21 metre kare dükkan ile ne iş yapılabilir?

Herkese hitap edebilecek bir şey aç bence. Eğer yakınlarda yoksa ayak üstü bir tatlıcı olabilir mesela. Adana'da görmüştüm, ufacık bir dükkan bu kadar mı iş yapar demiştim. Gelen müşteri 5 dk içinde istediği tatlıları yiyip gidiyor. Konya'da da bir şapkacı görmüştüm, adamda her yaşa ve cinsiyete yönelik tüm şapkalardan vardı, o da büyüttü dükkanını demek ki kazanabiliyor. Eğer sermaye yoksa 3D Printer'da ilgi çekici olabilir.

Buna ek olarak bu tarz fikirlere bir konsept ekleyerek müşteri merakını katlayabilirsiniz.

Piyasada son 1 2 yıldır fazlasıyla türedi bu 3D üretim ve satım. İlle oyun karakteriyle kısıtlamaya gerek yok bence, birçok seçenek mevcut hocam. Şunu mu üretsem diyeceğiniz şeyler aklınıza geldikçe rakipleri ve fiyatları kontrol edin, pazarda kendinize güzel bir yer bulacaksınızdır.

3D yazıcı çiftliği kurmak pek mantıklı görünmeyebilir, çünkü kendi modellerinizi üretmeden bu işi sürdürülebilir hale getirmek oldukça zor. Eğer başkalarına ait modelleri alıp izinsiz kullanır ve bunlar üzerinden satış yaparsanız, modelin asıl sahibi çıkıp “kardeşim, sen benim modelimi neden izinsiz satıyorsun?” dediğinde ortada kalırsınız ve büyük ihtimalle hukuki yaptırımlarla karşılaşırsınız.

Bu tür modelleri lisans almadan ticari olarak kullanmak yasal değildir.(tabii ki lisanslara bakılması gerek ama %80'ninde satma izni bulunmuyor.)

Türkiye'de bu işi yapan çok fazla kişi bulunuyor, modeli herhangi bir izin olmadan alıp (onu da Telegram model gruplarından bedavaya hallediyorlar) doğrudan satıyor. Ancak bu durum, bir gün modelin asıl sahibinin sizi bulup dava açamayacağı anlamına gelmez.
Kısaca ya modeli kendiniz yapacaksınız ve özel tasarım yapacaksınız ya da izinsiz şekilde modelleri kullanıp satacaksınız size kalmış.
Örnek cults sitesinde default olarak bu lisans geliyor tüm modellere:

1748317678942.png

Özellikle dolap gibi yerlerdeki sla/fdm basımı yapan kişilerin sattıklarına bakarsanız %90'ının izinsiz kullandığını fark edebilirsiniz.(Telegram gryuplarından bedavaya aldıklarını bahsediyorum yoksa bazı modeller için lisansda alınabiliyor. Fakat model 30, dolarsa satma izni genelde 150 dolar oluyor.)

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı