3 yıllık meslek lisesi deneyimim

closed.selim

Decipat
Makaleler
1
Yer
26°14'53"N 71°16'23"W
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
HP Victus 16 | RTX 4050 6GB, 16GB ram, 1TB ssd, İ5 14. nesil
Meslek
Öğrenci
LGS'den sonra okul seçecek kardeşlerim için bunu yazıyorum. 12. sınıfa geçtim bu sene ve 3 yıldır bu meslek lisesindeyim (teknokent).

1-Ortam nasıl?

Ben kendi halinde takılan, kavga aramayan, liseye okumaya gelen birisiyim. Aslında buraya ilk geldiklerinde çocuklar genelde ilk sene çok sakin oluyorlar. Eğer tanıdığı büyük keko abileri falan yoksa 9. sınıflar hep sakin oluyorlar çünkü ortamı bilmiyorlar. Abileri olanlar ise ergence davranışlar yapıyor genelde. Tek yumrukla yere yatacak tiplemeler kendilerini yenilmez gibi görüyor genelde. Bu durum sınıf atladıkça artış gösteriyor. Çünkü artık okula alışıyorlar, ortam kuruyorlar. İlk sene sakin olanlar da ya ortama alışınca ya da etrafındakilerden dolayı keko hareketlerine devam ediyorlar. Ancak siz de aynı yaşta kalmadığınız için sizin de mücadele edebilecek mentaliniz oluyor (eğer ki karşı taraf çok abartmıyorsa). Ayrıca sınıf atlayınca da 3-5 tane doğru dürüst karakteri oturmuş temiz çocuk çıkıyor emin olun.

2-Dersler

Genel olarak kesinlikle çalışkan değiller. 3-5 tane çocuk hariç kimse çalışkan olmuyor. Öğretmenler emin olun öğretmenler odasında öğrencilerin arkasından belli başlı kişiler hariç iyi konuşmuyor haklı olarak. Öğrenciler dersi genelde kaynatmaya, 2 günlük ömrünü burada heba etmeye geliyorlar. Dersi dinlemek, çalışkan olmak isteseniz bile böyle tiplemeler yüzünden ders sürekli bölünüyor. Sırf bu sebepten kendi sınıfımda nefretleştiğimiz iki gruba ayrıldık biz.

9. sınıfta Almanca dersi vardı, 9 saat meslek dersi görüyorduk. 10. sınıfta meslek dersleri 12 mi 13'e mi ne çıktı, bir de almanca kalktı feslefe geldi. 11. sınıfta iste 15 ya da 16 saat meslek dersi görüyorduk ve fizik ve coğrafya dersimiz kalktı. Bu yüzden de AYT temeliniz olmayacak. Bizdeki dersler "seçmeli matematik, kimya" gibi dersler olduğu için bunların da müfredatı sanırsam TYT müfredatı. Yani 11'den itibaren AYT görmeyeceksiniz muhtemelen. Zaten meslek liselerinin amacı ara eleman(işçi sınıfında fabrikaya eleman göndermek) olduğu için çok fazla üniversite düşünülmüyor. Müdürler, müdür yardımcıları ve okul sahibi genel olarak fabrikaya gönderdikleri öğrencileri başarı sanıyor onların reklamını yapıyorlar. Bu sebepten kendinizin çok fazla emek vermesi gerekiyor.

2.1-Meslek sınıfı ve Teknik sınıf

Kayıt olurken 2 sınıfa ayrılıyorsunuz. Seçeceğiniz yere göre değişir. Her bölümün meslek ve teknik sınıfı olur. Bunu kayıt olurken siz seçiyorsunuz.

Meslek sınıfı: 9-10'u aynı dersleri görüyorsunuz, 11 ve 12. sınıfta ise meslek sınıfı olanlar teknik sınıfa göre çok daha fazla meslek dersi görüyor. Normal derslerden iyice kısılıyor. Bu yüzden burası tam meslek öğrenmek için iyi bir yer aslında. Tabii goygoy yapmayıp kafasını çalıştıranlar için.

Teknik sınıf: Burası üniversite düşünenler için. Meslek tarafına göre daha az meslek dersi görüyor, daha fazla da normal ders görüyorsunuz.

3-Üniversite avantajları

Bu saydıklarımdan sonra "üniversite avantajları mı var?, ne kaldı?" gibi sorular soracaksanız söyleyeyim: Evet üniversite avantajınız da oluyor.
Üniversitelerin "Meslek lisesi çıkışlı öğrencilere" açtığı M.T.O.K kontenjanları oluyor. Her üniversitede değil tabii ki. Belli başlı üniversitelerde oluyor. Bu bölümler de sayılı oluyor. Bunun mantığı şu şekilde göstereyim:
mtok sıralama pc müh.png

Gördüğünüz gibi bilgisayar mühendisliği M.T.O.K bölümü açmış üniversiteler yazıyor. Gördüğünüz gibi de her üniversitede yok. Kaç kişi aldıkları ve sıralamaları yazıyor. Bir de M.T.O.K'suz haline bakalım(Sadece marmara üniversitesinin sıralamasını koyacağım.):
mü sıralama pc müh.png

Gördüğünüz gibi ciddi şekilde sıralama farkı var. İnsanların 30k yapıp girdiği bölüme siz 100k'lar ile girebiliyorsunuz.

Bu bölümü örnek olsun diye attım. Meslek lisesinde seçeceğiniz bölümlerin(otomasyon, kaynak, yenilenebilir enerji vb.) sıralama avantajı sağladığı her bölüm farklı oluyor. Otomasyon bölümü bilgisayar mühendisliğine, elektirik elektronik gibi bölümlere avantaj sağlıyordu en son. Hangi bölümlere avantaj sağlayacağı her sene yks bilgilendirme kitapçığı yayınlandığında sanırsam orada detaylarını veriyorlar, tam bilmiyorum.

Bir de şöyle bir durum var:

M.T.O.K sıralaması 4 yıllıklar için geçerli oluyor. Eğer ki siz bölümünüzle alakalı 2 yıllık bir bölüm yazmak isterseniz bu sefer sıralama avantajı değil, ekstra puan veriliyor size. Ben 2 yıllık düşünmediğim için detaylarını tam bilmiyorum. Ancak size şöyle söyleyeyim bildiğim kadarıyla, siz birisiyle aynı puanı yaptınız ya mesela, sizi öncelikli olarak alıyorlar diye biliyorum.

En son olarak kendim fikrimi sunayım:
Anadoluya gidin. Meslek lisesindeki tiplemelerle 4 yılınızı heba etmeyin. 5 arkdaşınız her zaman ortalaması siz olursunuz. Meslekte olup kendinize yazık etmeyin. Anadoluya gidip iyi bir eğitim alın ve üniversite kazanın.

Kabaca benim tecrübelerim böyle. Giden başka insanlar da eklerse daha yararlı bir bilgilendirme konusu olur.

Ben bu sene meslekte 9. sınıfı bitirdim aynen dediğiniz gibi elinize sağlık.

Ayrıca eklemeyi unutmuşum:

Teknik sınıfta okuyorsanız stajınızı 11. sınıf bittiği zaman yazın yapıyorsunuz, meslek sınıfında okuyorsanız 12. sınıfa geçtiğiniz zaman staj yapıyorsunuz.

Meslek tarafı 12. sınıfta yapıyor ve dönem boyu yapıyor. Haftada 3 gün staj, 2 gün okul. Bu 12 bitene kadar böyle devam ediyor. Burada yanılmıyorsam asgari ücretin 3'de 1'ini kazanıyorsunuz.

Teknik sınıfın yaptığı staj ise haftada 5 gün sürüyor 40 gün / 5 gün yani 8 hafta sürüyor. Bu da 2 aya denk geliyor. Hafta sonları iki tarafa da tatil oluyor. Teknik tarafta bazıları para alıyor bazıları almıyor. Bu staj yapacağınız yerin insiyatifine kalmış. Ancak meslekte kış dönemi yani normal dönemde staj yaparsanız para kesin alıyorsunuz.

Ayrıca staj başladığı an sigortanız da başlıyor. Yani bu EYT gibi ileride bir sıkıntı olursa sizin liseden kalma bir sigorta girişiniz olduğu için sigorta başlangıcını buradan baz alarak hesaplıyorlar diye biliyorum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı