3 Hafif Linux Dağıtımı

Merhaba arkadaşlar, bugün sizlere 3 Hafif Linux dağıtımını tanıtacağım. Buraya yazdığım dağıtımları inceledim bazıları cidden güzeldi, bazılarını beğenmedim ama oldukça hafif olduklarını söyleyebilirim. Bu benim ilk yazdığım makaledir eğer eksik veya hata bulursanız veya önerileriniz varsa yazabilirsiniz.

3 Hafif Linux Dağıtımı

1) Tiny Core Linux

· Çok düşük sistem boyutlu, kendi paket yöneticisi'ni kullanan ve çok düşük gereksinim isteyen bir dağıtım olduğunu ilk başta söyleyelim.
· Tiny Core son kullanıcı kullanabileceği dağıtımdan daha çok, evinizde duran acayip eski bilgisayarlarınızı canlandırmak için yapılmış bir dağıtım olduğunu söyleyebilirim. Acayip eski bilgisayarlarınıza yükleyip uçmasını sağlayabilirsiniz.
· Bu dağıtımın 3 tane versiyonu bulunuyor;

· Core
· TinyCore
· CorePlus
· TinyCore, versiyonun da FLTK/FLWM masaüstüne sahip, Wi-Fi desteklemeyen, 21 MB'lik ISO çıkıyor karşımıza

· Core, versiyonun da bir masaüstü gelmiyor, terminal arayüze sahip olarak geliyor. ISO boyutu 16MB.
· CorePlus, versiyonun da FLWM, JWM, ICE WM, Fluxbox gibi birçok masaüstü karşılıyor bizleri, Wi-Fi destekliyor ve daha fazla özelliğe sahip. ISO boyutu 163 MB.
·
Kullandığı RAM boyutu 50 - 100 MB olduğunu söyleyebilirim.

!) Yazarın Görüşü;
Tiny Core Linux'da depoda ki uygulamaların çoğu çok eski uygulama sanırım 32 Bit olduğundan kaynaklanıyor. İlk açtığımda klavyeyi ve ekran çözünürlüğünü ayarlayamadım kurulumunda hangi dil olsun ya da hangi klavye düzenini kullanıyorsunuz gibi sorular sorması lazım. Tiny Core'de bir türlü ses olayını ayarlayamadım. MP3 dosyaları açtığım zaman ses geliyor fakat, Firefox'dan video vb açtığım zaman gelmiyor ve son olarak Poppy Linux'dan daha az kullanıcı dostu olduğunu söylemek lazım.
!) Tiny Core'nin web adresi: Downloads Tiny Core Linux

2) Poppy Linux
· Az düşük sistem boyutu olan, Ubuntu tabanlı diye bildiğim bir dağıtım olduğunu söyleyelim
· Tiny Core'den daha fazla kullanışlı olduğunu ve daha fazla paket ile gelen eski bilgisayarlar için yapılan işletim sistemi. JWM masaüstü ile karşılayan Poppy Linux, son kullanıcıya yönelik birçok uygulama ile geliyor. Boşta 100 - 130 MB RAM harcadığını söyleyebilirim.
!) Yazarın Görüşü;
Poppy Linux'u beğendim özellikle küçük ve düşük olan laptopunuz varsa kurabilirsiniz fakat ben bir türlü Türkçe yapamadım Klavyeyi de Türkçe yapamadım depolarında Türkçe dil paketi yok sanırım onun dışında gayet güzel.
!) Poppy Linux'un web adresi: Puppy Linux Home

3) antiX Linux
· Debian tabanlı son kullanıcıya yönelik hafif bir dağıtım olduğunu söyleyelim.
· En kullanışlı hafif bir dağıtım olduğunu açıkca söylerim. İcewm masaüstü ile geliyor karşınıza onun dışında birçok son kullanıcıya yönelik uygulamalar var. MX Linux Ile'de beraber geliştiriliyor. Boşta 150 MB RAM harcıyor.
!) Yazarın Görüşü;
Tüm samimiyetimle söylüyorum en sevdiğim dağıtım oldu kendisi. Hiçbir şekilde sorun yaşamadım Türkçe Dil vesaire olsun sıkıntısız kullandım
!) antiX Linux'un web adresi: antiX Linux – Proudly anti-fascist "antiX Magic" in an environment suitable for old and new computers.
_
Evet arkadaşlar metnin sonuna geldik. Dediğim gibi bu benim ilk metin hazırlayışım. O yüzden az dağıtım inceledim başka günlerde uzun uzun inceleme yapmayı planlıyorum, sağlıcakla kalın.
 
İnceleme güzel. Fakat ben Tiny Core önermiyorum eğer ana makineye kurulacaksa. 1995 yılından kalma bir sisteme kuracaksanız başka tabii ki. İçlerinden Antix öneririm. Ayrıca buraya da bakabilirsiniz.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı