27" 2K Curved monitör tavsiyesi

Swoop38

Hectopat
Yer
USS Gerald R. Ford
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Motherboard:MSI Pro B650M-B
CPU:Ryzen 5 7500F
GPU:RTX 4070 Super
RAM:16GB 5600MHZ
PSU:750W
SSD:1TB Samsung 970EVO
SSD:500GB
HDD:500GB
Meslek
Geleceğin Mekatronik Mühendisi
Ekranıma yanlışlıkla yumruk attım, darbe sonucu kırıldı ve ekranın yarısı siyah oldu. Bu yüzden yeni bir monitöre ihtiyacım var. 27 inç olması lazım çünkü diğer kenardaki monitörüm de 27 inç. En az 144Hz olmalı, çünkü yarış oyunlarını 3 ekranla oynamak istiyorum ama şu an 2 ekranla yetinmek zorundayım. Eğer 2K çözünürlükte olursa film ve dizi izlerken de keyifli olur. Ayrıca 27 inç ekranda çözünürlükle ilgili bir sorun yaşamamak için bu önemli.

Odyssey G65B 27" Amazon üzerinden aldım, daha dün elime ulaştı. Daha önce MSI G274QPF-QD kullanıyordum. Ekranın alt ve orta kısmında yatay çizgiler oluşmaya başladı o yüzden G65B modelini aldım. Monitörün incelemesi forumda ve Youtube'da var, bunları izleyip okuyarak aldım fakat gözden kaçırdığım bir nokta oldu. MSI modelinde monitör masanın üzerinde bu kadar yer kaplamıyordu. Derinlik olarak 15-20 cm bir alan kaplarken şimdi kavisli yapısından dolayı 35-40 cm e kadar bir alan kaplıyor. Ayakları da klavye ve fare ye az yer bırakıyor. Duvara montaj imkanınız varsa yada masanız derinse daha rahat kullanabilirsiniz.
Şu an yaşadığım tek problem ekranın anlık olarak gidip gelmesi. Oyunda yada masaüstü ortamında olmam bir şeyi değiştirmiyor. Kimi zaman 10-15 dakikada bir, bazen de 3-5 saniyede bir ekran sanki sürücü yükleniyormuş gibi gidip geliyor. Nvidia kullananlarda oluyor falan diye forumda gönderiler gördüm ama harici ekran kartım yok, Core Ultra 7 üzerinden HDMI ile bağlanarak görüntü alıyorum.
Bu anlık olarak görüntünün gidip gelmesi konusunu henüz çözemedim. Bunun dışında çok güzel monitör. Hatta sadece monitör demek yanlış olur, monitör + Tv.​

Odyssey G65B 27" Amazon üzerinden aldım, daha dün elime ulaştı. Daha önce MSI G274QPF-QD kullanıyordum. Ekranın alt ve orta kısmında yatay çizgiler oluşmaya başladı o yüzden G65B modelini aldım. Monitörün incelemesi forumda ve Youtube'da var, bunları izleyip okuyarak aldım fakat gözden kaçırdığım bir nokta oldu. MSI modelinde monitör masanın üzerinde bu kadar yer kaplamıyordu. Derinlik olarak 15-20 cm bir alan kaplarken şimdi kavisli yapısından dolayı 35-40 cm e kadar bir alan kaplıyor. Ayakları da klavye ve fare ye az yer bırakıyor. Duvara montaj imkanınız varsa yada masanız derinse daha rahat kullanabilirsiniz.
Şu an yaşadığım tek problem ekranın anlık olarak gidip gelmesi. Oyunda yada masaüstü ortamında olmam bir şeyi değiştirmiyor. Kimi zaman 10-15 dakikada bir, bazen de 3-5 saniyede bir ekran sanki sürücü yükleniyormuş gibi gidip geliyor. Nvidia kullananlarda oluyor falan diye forumda gönderiler gördüm ama harici ekran kartım yok, Core Ultra 7 üzerinden HDMI ile bağlanarak görüntü alıyorum.
Bu anlık olarak görüntünün gidip gelmesi konusunu henüz çözemedim. Bunun dışında çok güzel monitör. Hatta sadece monitör demek yanlış olur, monitör + Tv.​
Merakımdan soruyorum genel görüntü kalitesi açısından hangisini daha çok beğendiniz? Msi olan QD arka aydınlatmalı bu yüzden arada ciddi oranda renk gamutu farkı var. Bu yüzden daha doygun gözükecektir fakat renk doğruluğu, siyah tekdüzelik ve kontrast oranı gibi alanlarda g65b incelemeler doğrultusunda bariz daha iyi gözüküyor. Tabii renk doğruluğu üniteden üniteye göre değişebilir. Kullanıcı yorumunuz nedir? Hangisini daha çok beğendiniz, artı ve eksi olarak kıyas yapabilir misiniz?

G274QPF garantisi devam ediyordu, yakında servise göndereceğim. Garantiden yenilenirse yada tamir ile gelirse yine G65B ile devam ederim.
Hiç bir ayar yapmadan direkt bağlayıp açtığımda G65B'nin kırmızı tonu rahatsız edici seviyede yüksek geldi ancak doğru ayarlarla bu sorun benim için ortadan kalktı. Oyun modunu aktif ettiğimde parlaklık aşırı yüksekti. Kısaca ön ayarları beğenmedim diyebilirim. İnce ayar yapmak zorunda kaldım. Doğru ayarlarla gayet başarılı.
HDR konusunda, başka QD kullanmadım, diğer QD modeller daha başarılıdır belki ama G274QPF ye göre G65B daha başarılı. Önceden indirip izlediğim filmi tekrar açtım, karanlık sahneler şimdi daha iyi. VA panel diye tereddüt etmiştim IPS'i arar mıyım diye ama gayet güzel iş çıkarmış Samsung.
Kontrast ve parlaklıkta da G65B daha iyi. Parlaklığı sonuna kadar açtığımda ikisinin arasındaki fark çok bariz oluyor.
G65B'nin diğer monitör/monitörlere göre en önemli artısı Tizen ile gelmesi. IPTV, Netflix, Prime vs platformları bilgisayarı açmadan kullanıp işimi görebiliyorum. PC kapalı olduğundan güç tüketimi azalıyor ve daha kısa sürede sonuca ulaşabiliyorum. Gayet akıcı çalışıyor, takılma, donma vs yok. Kumanda haricinde, klavye ve fareyi direkt monitöre bağlayıp hem bilgisayarı hem de monitörü kontrol edebilmek güzel. Diğer modelde USB bağlantısı yok. Bilgisayar açıkken masaüstü ortamından Tizen' e geçiş yaptığınızda klavye ve fare anında Tizen üzerinde çalışıyor. Kumanda kullanmak istemezseniz ve Samsung telefonunuz varsa o da kumanda gibi iş görüyor. WiFi, ethernet ve Bluetooth bağlantıları diğer artı yönleri. Cihaz bildiğiniz televizyon oluyor yani.
Eksi olarak daha önceki mesajımda da belirttiğim gibi ayaklarının fazla yer kaplaması ve daha yakından kullanmak zorunda kalmam. Daha önce 80-90cm gibi bir mesafeden kullanırken şimdi neredeyse 50cm gibi bir mesafe kaldı. Masa derinliği az ise bu biraz sorun çıkarabilir. TYPE-C bağlantısının olmaması eksi sayılabilir mi bilmiyorum. Benim için eksi olmadığını söyleyebilirim. G274QPF de bir kere deneme amaçlı kullandım o kadar. Görüntü DP üzerinden alıyordum. TYPE-C 15watt' a kadar şarj imkanı sunuyor ve her seferinde kabloyu takıp çıkartmak için monitörün arkasına uzanmak pratik değil. Harici ekran kartlarının üzerinde TYPE-C çıkışı nadir bulunduğunu da hesap edersek benim açımdan bir eksi değil ama bu özelliği isteyenlerde elbet vardır.
Fiyat olarak (öğrenci indirimi vs kullanamadım) daha ucuza IPS monitörler var ama ne fiyat yönünden ne de özellikleri bakımından pişman edecek bir eksi yönü olmadı benim için.
Bu arada görüntünün gidip gelmesi Z890 HDMI çıkışıyla ilgiliymiş sanırım. HDMI'nin ucu biraz gevşek kalıyor, sallanıyor sanki yuvada. Denemek için RX 6500XT taktığımda aynı kablo ile bir kere bile bu sorunu yaşamadım. Yeni ekran kartı alana kadar monitörle birbirimize göz kırpıp duracağız. Şansıma ölü piksel de çıkmadı.​

G274QPF garantisi devam ediyordu, yakında servise göndereceğim. Garantiden yenilenirse ya da tamir ile gelirse yine G65B ile devam ederim.
Hiçbir ayar yapmadan direkt bağlayıp açtığımda G65B'nin kırmızı tonu rahatsız edici seviyede yüksek geldi ancak doğru ayarlarla bu sorun benim için ortadan kalktı. Oyun modunu aktif ettiğimde parlaklık aşırı yüksekti. Kısaca ön ayarları beğenmedim diyebilirim. İnce ayar yapmak zorunda kaldım. Doğru ayarlarla gayet başarılı.
HDR konusunda, başka qd kullanmadım, diğer qd modeller daha başarılıdır belki ama G274QPF'ye göre G65B daha başarılı. Önceden indirip izlediğim filmi tekrar açtım, karanlık sahneler şimdi daha iyi. VA panel diye tereddüt etmiştim IPS'i arar mıyım diye ama gayet güzel iş çıkarmış Samsung.
Kontrast ve parlaklıkta da G65B daha iyi. Parlaklığı sonuna kadar açtığımda ikisinin arasındaki fark çok bariz oluyor.
G65B'nin diğer monitör/monitörlere göre en önemli artısı Tizen ile gelmesi. IPTV, Netflix, Prime vs platformları bilgisayarı açmadan kullanıp işimi görebiliyorum. PC kapalı olduğundan güç tüketimi azalıyor ve daha kısa sürede sonuca ulaşabiliyorum. Gayet akıcı çalışıyor, takılma, donma vs yok. Kumanda haricinde, klavye ve fareyi direkt monitöre bağlayıp hem bilgisayarı hem de monitörü kontrol edebilmek güzel. Diğer modelde USB bağlantısı yok. Bilgisayar açıkken masaüstü ortamından Tizen'e geçiş yaptığınızda klavye ve fare anında Tizen üzerinde çalışıyor. Kumanda kullanmak istemezseniz ve Samsung telefonunuz varsa o da kumanda gibi iş görüyor. Wi-Fi, Ethernet ve Bluetooth bağlantıları diğer artı yönleri. Cihaz bildiğiniz televizyon oluyor yani.
Eksi olarak daha önceki mesajımda da belirttiğim gibi ayaklarının fazla yer kaplaması ve daha yakından kullanmak zorunda kalmam. Daha önce 80-90cm gibi bir mesafeden kullanırken şimdi neredeyse 50cm gibi bir mesafe kaldı. Masa derinliği az ise bu biraz sorun çıkarabilir. Type-C bağlantısının olmaması eksi sayılabilir mi bilmiyorum. Benim için eksi olmadığını söyleyebilirim. G274QPF de bir kere deneme amaçlı kullandım o kadar. Görüntü DP üzerinden alıyordum. Type-C 15Watt'a kadar şarj imkanı sunuyor ve her seferinde kabloyu takıp çıkartmak için monitörün arkasına uzanmak pratik değil. Harici ekran kartlarının üzerinde Type-C çıkışı nadir bulunduğunu da hesap edersek benim açımdan bir eksi değil ama bu özelliği isteyenlerde elbet vardır.
Fiyat olarak (öğrenci indirimi vs kullanamadım) daha ucuza IPS monitörler var ama ne fiyat yönünden ne de özellikleri bakımından pişman edecek bir eksi yönü olmadı benim için.
Bu arada görüntünün gidip gelmesi Z890 HDMI çıkışıyla ilgiliymiş sanırım. HDMI'nin ucu biraz gevşek kalıyor, sallanıyor sanki yuvada. Denemek için RX 6500XT taktığımda aynı kablo ile bir kere bile bu sorunu yaşamadım. Yeni ekran kartı alana kadar monitörle birbirimize göz kırpıp duracağız. Şansıma ölü piksel de çıkmadı.​

G65B'nin dolu dolu bir model olması çok güzel. Fimlerde zaten kontrast oranından ötürü daha iyi gözükecek. YouTube ve oyunlarda hangisini daha iyi buldunuz? Görüntü kalitesi açısından.

Bu arada renk sıcaklığı sorunu çekiyorsanız örneğin görüntü aşırı sarımsı veya aşırı mavimsi ise renk ayarlarıyla bunu düzeltebilirsiniz. Red ve Green azaltmak sarımsı tonu azaltır, blue ayarını azaltmak mavimsi tonu azaltır.

YouTube ve genel olarak videolarda G65B daha iyi. Harici ekran kartını monitor aldigim sirada kardesime verdigim için oyun açmıyorum. Sadece görüntü gidip gelmesini çözmeye çalışırken bir iki kere açtım ama iyi yada kötü yorum yapamıyorum.
Renk ile ilgili şuan sorun yok, sadece ön tanımlı ayarları kötü.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı