3 pinli fanda hız ayarlamak

Makaleler
19
Yer
Ankara, Türkiye
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Ana PC:
Ryzen 5 5600
MSI RTX 4060 Ti 8 GB
16 GB DDR4 RAM
MSI B550M PRO-VDH WIFI
1 TB KIOXIA M.2 SSD
MSI A750GL 750W
MSI M100R

Kumpir:
i7 3770
MSI GT 1030 GDDR5
8 GB DDR3 RAM
ASUS P8H61M-LX R2.0
480 GB KIOXIA SSD
Frisby Slim kasa
300W PSU

Kumpir V2:
i3 540
MSI RX 550 2 GB
8 GB DDR3 RAM
ASUS P7H55M-LX
120 GB SSD
Frisby Slim kasa
300W PSU

(165 Hz monitör, Creative A320 ses sistemi, Rampage R74 klavye, Glorious Model O fare, 1000 Mbps internet)

=
Anakart
Foxconn G31MXP
İşlemci
Intel Core 2 Duo E8400
Benim 3 pinli eski bir kasa fanım var. Ekran kartımın fanı olmadığı için boşta bile 78 dereceydi ve ben de o fanı ekran kartının altına koydum. Hızını ayarlamak istiyorum. 4 pinli girişe takılı fakat fan 3 pinli olduğu için zaten 1 pin boşta kalıyor. Aynı şekilde gerek görürsem işlemci fanıma da hız ayarı yapacağım o da 3 pinli ve 4 pinli girişe bağlı. Foxconn G31MXP anakartı kullanmaktayım. Fanın hızını nasıl ayarlayabilirim?

BIOS'tan voltaj ayarları vb. bir şekilde ayarlama imkanım yok mudur?
@Yiğitt35 @Esdeath.xyz Hocalarım belki sizler biliyorsunuzdur. Biliyorsanız yardımlarınızı beklerim :)

BIOS'tan voltaj ayarları vb. bir şekilde ayarlama imkanım yok mudur?
@Yiğitt35 @Esdeath.xyz Hocalarım belki sizler biliyorsunuzdur. Biliyorsanız yardımlarınızı beklerim :)

BIOS'ta Hardware Monitor başlığını bulmalısınız, HW monitor olarak da geçebilir. Oradan fan hızlarını ayarlayabilirsiniz.

3 pinli olanların fan hızı ayarı çok kısıtlı diye biliyorum. Bendeki 3 pinli ile 4 pinli fanları denediğimde (anakarta göre değişir belki ya da fanın PWM kontrolcüsü bozuk veya tam gücü değildir bilmiyorum) çok hızlı çalıştırmıyor. Hatta 3 pinli olanın hız ayarı çok sınırlı. Mesela performance cooler moduna aldığımda yine aynı hızda. Ama 4 pinli olan kule tipi soğutucu fanını performance cooler moduna aldığımda fiuuu diye inletmeye başlıyor.

Yanlış bilmiyorsam 4. pin PWM pini olması lazım. Dur hemen bakayım şuna.
Baktım ve evet 4. pin PWM sinyalinin verildiği pin. 3. pin ise tach Signal diyor muhtemelen fan hızını görmemizi sağlayan pin diye tahmin ediyorum.

BIOS'ta Hardware Monitor başlığını bulmalısınız, HW Monitor olarak da geçebilir. Oradan fan hızlarını ayarlayabilirsiniz.
Hardware Monitor veya HW Monitor bulamadım. PC Health Status diye bir yer var. Orada fanın kaç RPM ile çalıştığı vb. bilgiler veriyor. Fakat nasıl ayarlanacağını veya ayarlanıp ayarlanamayacağını bulamadım.
Ayrıca anakartın kullanım kılavuzuna buradan erişebilirsiniz hocam.

3 pinli olanların fan hızı ayarı çok kısıtlı diye biliyorum. Bendeki 3 pinli ile 4 pinli fanları denediğimde (anakarta göre değişir belki ya da fanın PWM kontrolcüsü bozuk veya tam gücü değildir bilmiyorum) çok hızlı çalıştırmıyor. Hatta 3 pinli olanın hız ayarı çok sınırlı. Mesela performance cooler moduna aldığımda yine aynı hızda. Ama 4 pinli olan kule tipi soğutucu fanını performance cooler moduna aldığımda fiuuu diye inletmeye başlıyor.

Yanlış bilmiyorsam 4. pin PWM pini olması lazım. Dur hemen bakayım şuna.
Baktım ve evet 4. pin PWM sinyalinin verildiği pin. 3. pin ise tach Signal diyor muhtemelen fan hızını görmemizi sağlayan pin diye tahmin ediyorum.
Yeni anakartlarda 3 veya 4 pin olması pek bir şey farketmiyor artık. DC mod ile kontrol ettiğinizde PWM'den farkı kalmıyor. (Otomatik fan hızını kendi ayarlıyor yani.) Kısıtlı değiller.

Ekran görüntüsü 2022-05-31 213526.png

Aşağıdaki System Smart Fan Control'ü aktif hale getirebilirsiniz, yalnız dediğiniz gibi anakart 4 pinli fan bağlantısına sahipse bu da fayda sağlamaz. Ancak 4 pinli fan takarsanız hız kontrolü yapabilirsiniz. Bu durum anakartın fanlarını kontrol eden ITE çipleri ile alakalı aslında. Mesela bendeki Foxconn 2A8Ch model anakart 3 pinli fan bağlantısına sahipti ve kontrol edilebiliyordu.

Eki Görüntüle 1405212

Aşağıdaki System Smart Fan Control'ü aktif hale getirebilirsiniz, yalnız dediğiniz gibi anakart 4 pinli fan bağlantısına sahipse bu da fayda sağlamaz. Ancak 4 pinli fan takarsanız hız kontrolü yapabilirsiniz. Bu durum anakartın fanlarını kontrol eden ITE çipleri ile alakalı aslında. Mesela elimdeki Foxconn 2A8CH model anakart 3 pinli fan bağlantısına sahipti ve kontrol edilebiliyordu.
Yani 3 pinli fan ile bu iş olmaz mı? Ekran kartına kullanacaktım. Çok ses yapıyor diye hızını düşürmek istemiştim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı