27" QD-OLED Monitor Alınır mı?

DF modeli var bende ilk aldıgım da 1 kez uyarı verdi daha bir daha vermedi. OSD menüsüne girip sağlık barına bakarak kendin yapıyorsun veya ekranı kapattığında otomatik yapıyor. Kapattığımda otomatik yaptığı için OSD menüsüne bile bakmıyorum artık.
teşekkürler hocam 🙏

DF modeli var bende ilk aldıgım da 1 kez uyarı verdi daha bir daha vermedi. OSD menüsüne girip sağlık barına bakarak kendin yapıyorsun veya ekranı kapattığında otomatik yapıyor. Kapattığımda otomatik yaptığı için OSD menüsüne bile bakmıyorum artık.
Hocam birşey daha sormak istiyorum mesela günde kaç saat açık kalıyor ve bakım yaptırıyorsunuz hiç bir sorun yaşadınızmı parlaklık,yanma,solukluk veya sönüklük olarak

Son düzenleme:
Teşekkürler hocam 🙏

Hocam bir şey daha sormak istiyorum mesela günde kaç saat açık kalıyor ve bakım yaptırıyorsunuz hiçbir sorun yaşadınız mı parlaklık, yanma, solukluk veya sönüklük olarak.

10 saat üstü açık çalışıyor. Benim modelde zorunlu parlaklık limitleyici var tüm ekran sabit 205nit. D varyantında parlaklık limitleyici yok. Parlaklığın df modelinde zayıf olmasının dışında bir şikayetim yok. Koruma amaçlı yapmışlar ama opsiyon sunsalardı daha doğru olurdu. Bazı üreticiler örneğin ASUS OSD menüsüne ayar koyuyor, ister açıyorsun ister kapatıyorsun. Ama satış sonrası desteği berbat ASUS'un.

Renkler canlı, kontrast güzel ve siyahlar iyiydi. Renk doğruluğunda biraz kırmızı, yeşil ve mavi fazla geldi birazcık düşürdüm. Çok hafif sarımsı ton yaptım aksi halde benim gözlerim ağrıyor. Zaten hafif sarımsı tonu severim doğallık katıyor. Ekranın kenarlarında veya ortasında fark edilir bir koyuluk falan görmedim. Renkler de ufak ayarlamalarla gayet doğru geldi. Tabii ki insan gözüyle baktığım için hatalar olabilir. Fark edilir olmadığı sürece problem yok. Akıcılık gayet güzel.

OSD menüsü oldukça sadeydi üç beş özellik koymuşlar ama hiçbiri bana kullanışlı gelmedi.

Parlaklığı da %78 de kullanıyorum 160nit falan yapıyor. Akşam vakti en ideal görüntü bu geldi bana. Gündüz parlaklığı yükseltme ihtiyacı duyuyorum ama %100 biraz yine zayıf kalıyor 250nit olsaydı muhtemelen ucu ucuna yeterdi. OLED de açıkçası benim için 275nit sweet spot değeri. OLED'in parlaklığıyla LCD'nin parlaklığı farklı. İnsan gözüne kontrastı yüksek şeyler daha parlak gelir. IPS ile kıyaslamasını da yaptım 300nit üstü bir IPS monitör bile parlaklığı %80 civarına çekmediğim sürece OLED'den parlak gözükmüyordu.

Yanma veya sönüklük pek görmedim. Zaten gen 3 paneller aşırı dayanıklı değil 300nit olursa uzun ömürlü olmaz. Samsung gen 4 de dayanıklılığı en az 2 kat artırdık dedi. Gen 7 falan çıkınca parlaklığı yüksek bir modele geçerim diye düşünüyorum.

Beni parlaklık dışında rahatsız eden glossy kaplamanın temizliği oldu. Çok kolay lekelendi ve leke çıkmıyor. Akşam vakti fark edilmiyor ama gündüz vakti arkamda pencere ve ekrana vuran ışık olduğu için leke kendini gösteriyor. Glossy ekran mat ekrandan daha çabuk leke tutuyor. Sırf bu yüzden bir dahakine mat mı alsam diye düşünmüyor değilim. Çünkü moralimi bozdu bu durum.

Işık demişken biraz glossy ekranın dezavantajın da bahsedeyim. Yansıma problemi var, devasa değil ancak beni biraz rahatsız etti. Işığı kontrol edecek bir ortamım yok ve ekrana gündüz vakti ışık geliyor. Haliyle perde, cam falan gözüküyor. Mat da bu problem yok ama onun da ekran bulanıklığı deneyimi zedeliyor.

Monitör de aktif fan var. Düz D varyantında da aktif fan var. Normal kullanımda fan sesi hiç duymadım. Ama gece uyurken ve bilgisayar dahil her şey kapalıyken ufak bir vızıltı oluyor. İşin kötü tarafı monitör kapalı olsa bile fan çalışıyor. Kablosunu çıkarmadığınız sürece de bu böyle.

Malzeme kalitesine ben neredeyse hiç takılmam ama yine de söyleyeyim gayet iyi. Sade bir tasarımı var. Ben bu monitörü daha çok Honor 7 magic Pro'ya benzetiyorum. Dışarı da Honor 7 magic Pro kullanıyorum diye hava atamazsın. Ama iPhone 17 Pro Max kullanıyorum diye hava atabilirsin ya hani bu da Honor gibi. ASUS'un Swift serisi gibi havalı durmuyor. Benim için önemsiz ama belki sizin için bir kıymeti varsa diye söylüyorum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı