2080 Ti 3700X sistem oyunda kapanıyor

karayel-95

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar. Geçtiğimiz sene forumdan arkadaşların da tavsiyesiyle toplamıştım sistemimi. Tüm parçaları Vatan'dan aldım, KDV indirimi sırasında. Donanım montajından çok anlamadığım için bir bilgisayarcı çağırdım ve o kurdu sistemi. Sistemim performansından gayet memnundum bir süre. Fan sesi birazcık yüksekti, bu durum hoşuma gitmese de idare ettim. Ancak sonra sistemin fan sesinden rahatsız olmaya başladım. Git gide daha yüksek ve rahatsız edici bir ses çıkarmaya başladı sistem, hele de yük altındayken. BIOS'tan birkaç ayar denedim, "optimized default" ayarlara döndüm, Smart fan Control'ü devreye aldım, ama yine de rahatsızlıklarım gitmedi. Fan sesinin yüksek, istikrarsız bir şekilde ara ara yükselip ara ara düşmesi ve bunu çok sık yapması kulağı gerçekten rahatsız ediyor ve uzun süreli kullanımda insanın başını ağrıtıyor.

Bunun dışında sistem yük altındayken, yüksek grafik işleme gücü isteyen oyunlar oynarken bir anda kapanıveriyor elektrik gitmiş gibi. Ve tekrar açmak istediğinde de açılmıyor. Komple fişten çıkarmak, bir süre bekleyip tekrar takmak gerekiyor. Güç kaynağından kaynaklı bir problem olabilir diye düşündüm ve Vatan'a yolladım sistemi. Onlar da anakartı ve güç kaynağını kendi servislerine yollamışlar. Güç kaynağında herhangi bir problem yokmuş, Vatan'a geri gönderilmiş test edildikten sonra. anakartın ise pinlerinden bazılarında yamulma ve hasar varmış. Bu pinler tamir edildi ya da yenilendi.

Bana söylenen düzeltildiği. Servis ücretini ödedim. Vatan Bilgisayar'da tekrardan montajını yapıp testlerinden geçirip sorun olmadığını ve teslim alabileceğimi söyledi. Ben de aldım. Ancak aynı sorunlar devam ediyor. Hem fan sesi yüksek ve istikrarsız, hem kapanma olayı devam ediyor. Son olarak bugün olan olayı anlatayım:

1 Saat Cyberpunk 2077 oynadım, yarım saat Zelda Breath of The Wild oynadım CEMU üzerinden, 15 dakika Tetris Connected oynadım ve çat diye kapandı Tetris oynarken

Ne yapmalıyım? Vatan'a tekrar göndermeli miyim? Kendimiz çözebilir miyiz?

Sistemim: System Builder

Silent modu da denedim hocam yine de bilgisayar çok gürültülü çalışıyor.

Güç tüketiminden kastınız windowsun güç ayarlarındaki Dengeli, Yüksek Performans gibi modlardaki ayarlardan mı bahsediyorsunuz hocam? Yoksa MSI Afterburner ile falan mı yapmalıyım.

Söylediklerinizi tam olarak nasıl yapabileceğim konusunda bilgili değilim de yardımcı olabilir misiniz hocam?

BIOS Q-fan bolumunden ayarlayacaksiniz, manual olarak kendiniz ayarlayin mesela, 30-50 derece arasinda 500RPM, 50-85 derece arasinda 1000RPM. Bunlar sadece ornek kendiniz ayarlayin.
MSI Afterburner'dan Power limiti azalatabilirsiniz ama FPS'de dusecek haberiniz olsun.

Hocam performans kaybı yaşamak yerine yeni bir güç kaynağı alıp tam performans devam etmek isterim. Bir de bilgisayarı sessiz hale getirmek istiyorum. Bunun için fan mı değiştirmeliyim yoksa kasa mı? Sistemde gördüğünüz bir eksik yan var mı?

BIOS'a girip Q-fan bolumunden fan ayarlarini resim olarak atar misiniz? Sivi sogutmada dahil her şey.

Dosya Ekleri

• IMG_20201212_004219.jpg
    165,3 KB · Görüntüleme: 35
  • IMG_20201212_004207.jpg
    157,5 KB · Görüntüleme: 38
  • IMG_20201212_004204.jpg
    155,4 KB · Görüntüleme: 42
  • IMG_20201212_004200.jpg
    155,2 KB · Görüntüleme: 40
  • IMG_20201212_004125.jpg
    187,9 KB · Görüntüleme: 36
Konudaki sorun Kernel-Power 41 (63) hatası olabilir gibi görünüyor. Olay görüntüleyicisine bakmanı öneririm, orada bu sorun varsa maalesef başın biraz belada demektir. Ne yazık ki herkeste aynı şekilde çözülmüyor, bazıları PSU değiştirince düzeliyor bazılarında ise eski sürücülere geri dönüş yapılınca düzelebiliyor.

Bu da o hataya çift tıkladığın zamanki geçmiş ekranı, bunlara da çift tıklayarak detaylara ulaşabilirsin.

Umarım sorunun bu değildir diyeyim, biraz lanet ettirebiliyor.

MSI BIOS'dan anliyorsaniz yardimci olur musunuz arkadasa fanlarin sessiz olmasini istiyor ama ben pek anlamadim BIOS'tan.
Q-fan dediğiniz yer burası mı oluyor hocam?

Bu fan ayarlari için farkli bir konu acmaniz gerekebilir cunku ben pek anlamadim, ASUS anakartlarin BIOS'u daha az karmasik.

Dediğiniz hatanın aynısı bende de çıkıyor. Bu sorun neyden kaynaklanır ve nasıl çözeriz hocam?

Dosya Ekleri

• 1607723714442.png
    326,8 KB · Görüntüleme: 44
Bu sorun PSU'dan gelen güç bir anda (elektrik kesintisi gibi) kesildiği zaman oluyor. İşin garip olan tarafı bazı kişilerde PSU değişimi işe yararken bazılarında yaramıyor. Bazı kişiler sürücülerin eski versiyonlarını kurarak sorunu çözebiliyorlar ama bir sürü farklı şekilde sorunu çözen kişi var. Ben PSU değiştirmiştim, 850W PSU ile bu sorunu yaşamıştım.

Bu hatada güç bir anda kesildiği için sistem mavi ekrana düşmüyor ya da başka bir hata raporu oluşturmuyor. İmkanın varsa başka bir PSU ile bir süre denemende fayda var, sorun yeni PSU ile çözüldüyse değişim yapabilirsin. Şimdiki GPU sürücülerini kaldırıp eski sürümlerini yükleyerek deneyebilirsin. Bu sorunu sistem stres testindeyken değil genelde oyunlarda görüyor kullanıcılar, yani tek sorun PSU'nun çıkış gücü değil sürücü sorunu ya da PSU'dan GPU'ya giden güç beslemesi kısmındaki bir sorundan da olabilir.

Sistem fanlarının BIOS ayarı için yardımcı olamayacağım, hakim olduğum bir BIOS değil. Yalnız fanların 3 pinliyse BIOS üzerinden ayarlanmıyor olabilir, hangi markaya aitse markanın kendi programlarıyla yapılıyor genellikle fan ayarları. Ekran kartı fanlarının daha sessiz çalışmasını istersen de Afterburner gibi programlarla yapıyorsun.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…