3 pinli fanda hız ayarlamak

Gösterdiğim ayar bir fayda sağlamadıysa mecburen yeni 4 pinli fan ile ancak hız ayarlayabilirsiniz.
Maalesef olmadı. Bir yandan da overclock işi ile uğraşıyorum, haberiniz var zaten hocam. Ben o zaman bu fan işini direkt benim sessiz pini kopuk fana sesli pini sağlam fanın pinini ekleyerek çözeyim.

Yeni anakartlarda 3 veya 4 pin olması pek bir şey fark etmiyor artık. DC mod ile kontrol ettiğinizde PWM'den farkı kalmıyor. (otomatik fan hızını kendi ayarlıyor yani.) Kısıtlı değiller.

İşte bu yeni anakart değil. Hatta bayağı eski denilebilir. O yüzden benim dediğim şeyler geçerli. Ama dediğin doğru olabilir diyecemde fan hızını bu sefer de voltaj ile ayarlayak diyeceksin bu sefer bobinleri yancak. Allah Allah. Anakartından PWM sinyali verirse iş başka.

Fan hızını bu sefer de voltaj ile ayarlayalım diyeceksin, bu sefer bobinleri yanacak.
Fana voltaj verip hızını arttırmaya değil, voltajını bir şekilde düşürüp fanın hızı azaltmaya çalışıyorum. Voltajı arttırmak yerine azaltacağım için bir şeyin yanacağını sanmıyorum. Voltaj düşürerek de fana zarar vermek mümkün ise bilmek isterim.

Fana voltaj verip hızını arttırmaya değil, voltajını bir şekilde düşürüp fanın hızı azaltmaya çalışıyorum. Voltajı arttırmak yerine azaltacağım için bir şeyin yanacağını sanmıyorum. Voltaj düşürerek de fana zarar vermek mümkün ise bilmek isterim.

Bazı fanlarda belli tetik voltajları olur (yanlış hatırlamıyorsam) o voltajlarda belli hızlarda çalışır. Ama bazı fanlar direk düz mantık ver elektriği çalışsın babacım cinsinden olup (ki en çok denk geldiğim) girişine 2 tane diyot konulup voltajı 1.4v civarı düşürülebilir. Ama 15v bir diyot olursa iyi olur. Tabii biraz fantezi olabilir o yüzden orijinalini bozmazsan iyi olur. Çünkü narin parçalar aniden bir yerleri kırılıveriyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı