2K monitör tavsiyesi

Bütçe
10000

jaglion

Kilopat
Merhaba,

Özellikle @FantastikTürk hocam, senin monitörler hakkında bilgili olduğunu forumdaki cevapların anlamış olduk, yeni aldığım sistem için 2K monitör düşünüyorum. Aşağıdakilerden hangisini önerirsin ya da farklı bir monitör tavsiyen var mıdır? Diğer arkadaşlarda fikirlerini iletirse çok sevinirim.

Şimdiden teşekkürler.

Sistem: AMS R5 7500F- RTX 4070 SUPER 12GB - B650M S2H DDR5 - 1TB SSD - 16GBRAM fiyatı, teknik özellikleri, modelleri, en ucuz fiyatlarla Vatan Bilgisayar'da

*https://www.akakce.com/monitor/en-u...wqhd-pivot-ips-oyuncu-u-fiyati,625153042.html
*https://www.akakce.com/monitor/en-u...ync-g-sync-ips-oyuncu-u-fiyati,256420109.html

Son düzenleyen: Moderatör:
hocam hem bütçe olarka beni zorluyo, hem de 260 hz gerekli midir sizce de

seçenekler iyice arttı hocam, siz olsanız bütün bu monitörler arasından hangisini alırdınız

Biraz black smearingi (siyah renklerde ghosting) sorun etmiyorsanız kesinlikle Samsung Odssey G6 G65B. Daha bir hafta önce arkadaşıma da aldırdım. Hatta daha bugün ghosting testi konusunu açacaktım.

Normalde VA panel önermiyoruz. Çünkü özellikle koyu renklerde çok yavaş olduklarından dolayı çok fazla black smearing (koyu renklerde ghosting) yapıyorlar. Örneğin:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

(Sunucu hatası diyerek resim ekletmiyor, link bırakıyorum o yüzden.)

Bu monitör ise özel bir VA. Samsung'un üst düzey yeni nesil VA'larından. O kadar hızlılar ki çoğu hızlı denen IPS'i çoğu senaryoda geçiyorlar. Koyu renk geçişleri hala bir IPS kadar hızlı değil, dolayısıyla koyu renklerde birazcık black smearing var. Ancak normal bir kullanıcıyı rahatsız edecek, gözüne batacak derecede değil. Normal VA'lardan çok çok daha iyi. Tek amacınız FPS oyunları değilse sıkıntı olmaz:

(Zaman ayarlı, 9:34)
Bir solundaki Asus monitör hızlı sayılabilecek bir IPS. Aradaki farkı görüyorsunuz. Samsung'un en üstteki testinde arkada biraz siyahlık var. Bu yukarıda anlattığım black smearing işte. Ama dikkatli bakarsanız Samsung'un ufosu daha net ve detayları daha belli. Bu da diğer renk geçişlerinde solundaki IPS'ten bile hızlı olmasından kaynaklı.
Not: GTID zaten güvenilir bir kaynak ama arkadaşıma aldırdığımda da ghosting testi yapıp aynı sonuçları aldığımı belirteyim.

IPS'lerde black smearing yok, bunda ise bir VA'ya göre çok çok iyi ama az da olsa var. Peki neden öneriyorum, niye hiç olmayanı almıyoruz? Bunu anlamak için IPS'in zayıf yanlarını bilmeniz lazım. IPS monitörlerin 2000'lerde miyiz dedirtecek, yıllardır düzelmemiş hatta daha kötüye gitmiş 2 sorunu var: IPS glow ve leş kontrast oranları. IPS glow, monitörün kenarlarından parlama sorunu olarak kısaca özetlenebilir. Maalesef adı üstünde her IPS monitörde olan bir sorun. ATW polarizer gibi sadece bir elin parmağını geçmeyecek monitörde olan bir donanım yoksa IPS'lerin kronik sorunu olduğu için bundan kaçış yok. Aldığınız her IPS'te olacak, yalnızca şiddeti ve rengi değişecek. Biraz şiddetli olduğunda ve özellikle sarı ise çok rahatsız edici bir durum. Çünkü karanlık sahneler şu şekil parlıyor ve zaten berbat olan konrast oranlarını daha da yerlere çekiyor:

Bu ise daha iyimser bir örnek:

Kontrast ise monitörün en karanlık rengi ile en parlak rengi arasındaki farktır. Ne kadar yüksek olursa o kadar doygun ve karanlık siyahlar elde edersiniz. IPS'lerde bu o kadar düşük ki birkaç özel IPS dışında IPS monitörde karanlık ortamda karanlık renklere baktığınızda neredeyse siyah göremiyorsunuz, grimsi ya da mavimsi siyahlar elde ediyorsunuz:

(Sol 2'si TN ve IPS iken sağdaki VA)

İşte VA'da bu iki sorun da yok. VA'da glow olmaz, IPS'e özeldir ve VA'da kontrast oranları modellere bağlı olmakla birlikte IPS'lerin 2-3-4 hatta 5 katı olabilir. Dolayısıyla çok daha gerçekçi ve doygun siyahlar elde edersiniz:

Not: Test doğru yapılmamış sadece farkîn neye benzediği hakkînda fikir edinin diye veriyorum bu örneği.
Ayrıca aynı fiyattaki IPS'lerin 144-180Hz olduğunu atlamayalım.

Yani sonuç olarak bu model hem VA olmasına rağmen hızlı hem 240Hz hem yüksek kontrast oranı sunuyor hem de IPS glow gibi sorunları yok. Dolayısıyla biraz black smearing sizi rahatsız etmeyecekse artısı çok fazla.

Yalnız sonda tekrar hatırlatayım ki yarım yamalak okuyacak olanlar saldırmasın. Ben normalde asla ucuz VA önermem. Bundan anlayacağınız üzere normalde black smearing sorunu o kadar kötü ki IPS'ler sorunlarıyla bile çok daha mantıklı kalıyor. Bu söylediklerim G6 G65B, G7 Neo gibi bazı özel modeller için geçerli.

Edit: IPS glow ile ışık sızmasını karıştırmayın. Işık sızması hepsinde olabilir ama ışık sızması glow'dan farklı olarak OLMAMASI gereken bir sorundur. Işık sızması olan bir ürün gelirse değişim istemelisiniz. Dolayısıyla hangisini alırsanız alın satıs sonrasi değişimde sorun yaşatmayacak bir yerden alın.
Edit2: Aceleyle yazıyorum diğer özelliklerinden bahsetmeyi unutmuşum ama IPS'lerin renklerinin daha iyi olduğunu söyleyen birileri ya da konular görürseniz umursamayın. Eskidendi o, şimdi VA'lar da modele bağlı olarak çok geniş gamutlara ve iyi renk doğruluklarına sahip olabiliyor. Samsung Odyssey G6 G65B modeli %94 DCI-P3 ve %68 Rec.2020 ile geniş gamutlara ve genel olarak iyi renk doğruluklarına sahip. Örneğin attiğınız MAG275QF'den çok daha iyi bu konuda. QD olmayan herhangi bir IPS ile 3 aşağı 5 yukarı aynı değerler bunlar. QD olanlardan da iyi bir model almazsanız çok kötü renk doğrulukları ile karşılaşıyorsunuz maalesef.
Ayrıca bu monitör TV olarak da kullanılabiliyor. Dahili internet ksrtı ve Tizen işletim sistemi var. Monitör olarak kullanacak olanlar için önemli değil ama iste bakarsınız diger özleliklerine. Acelem vsr biraz.

Böyle ozel bir VA ülkemize gelmişken ve mantıklı bir fiyattan satılıyorken almamak büyûk kayıp olur.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı