25.06.2019 Çaya %15, Şekere %16 Zam

Sorunun cozumu icin onerı sunmussun. Dusunebilen ve dısarı cıkıp ortamı goren bir insan soyledıgın seyin islemeyecegini bilir. Ulkede kapalı alanda sigara icme yasagı getirildi, kac kisi uyuyor? Gecen fırına ekmek almaya gittim, adam oturmus sigarasını iciyordu.

Asıl bu kafayla ulke bir yere gidemez. Beni zehirleyenin cebinden daha cok cıksın kardesim, umurumda değil. Beni zehirlemeye hakkı yok, cezayı da ceplerinden yesinler.

Sigara gibi lanet bir seyin neresini savunuyorsunuz, anlam veremiyorum.

Un ve şekere gelen zam, içtiğiniz sodadan tutun yediğiniz basit krakere kadar fiyat artışı demek ve yapılan zam miktarına bakınca durum iç açıcı değil.

Bu ülkede açılan ilk fabrikalar arasında şeker yer alırken sanırım günümüz için bunu söylemek zor, elde olan fabrikaya ve çiftçiye destek olmadıkça daha çok fazla ürüne zam gelir.

Çay gibi sürekli satılan bir üründen nasıl zarar edersin anlamıyorum, sürümden bile deli gibi kar bırakması lazım.

İnsanlar eğitimli olsa zaten yasağa gerek kalmaz. Bir insanoğlu parkta sigara icilmeyecegini bilir. Ama iciyor eleman. Bir sey desen, kavga cıkartılar sana mı soracagım diye. Her sigara iceni gorunce polis mi cagıracaksın?

Haklı oldugunu iddia eden kisi yok.

Sigara icmiyorum ama nargile iciyorum. Nargile sigaradan daha zararlı. Ama ben nargileyi nargile cafede içiyorum. Oraya giren herkes içerisinin havasını bilerek giriyor. Parktaki çocuğu zehirlemiyorum ben.

Eğitim eğitim eğitim...

Ben de sigara içiyorum. Ama sigara içmeyip bu durumdan yakınan insanları gayet iyi anlıyorum. Ramazanda içmezken içen kişilerin ne kadar kötü koktuğunu ve rahatsız ettiğini o zaman anlayabiliyorum. Dert yanmakta sonuna kadar haklılar. Ben elimden geldiğince dikkat etmeye çalışmış olsam da gene de etkileniyorlardır. Bunun haklı bir tarafı yok. Sokaklarda sigara içmek yasaklanabilir. Sadece belli bir alanlar belirlenebilir. Yanılmıyorsam böyle bir uygulama vardı bir ülkede.

@Jira Kesinlikle. Eğitim gerçekten şart. Eğitimsizlikten geliyor başımıza her şey. Eğitim düzeyi yüksek toplumlarda sigara gibi alışkanlığı olanlara “mal” gözüyle bakılıyor ve insanlar kendiliğinden uzak duruyor. Ülkemizde ise bu tür şeylere özenen ve marifet sananlar kaynıyor. Diğer toplumsal sorunlar da yine eğitimsizlik kaynaklı. Bugün şekere gelen zamma bile tepki veremeyecek, yaşam standartı denen şeyden bir haber tonlarca insan var. Biz burda mantıklı bir tartışma yapıyoruz ama genel olarak kimsenin umrunda değil zaten. Yanlış anlaşıldıysam kusura bakmayın, bitsin gitsin bu mesele. İçimizi kararttık durduk yere. :)

Benim anlamadığım şey hala nasıl zam getirebiliyor hükümet? Bütün büyük belediyeleri kaybetmişsin. Cumhurbaşkanlığı koltuğun tehlikede hala zam getiriyorsun. Vatandaşa ceza felan mı yoksa?

@Taptic Ben de onu demeye calisiyorum. İnsanlar alıskanlıklarını (zararlı olsa bile) duzgun yaptıktan sonra kime ne? Sigara icen nerede icecegini bilse, bunun egitimine sahip olsa ben su anki fiyatlardan daha ucuza sahip olmalarını isterim. Ama bizim insanımızda bu yok. Başkasının çocuğunu geçtim, adam kendi çocuğunun yanında içiyor. Verdigi zararı bilse cebindeki paketi direkt cope atacak ama egitimsizlikten bilmiyor.

Kısacası sigara icen kisilerle derdimiz yok, sadece adabına gore, kimseye zarar vermeden yapsınlar bu isi.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı