27 Nisan’da Akkuyu'ya ilk nükleer yakıt geliyor

KidisComeBack

Centipat
Katılım
27 Temmuz 2022
Mesajlar
217
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 27 Nisan günü Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ne ilk nükleer yakıtın geleceğini açıkladı.
Bakan Dönmez, 27 Nisan günü Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ne ilk nükleer yakıtın geleceğini söyledi.

Dönmez, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

"Akkuyu’da sona yaklaşıyoruz. 27 Nisan’da ilk nükleer yakıt tesisimize geliyor. Böylece Akkuyu nükleer tesis statüsü kazanacak."
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Güzel bir şeye benziyor. Ben bu tarz olaylara şöyle bakıyorum; elektriğin fiyatı ne kadar düşecek, vatandaş bundan ne kazanacak? Aynısı Togg içinde geçerli, doları ne kadar düşürecek? Ekonomiye etkisi olacak mı veya vatandaş kolayca alabilecek mi? Yoksa yapmayın daha iyi.
 
Üretilen arabanın satılması gerek.Öncelikle iç piyasada tercih edilerek ithal arabanın önüne geçilir ayrıca ihracat yaparak yani ülkeye döviz girmesiyle olur.Tabii ki sadece arabayla olacak bir şey değil.Elektrik fiyatlarında ki düşüşün söz konusu olacağını düşünmüyorum enerji kaynakları global fiyatları malum.
Mesele alım gücünün artması ondan daha önemlisi azalmasını engellemek.
Bunlarda üretmekle geçiyor.Ülkenin üretim konusunda ki güç sağlayan unsur kendine kendine yetebilmesidir.
 
Hehh bi o eksikti zaten :) Dünyada en gelişmiş modern ülkeler bile ne yakıtıyla ne kazalarıyla baş edebildi, onlarca kaza var insanların radyoaktiviteye maruz kaldığı (bazılarını devletler yıllarca gizlemeyi başardılar ama sonradan çıktı meydana), atık konusu zaten en baştan işin doğası gereği sıkıntılı. Milyon yıl radyasyon saçan atıkları paketleyip gömüyorlar. Şimdi tüm bunlar 1. Dünya ülkesi dediğimiz ülkelerde oldu. Bizde daha santrali yokken 20 sene önce, radyoaktif maddeleri paspasla süpürüyorlardı Küçükçekmecede :) (Cem Yılmaz'ın standup'ına da konu olmuştu hatta hatırlayan vardır :) ) Bu açıdan Rusların işletmesi aslında bir bakıma daha iyi diyecem ama tarihteki en büyük nükleer kazayıda bunlar yaptı. 🤔
 
Santralin işletmesi ve hakkı 60 yıl boyunca Rusya'ya ait. İstediği fiyattan elektrik satacak bize. Elektrik fiyatları düşmez yani, boşuna beklemeyin. Tam tersi, dövizle alım yapılacağı ve dövizin de yükseleceği için artar mantık olarak. Biz öldükten sonra da ne olur bilinmez.
Zaten projenin tüm maliyetini yapan firma üstleniyor. 20 milyar dolarlık bir yatırım..Sözleşme gereği bir birim fiyat belirlerler .Ayrıca bende elektrik fiyatı düşmez sanıyordum %15 indirim geldi.
 
Son düzenleme:
Zaten projenin tüm maliyetini yapan firma üstleniyor. 20 milyar dolarlık bir yatırım..Sözleşme gereği bir birim fiyat belirlerler .Ayrıca bende elektrik fiyatı düşmez sanıyordum %15 indirim geldi.
Projenin maliyetini Rusya'nın üstlendiğine dair bir kanıtın var mı? Böyle bir saçmalık olabilir mi? Adamlar 20 milyar dolar para harcayacak, 60 yılda elektrik satacak o kadar para mı kazanacak acaba? Sen kendi paranla yaptırıyorsun, üstüne alım garantisi veriyorsun, bir de adama yıllarca işlettiriyorsun. Zaten ülke neden battı, bu projeler yüzünden battı.
 
Projenin maliyetini Rusya'nın üstlendiğine dair bir kanıtın var mı? Böyle bir saçmalık olabilir mi? Adamlar 20 milyar dolar para harcayacak, 60 yılda elektrik satacak o kadar para mı kazanacak acaba?
Saçmalık ?
Bu bir kazan kazan modeli dostum.
Burada proje katılımcıları rus firmalardır.
Akkuyu Nükleer Santrali'nin kurulum maliyetinin 20 milyar dolar olacağı açıklandı araştırsan bulabilirsin.
Bu maliyetin tamamı Rusya Fedarasyonu'na bağlı devlet kurumları tarafından karşılanacak olup maliyetin ödenmesi amacıyla ülkemizda 15 yıl boyunca üretilecek enerjinin yarısına alacağının garantisini vermiştir.Alacağı fiyat da belirlenmiştir..
Ayrıca %51 hisseleri hariç yani %49 a kadar olan hissesinin satılmasına karar verildi.Türkler tarafından alan olursa %49 alınabilir.

 
Nükleer santral felakettir. Halkın büyük çoğunluğu karşı olmasına rağmen iktidarın yaptığı bir dayatmadır. Bunu bir başarı hikayesi gibi sunmalarına rağmen AKP seçmeni bile karşı.


Rus tarafı kâr ediyor. Bizim iktidar ise yasal sorunları göğüslemeyi garanti ediyor. Bu fedailiğinden %20 kâr payı alıyor.

 

Geri
Yukarı