3 pinli SYS_FAN'a 4 pinli CPU fanı takmak

EZKINGh

Decapat
Daha fazla  
Elimde eski sistemimden kalma bir CPU fanı vardı 4pinli. Ben de onu 3 pin çıkışı olan anakartımdaki SYS_FAN' ataktım şu anda çalışıyor ama kontrol edemiyorum.
HWMonitor'den baktığımda sysfana taktığım fanı görmüyor fancontrol adlı programda da fanı görmüyor sıkıntı nerede olabilir?
Benim bir arkadaşım da 3 pinli sysfanına 4 pinli bir fan taktığında fancontrol adlı programdan fan hızını kontrol edebiliyordu.

İstediğim şey 4 pinli fanımın hızını manuel olarak kontrol edebilmek

Anakart modelim: H61H2-MV v2.0 kullanım kılavuzu yok maalesef.

Benim bildiğim 3 pinli fanlarda hızı kendimiz ayarlayabiliyorken 4 pinli fanlarda anakart sıcaklığa göre kendi ayarlayabiliyormuş.

Son düzenleme:
Hocam işte o 4. pinin amacı fanın RPM hızının ana kart üzernden rahatlıkla kontrol edilebilmesi. Sizin şu koşullada yapacağınız tek şey DC yani manuel olarak voltaj ayarıyla oynayarak fan hızını belirlemek olur. Maalesef 3 pin girişi fan ile data alışverişi yapmadığından her zaman full güçte çalışır, bunu da sadece DC ayarı yaparak kontrole edebilirsiniz. Ana kartınızda eğer başka 4 pinli fan girişi varsa Y tipi bir PWM fan çoğaltıcı kabloyla daha rahat edersiniz. Ama çoğaltıcılarda da sadece 4 pinli olan başlığa takılan fan sistem tarafından görülür, diğer başlıklar 3 pinlidir ve 4 pinliye takılan fanı taklit ederler.

Hocam işte o 4. pinin amacı fanın RPM hızının ana kart üzernden rahatlıkla kontrol edilebilmesi. Sizin şu koşullada yapacağınız tek şey DC yani manuel olarak voltaj ayarıyla oynayarak fan hızını belirlemek olur. Maalesef 3 pin girişi fan ile data alışverişi yapmadığından her zaman full güçte çalışır, bunu da sadece DC ayarı yaparak kontrole edebilirsiniz. Ana kartınızda eğer başka 4 pinli fan girişi varsa Y tipi bir PWM fan çoğaltıcı kabloyla daha rahat edersiniz. Ama çoğaltıcılarda da sadece 4 pinli olan başlığa takılan fan sistem tarafından görülür, diğer başlıklar 3 pinlidir ve 4 pinliye takılan fanı taklit ederler.
Fanı BIOS'tan kontrol edin.
Peki hocam voltaj ayarıyla nasıl kontrol edebilirim? BIOS üzerinden nereye gelmem gerek? Bir de voltajın kaç olması daha sağlıklı olur, fanın bir yaprağı kırık olduğu için titriyor da, hızını düşürüp daha az titremesi için düşürecem de. Fan intelin LGA 775 fanlarından bir tanesi.

Ben hiç DC ayarı yapmadım. Bir de benim ana kartımda QFAN menüsü var. Kendisi fanları test edip optimize ediyor, kendi otomatik ayarlıyor yani.

Bir de kırık olan fanının eğer kırılan yapraı elindeyse güzelce japonla yapıştırabilirsin. Bir seçene de eğer fanında çift sayıda yaprak varsa, yani kırılan fanın tam karşısına gelen bir yaprak varsa onu da kırınca o yalpalama hayli azalıyor. Dengelemek gibi düşün.

BIOS'da fan ayar kısmı varsa, orada hangi derecede hangi hızda çalışacağını ayarlayabilirsiniz.
Ben hiç DC ayarı yapmadım. Bir de benim ana kartımda QFAN menüsü var. Kendisi fanları test edip optimize ediyor, kendi otomatik ayarlıyor yani.

Bir de kırık olan fanının eğer kırılan yapraı elindeyse güzelce japonla yapıştırabilirsin. Bir seçene de eğer fanında çift sayıda yaprak varsa, yani kırılan fanın tam karşısına gelen bir yaprak varsa onu da kırınca o yalpalama hayli azalıyor. Dengelemek gibi düşün.
Hocam biosumda fan ayarı yapılamıyor galiba ama öyleyse neden 3 pinli sys_fan var ki? yine sadece cpu fanının hızını ve rpmini gösteriyor

Hocam biosumda fan ayarı yapılamıyor galiba ama öyleyse neden 3 pinli sys_fan var ki? yine sadece cpu fanının hızını ve rpmini gösteriyor
CPU fanı 4 pinli girişe takldığı için gösteriyodur. Belli segment ve üretim tarihli modellerde fiyat daha uygun olsun diye işte böyle şeylerde çok kısıyorlar. PWM de belli bir zamandan sonra çıkan bir olay. Yeni sistemlerle daha da önem kazandı sistemin sessiz çalışabilmesi için. Hatta 2 pinli falandı daha eski fanlar.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı