 FPS açabiliyor, Xbox Series S ise Ori and the Will of the Wisps oyununu 6K'da işleyip 4K'ya downscale ediyor ayrıca 60 FPS'de oynatıyor ben bu durumu konsollarda saf gücün hiçbir etkisinin olmadığının kanıtı olarak görüyorum. Hatta çeşitli örnekler ile de tflops değerlerinin çok önemli olmadığını söyleyebilirim. Bildiğimiz üzere Xbox Series S 4tflops iken One X 6 tflops ancak konsollarda Tflops'un pek önemi yoktur çünkü oyunlar konsollar için optimize edilir ve bu durum saf güçten yukarıdaki örnekte olduğu gibi daha önemlidir. Önceki generasyonlara baktığımızda bile bu belli oluyor mesela benzer teraflops değerlerine sahip iki konsola bakalım Xbox One (1.3 tflops) ve Nintendo Switch (1 tflops elde iken 765G[Gigaflops]fops) bu iki konsol aynı oyunları oynattığında bile aralarındaki performans gece ve gündüz gibi farklı ya da güçleri farklı bir örneğe bakalım Xbox 360(100gflops) ve PS3(218gflops) aralarındaki çıplak güç farkı çok fazla hatta Xbox One X ile Xbox Series S'ten de (oran olarak) büyük ama Xbox 360'ın oynattığı bazı oyunlar (hem de bu durum aynı çözünürlükte iken oluyor Xbox One X ile Xbox Series S arasında ayrıca çözünürlük farkı da var) PS3'ten kat kat daha iyi gözüküyor. Saf güç bilgisayarda çok önemlidir ancak konsollarda nereden tutsak elimizde kalır şu an Xbox One fat kağıt üstünde telefonlardan bile daha güçsüz ancak oynattığı oyunlar arasında çok fark vardır. Eğer konsola Windows 10 kuracaksanız Teraflops'u önemseyebilirsiniz ancak bu durumda konsollar için teraflops önemli bir etken değil.

Xbox One X almak için nedenler:

bu kadar kötüledim ki hak ediyor ancak linç yememek için Xbox One X'in Xbox Series S'ten daha iyi yaptığı şeyleri de yazmam gerektiğini düşündüm. Aslında konsolumuzun Xbox Series S'ten daha iyi bir yanı yok ancak bulunduğunuz bölge kutulu oyunları çok ucuza veriyorsa Xbox One X'in disc girişi olduğu için daha doğru bir seçenek olabilir yine de ben almanızı önermem. Xbox One X'in daha iyi olduğu bir konu ise 4K. Bildiğimiz üzere Xbox Series S 4K upscale edebiliyor hatta bu upscale olayının Xbox Series X'ten bile daha iyi olduğunu söyleyen fanboylar var (o kişiler ben değilim ama fanboy olduğum tartışılır), ancak Xbox One X native olarak 4K'yı destekliyor bu durum da Xbox One X'i tek önerebileceğim durum olarak gözüküyor, eğer 1 yıl ya da daha kısa süreli olarak Xbox One X'i 4K'da kullanmak istiyorsanız ayrıca 30 FPS ve Ray Tracing olmaması size sorun gibi gelmiyorsa (ki bana geliyor) size önerim Xbox One X almanızdır, yine de 1080P'ya da 1440P'de oyun oynamak istiyorsanız, 1 yıldan daha uzun süre Xbox'ta oyun oynamak istiyorsanız, yeni nesil bir konsol arıyorsanız Xbox One X'ten koşarak kaçmanızı öneririm

son söz:

kaliteli bir rehber olmasa da anlatmak istediğimi yeterli şekilde anlattığımı düşünüyorum. Eğer siz benim aksime 2022'de Xbox One X'in daha uzun ömürlü olduğunu düşünüyorsanız görüşlerinizi yazabilirsiniz. İyi sosyaller.

İki konsol arasın da fiyat farkı var zaten.
 
One X'in bana göre tek artısı kutulu oyun. Takas yaparak oyunlara para vermeden oynayabilmek mümkün. Zamanında bir arkadaşım Series S 3500TL yken One X alıyordu zar zor ikna edip Series S aldırdım şimdi konsol 6 - 7K seviyesinde.
 
Güzel bir yazı olmuş, ısrarla "One X al geç" diyen kişilere atılmalık bir yazı.

Atarsanız çok sevinirim.

İki konsol arasın da fiyat farkı var zaten.

Çok yüksek bir fark yok. Bazı insanlar Xbox One X daha güçlü olduğu için Xbox One X almaya yöneliyor. Onları aydınlatmak için yazdım.

HDD ile oyunların çok çok yavaş açılması bile almamak için bir sebep.

Bence de. İlk başlarda SSD gereksiz gözüküyordu, şimdi ise ihtiyaç haline geldi. HDD olan konsolların artık yeni nesil için şansları kalmadı.

One X'in bana göre tek artısı kutulu oyun. Takas yaparak oyunlara para vermeden oynayabilmek mümkün.

Bence de ancak Game Pass de bu artıyı bir nebze baltalıyor.

Zamanında bir arkadaşım Series S 3500TL yken One X alıyordu zar zor ikna edip Series S aldırdım şimdi konsol 6 - 7K seviyesinde.

Ben de ailemi ikna ederken çok zorlanmıştım.
 
Series S için önemli etken yeni nesil olması. Yoksa bana göre bu konsol 1080P cihazı. Fiyatı da bence abartılı. Nedeni ise Series X modelinden 3 kat daha güçsüz bir GPU, 6 GB daha az RAM ve 2 kat daha az depolama alanı sunuyor. Fiyatının ne olması gerektiğine siz karar verin. One X ise zaten her zaman söylediğim gibi güçlü bile olsa eski nesil.
 
Series S için önemli etken yeni nesil olması. Yoksa bana göre bu konsol 1080p cihazı. Fiyatı da bence abartılı. Nedeni ise Series X modelinden 3 kat daha güçsüz bir GPU, 6 GB daha az RAM ve 2 kat daha az depolama alanı sunuyor. Fiyatının ne olması gerektiğine siz karar verin. One X ise zaten her zaman söylediğim gibi güçlü bile olsa eski nesil.

Demek istediklerimin hepsini çok kısa bir paragrafta anlattığını için sizi tebrik ediyorum.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı