224 XT ve 5600X sistem oyunlarda 80 derece oluyor

Ya kasanızın hava akışı kötü ya da sıvı soğutmanın düzeninden dolayı kötü değerler alıyorsunuz. 360mm sıvı soğutma ile 5600X'in 80 derecede çalışması kabul edilemez bence. Arctic Duo, SE 224 XT gibi hava soğutucular 5600X'i o sıcaklıktan daha düşük derecelerde çalıştırıyor. 360mm sıvı soğutucu ile 80 derecede çalışacaksa ne anladım ben bu işten?

Bir öneri olarak şunu sunabilirim;
Sıvı soğutmanın yönünü kasa içerisindeki havayı alıp radyatörden geçirecek şekilde değil de yukarıdan soğuk hava alıp işleyecek şekilde takmayı deneyin. Bu sefer de kasanın içerisine sıcak hava atılmış olacak ancak sıvı soğutucu soğuk havayla çalıştığı için toplamda belki daha düşük sıcaklıklarla karşılaşabilirsin. Bence denemeye değer.

Bu da çare olmazsa kasa değiştirmeni öneririm.
Kasam, Couger Panzer S. Çok beğenerek ve severek, uzun sürede takip ederek aldığım ve bazı kusurları olmasına rağmen hiç pişmanlık hissetmediğim ve ben bunu hiçbir zaman değiştirmem diye düşündüğüm bir kasa. Birçok kişi nesi varmış ki bu kasanın bu kadar diyebilir fakat ben kasama baktığım zaman keyif alıyorum.
İnternetteki hiçbir görselinde ve Youtube da çekilmiş hiçbir klavuzunda gösterilmeyen ve muhtemelen bahsedilmeyen bir kusuru var. Ön tarafa takılacak olan fanların simetrik olarak takılması mümkün değil. Yani fanların takılabilmesi için ayarlanan delikler kasa saçının da konumu sebebiyle fanların aşağıya ve sola doğru yakın olmasına sebep oluyor. Aşağıdaki görselde fark edilebilir. Diğer görselde şimdiki hali. Bu durum sebebi ile sıvı soğutmayı ön tarafa takmıyorum hatta takmaya çalışmadım bile. Aldığım 3 tane fanı delikler sayesinde değil, sıcak silikon ile istediğim yere konumlandırıp yapıştırdığım için simetri sağlayabildim. İlerleyen zamanlarda bol vaktim olduğu zaman bir şekilde modifiye eder takviye saçlar ve perçinlerle standart hale getirir ve sıvı soğutmayı öne alırım desem de o boş zaman hiçbir zaman gelmedi.
Yukarıda bir arkadaş elinizden böyle işler geliyorsa modifiye edin demiş ona da cevaben yazmış olayım bu cevabı. Zaman olsa öndeki saçı komple keser, takviyelerle istenilen sonuca öyle veya böyle ulaşırım ama maalesef şu aralar çok zor.
Öyle ki daha önce yaptığım sıcak silikonları söküp bir bakayım, durum değerlendirmesi yapayım, silikonla tekrar sabitlerim desem bile bu yorgunluk ve kısıtlı zamanla üşeniyorum. Çünkü bir kere başlandı mı sonunun getirilmesi gerekecek ve muhtemelen sıvı soğutmanın öne alınma işlemine kadar gidecek bu iş.
Oda zaten cehennem gibi sıcak, önden alınan hava, kasa içerisinde iyice ısınıyor, ekran kartı sıcaklığı da eklenip yukarıdan sıvı soğutmadan geçerek dışarı atılıyor. Sıvı soğutmaların takılışları ile ilgili kesin bir standart olmasa da bu yöntemin çok mantıksız olduğunu söyleyebilirim. Farklı bir şekilde deneyimleme şansım olmasa da bu yöntemden daha kötü sonuç verecek bir varyasyon tahmin etmiyorum. Üstelik kasa içindeki sıcaklık odanın sıcaklığını daha da çekilmez hale getiriyor.
Bu kadar uzun yazının sebebi biraz da şu. Konu içerisinde sıcaklıklardan şikayetçi olan arkadaşlar eğer zamanları varsa kasa içi havalandırmaları ile ilgili denemeler farklı kombinasyonlar denesinler. Fanların nereden havayı aldığını ne tarafa doğru ittiğine özen göstererek doğru montaj yaptıklarına emin olsunlar. Sonuçta bu iş biraz da keyif ve hobi işi. En kötü senaryo ile ilk haline geri çevirirler ama kafalarında ki acaba sorusuna cevap alırlar.
aaa.jpg
IMG_20220812_213434.jpg
 

Geri
Yukarı