2024 yılında PHP mi, JavaScript mi?

vigoree

Decapat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
ASUS 3060 OC, R5 5500, PRIME A520M-K
Merhaba, ben web site programcılığına adım atıyorum ve sizce PHP üzerinden mi yoksa JavaScript üzerinden mi ilerlemeliyim? Hangisi daha yararlı ve işlevsel?

5 yıldır profesyonel olarak PHP ve Laravel ile ErP CRM kişisel ve kurumsal web siteleri çıkardım. PHP'yi sevmeyenlerin olayı büyüttüğüne inanıyorum gayet hızlı ve kolay şekilde iş çıkartılabiliyor. Son 2 yıldır artık sistemlerimizi mikroservis olarak ayırıp Golang'e geçirmeye çalışıyoruz. Gayet memnunum bence el alışınca Laravel'den daha hızlı rest API çıkartılıyor bu yüzden GO'ya da bir göz atmanı tavsiye ederim. Daha yeni sektöre girdiğin ve nispeten basit işler alacağını varsayarak elinde herhangi bir vds/vps server olmayağını varsayıyorum, bu yüzden PHP'ye devam etmen iyi olacaktır çünkü Hosting şirketlerinin %90'ı PHP dışında başka bir servise izin vermiyorlar.

@uriones hocam crm sistemleri yaparken frontendi kendiniz mi yapiyorsunuz yoksa bir tema mi aliyorsunuz?

Frontend ve backend ekiplerimiz şirket içinde ayrı genel olarak biz (backend) gerekli restapi ve ci/cd kısımlarını çıkartırız, front ekibimiz ise kendi belirledikleri JS Framework'lerine uygun bir tema alıp parçalayarak işlemlerini gerçekleştirir. Şu an front ekibimiz materialize admin theme kullanıyor çok kullanışlı olduğundan ve birçok JS Framework'üne uygun olduğu için.

@uriones hocam peki İngilizce seviyesi ne sizin, ve çok önemli mi?

Türkiye'de de çalışsan yurt dışında da illaki yabancı insanlarla etkileşime geçmen gerekiyor. Bu yüzden konuşma ve dinleme seviyenin B1 seviyelerinde olması iyi olur. Başlangıç için böyle bir şarta gerek yok bence ama olursa öğrenme hızın ciddi derecede artar. Benim İngilizce seviyem B2, C seviyeye geçmeyi düşünmüyorum şu dönemde. İşimi görüyor :)

Yaşın daha çok küçük İngilizcenle yabancı kaynaklarla kendini geliştirmen en güzeli ne kadar iyi o kadar güzel. Okul konusunda bazı kişilerin karşı çıkacağını biliyorum ama iki senelik bilgisayar programcılığından fazlası - donanım istemiyorsan- mantıksız geliyor. Piyasada kimse ne okuduğuna bakmıyor kendini geliştirmene bakıyor çünkü okulların öğrettiği şeylerin piyasayla uzaktan yakından alakası yok

@uriones hocam şu an PHP'deki anlamadığım konuları ve bazı püf noktalari İngilizce şekilde araştırıyorum Laravel'de de geliştikten sonra Node.js gecmesiyin dusunuyorum. Soeum olursa Laravel'de veya PHP'de sizi etiketlememin sakıncası olur mu?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı