Hocam şimdi size deneyimlerimi aktaracağım:
Öncelikle 1080p VS 2K VS 4K konusundan başlayayım;
4070 Super falan alacaksanız sakın 1080p almayın, ben 2K ve 4K'yı da deneyimledim, 1080p ile 2K arasındaki görüntü farkı oldukça yüksek, şeye benzetebilirim: 60 Hz'den 144 Hz'e geçmek, ama bir tık daha düşük. 2K'yı gördükten sonra eski monitöre geçmek istemedim diyebilirim

4K konusunda ise çok iyi bir ekran kartını almanız gerek 4070 Ti Super gibi en azından, ya da 4080. 2K ile 4K arasında tabii görüntü farkı var ama yapacağınız masrafa değmez. Şahsen ben olsam 1080p oynarken "ulan 2K olsaydı ne güzel olurdu" derim ama 2K ile oynarken "ulan 4K olsaydı ne güzel olurdu" demem, o kadar yokluğunu çekmem yani.
165 Hz ile 240 Hz arasında o kadar fark var mı?
Bu farkıda deneyimlemiş birisi olarak söyleyebilirim ki:
Hayır.
Yani şimdi şöyle 144 Hz veya 165 Hz bir monitörün varsa bu gayet yeterli olacaktır. Şahsen aradaki fark Slow Motion'da bakmadıktan sonra pek fark edilmiyor bile. Hele hele o aradaki fiyat farklarını vermeye hiç değmez.
Şimdi toparlamak gerekirse;
Almanızı önerdiğim sistem 4070 Super + R5 7500F + 2K 165 Hz IPS bir sistem toplamanız yönünde olur. Hem bütçenizin altında kalıyor hem de RDR2 gibi oyunlarda bile DLSS falan derken 165 FPS'in üstünü görürsünüz optimize ayarlarda (170-180) (HUB optimized) ha eğer ki hepsini ultraya çekersenizde yine gayet yüksek FPS'leri görürsünüz. (130-140)
Tavsiye etmem ama eğer 4K alacaksanız, parası önemli değil ise en azından 4070 Ti Super almanızı, bütçenize uygunsada 4080 almanızı öneririm (4080 Super ile aralarındaki fark sadece fiyat farkı, yani Super modeli daha ucuz ancak bizim ülkemizde öyle değil

).
4070 Ti Super RDR2 üzerinden örnek vermek gerekirse 4K'da 60 FPS'leri rahat alıyor. DLSS faktörü devreye girincede 80'lere falan çıkıyor (düşük FPS'lerde DLSS pek bir işe yaramıyor)
4070 Super 2K'da sizi çok çok uzun süreler götürür akıcı bir şekilde, hadi kas gücü yetmese DLSS'si var. 4070 Ti Super 4K'da sizi ne kadar uzun süre götürür bilmem, ama 4K hedefli bir ekran kartı değil, o yüzden bir süre sonra sıkıntı çıkarabileceğini düşünüyorum. O yüzden RTX 4080 Super almanız daha iyi olacaktır 4K çözünürlük için. 4080'in üretimi kalkıyor bu arada.
Hiçbir şey 60 Hz'den 144 Hz'e geçmek kadar fark ettirmiyor. He 540 Hz'ler falan dahil değil
Bu arada çift monitör veya 3 monitör veya 5 monitör eğer tüm monitörlerdende oyun oynamıyorsanız, maksimum 3-4 FPS fark ettirecektir.
Bu arada evet buna da cevap vereyim monitörün kendi çözünürlüğü dışında başka çözünürlükte kullanırsanız görüntü kalitesi berbat olur. Bunun tek çözümü ya boyutunu küçülteceksiniz ekranın (sağı solu siyah olacak) ya da direk kendi çözünürlüğünde kullanacaksınız. He ama şeyi soruyorsanız mesela YouTube'da bir şey izlerken atıyorum 1080P'de izlemek, bence çok sıkıntı olmaz, çünkü hepimiz 720P'de falan kullanmıştır, kullanmışızdır, görüntü kalitesi kötü ama o kadar da bozuk durmuyor bence, tabii hatalı olabilirim, hatalıysam düzeltin.