30.000-40.000 TL 3D yazıcı önerisi

Yer
Adana
Merhaba.

Mühendisim, arkadaşlarımın yazıcılarını çokça kez kullanmış olsam da, daha önce hiç yazıcı sahibi olmadım.
Kullanma amacım çeşitli dekor, simülasyon için çeşitli button box, F1 wheel gibi kutu vb parçalar, projelerimdeki elektronik devreler için kutular ve belki çeşitli ticari amaçlı baskılar almayı planlıyorum.

Çözüm olduktan sonra gerekli modifikasyonları ve onarımları yapmak, benim için problem olacak biri değilim. Elektrik-Elektronik mühendisi olup, yüzlerce DIY projem oldu. Maker'lık yapıyorum denebilir.

Açıkçası bu aralıkta değeceğini düşündüğüm yazıcılardan etrafımda bulunan K1 Max'dan çıktı aldım. Beni tatmin etti fakat bu cihaz bir mühendislik ofisindeydi.
İlgilenen arkadaşım uzun yıllardır kullanan, birlikte Arduino ile yaptığımız yazıcıyı yıllarca kullanıp, adım adım büyütmüş, 3 4 adet yazıcıya sahip ve bunlar k1C, K1 Max ve Ender 3 V3 olan birisi.

Bu senaryoda ve bütçede aklıma 2 adet ürün geliyor.

• Baskı alanı 300x300x300 olduğu için ve donanımı daha dolu olduğundan Creality K1 Max (ams ilerleyen zamanlarda gelecek),
  • Ams ve dertsiz dendiği için Bambu Lab P1S Combo (ams ile)
Renkli baskı fantezim yok, fakat cihazım basabiliyor olsa denerim, hoşuma da gider. Ams'yi muhtemelen yedek flament takıp oto devam etme şeklinde kullanmayı planlıyorum.

Fakat burada p1s 256x256x256 baskı alanı ile beni korkutuyor, fiyatına göre siyah minicik LCD ekran ve tuşlu yapısı vs. hiç mantıklı gelmiyor. (Kullanmıyorum bile, biliyorum. PC'den hallediliyor her şey.)
K1 Max ise burada bayağı dolu dolu donanım ile geliyor, fakat problem yaratacaksa onunda bir anlamı yok. Ki Creality K2 ile ams sistemine benzer bir sistem de getirecek ve K1 Max ile de entegre olabilecek.

Farklı daha kaliteli bir marka model var ise, veya ams kullanma çünkü şöyle (yavaş ve çok fazla israf yaptığını biliyorum) diyorsanız da seve seve dinlerim.
Ürünleri alabileceğim en güvenilir yerlerden linklerseniz çok sevinirim. Nereden alınır emin olamıyorum. Samm, teknomarket, porima3D vb. gibi siteleri bilsem de distribütör olsalar da nere ne kampanya yapar, ne kadar yardımseverdir bilmiyorum.

İlk defa yazıcı sahibi olacak olup, buna göre yardımcı olabilirseniz sevinirim. P1s combo, 38.000TL bandında, K1 Max 33.000 TL bandında gördüm bazı yerlerde. Duruma göre p1p veya p1s düz model önerilerine de açığım. Fakat baskı alanının benim için çok çok önemli olduğunu belirtmek isterim.

@Siyah Martı sizlerin yardımseverliği ve bu işte deneyimlerinize çok güvendiğimi belirtmek isterim. Hemen hemen her konuda görüyorum ve bilgili birisiniz. Fikirlerinizi ve yönlendirmelerinizi dinlemek isterim. Kaliteli olması şartı ile daha alt segment ürünlere de açığım. Flament olarak tam hakim olmasam da, kapalı alan ihtiyacı olan flamentleri basabilecek olmak benim için +, zira daha sonra aaaa basamadım demek istemem, örneğin F1 wheel basacağım, X flament en sağlamı fakat kapalı alan ihtiyacı var denildiğinde, ah be 5bin fazla verip kapalı kasa almadım demek istemiyorum. Zira artıları yok ise böyle. Kapalı kasadan vaz da geçebilirim. Sizlerin deneyimleri benim için önemli.

Şimdiden teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ben de muhendislik okuyorum, benim isimi goren yazicilar kapali yazicilar oluyor genelde. Bence proje icin abs baski ihtiyaci onemli gercekten. Uzun suredir yazicilarla icli disliyim ve genel olara K1 Max cihazinin cok fazla sorununu gordum. Bambu ona nazaran daha az sorunluydu. Ama bambuda daha az ozellik var tabii. Kisaca muhendis de olmaniza dayanarak cikacak sorunlari cozebileceginizi dusundugum icin K1 Max oneririm. Alternatif olarak flashforge m5 pro var quadratech modellerine de bakabilirsiniz.

flashforge m5 pro yazma alanı felaket küçük. P1S'bile bana küçük, 220'lere asla düşemem. Yetmeyecektir. Quadratech markasını tanımıyorum bir yorum yapamayacağım.

K1 Max cihaz kullandıysanız, neler yaşadınız ve nasıl çözdünüz anlatabilir misiniz ?
Filament tikanmasi, boruda kirilma, filament algilamama, sensor hatasi, z offset hatasi, sicaklik hatasi, pid hatasi, kendi kendini kapatma vb gibi sorunlarla karsilastim. Tek tek çözüm anlatmak biraz uzun surer ama toplulugumuzla falan çözdük diyelim. İki ornek vereyim gene de size. Boruda tikanma isini boruyu değiştirerek çözdüm. Bazen filamenti tam cekemiyordu, onu da dislileri degistirerek çözdüm mesela.

Yaklaşık 9 yıl kendi yaptığım farklı tipteki cihazlarla çeşitli tecrübeler edindikten sonra oldukça deneyimli bir kullanıcı olarak ani bir kararla P1S aldım. Tek renk baskı almak bir süre sonra çok bayıyor. Farklı renklerde basıp birleştirme işlemi yapmak da artık uğraştırıcı gelmeye başladı. Ams, renkli baskı almayacak bile olsanız gerekli diye düşünüyorum. 4 farklı renk yada tipteki filamentleri koyup ihtiyaç olduğunda değiştirmeye uğraşmadan seçip yazdırabilmek büyük avantaj. Renkli baskıların yavaşlığı zaman açısından evet dezavantaj. Atık konusunda ise temizleme işlemi rengi önemli olmayan parçalara yaptırılabiliyor. Bununla alakalı lack table projesi bile var. Silme işlemini yapboz parçası gibi tasarlanmış parçalara yapıp finalde bu "temizlik parçalarını" birleştirerek atıklardan sehpa yapılabilir. Yada rengi önemsiz ama gerçekten ihtiyaç duyulacak parçalar basılabilir. Bambu lab yazıcılarındaki başka bir büyük avantaj ise hiç dilimleme programına ihtiyaç duymadan sitede beğendiğiniz modelleri doğrudan yazıcıya göndererek baskı alabiliyorsunuz. Kişisel tavsiyem hem deneyimli hem deneyimsiz kullanıcılara Bambu lab cihazlarından başka cihaz önermem.

K2 Plus, CMSsiz 60K civarlarında, CMSli yaklaşık 10K daha pahalı, fiyat farkı bu seviyede olduğu sürece satıcılarda CMS ünite 10K'dan fazla olur.

P1S ve P1P yi eski bir tablet ya da telefonla, dilersen mevcut telefonunla uygulama üzerinden de kullanabilirsin, ekranın pek anlamı yok dediğin gibi.

Alternatif olarak Qidi Plus 4'ü de inceleyebilirsin.
Şebeke gerilimi 110V olan ülkelerde makinedeki bir kartı değiştirmek zorunda kalmışlardı, rölenin aşırı ısınması ile alakalı bir durumdu sanırım, makineyi inceleyip hoşuna giderse detaylı olarak o konuya da bakabilirsin.

Ben şu ana kadar 4 yazıcı aldım, 2si Metatechtr'den, diğerleri de 3Dteknomarket ve N11'de Çağlar3D idi. Makinelerde sorun yaşamadığım için satış sonrası yaklaşımları hakkında fikrim yok. Baktığın fiyat bandındaki ürünlerde sık sık filament hediye bundleları olabiliyor.

Yazıcıya ve alacağın yere karar verince forumun arama kutusunda firma ismini aratırsan belki sorun yaşayan biri ya da birilerinin konularına rastlayabilirsin.

Filament tikanmasi, boruda kirilma, filament algilamama, sensor hatasi, Z offset hatasi, sicaklik hatasi, pid hatasi, kendi kendini kapatma vb gibi sorunlarla karsilastim. Tek tek çözüm anlatmak biraz uzun surer ama toplulugumuzla falan çözdük diyelim. İki ornek vereyim gene de size. Boruda tikanma isini boruyu değiştirerek çözdüm. Bazen filamenti tam cekemiyordu, onu da dislileri degistirerek çözdüm mesela.

Çok teşekkürler.

Yaklaşık 9 yıl kendi yaptığım farklı tipteki cihazlarla çeşitli tecrübeler edindikten sonra oldukça deneyimli bir kullanıcı olarak ani bir kararla P1S aldım. Tek renk baskı almak bir süre sonra çok bayıyor. Farklı renklerde basıp birleştirme işlemi yapmak da artık uğraştırıcı gelmeye başladı. Ams, renkli baskı almayacak bile olsanız gerekli diye düşünüyorum. 4 farklı renk ya da tipteki filamentleri koyup ihtiyaç olduğunda değiştirmeye uğraşmadan seçip yazdırabilmek büyük avantaj. Renkli baskıların yavaşlığı zaman açısından evet dezavantaj. Atık konusunda ise temizleme işlemi rengi önemli olmayan parçalara yaptırılabiliyor. Bununla alakalı lack table projesi bile var. Silme işlemini yapboz parçası gibi tasarlanmış parçalara yapıp finalde bu "temizlik parçalarını" birleştirerek atıklardan sehpa yapılabilir. Ya da rengi önemsiz ama gerçekten ihtiyaç duyulacak parçalar basılabilir. Bambu lab yazıcılarındaki başka bir büyük avantaj ise hiç dilimleme programına ihtiyaç duymadan sitede beğendiğiniz modelleri doğrudan yazıcıya göndererek baskı alabiliyorsunuz. Kişisel tavsiyem hem deneyimli hem deneyimsiz kullanıcılara Bambu lab cihazlarından başka cihaz önermem.

Gerçekten çok çok açıklayıcı oldu benim için. Teşekkür ederim. Bambu LAB'a bende daha samimi olsam da 256x256x256 vs 10bin TL altına Creality K1 Max 300x300x300 verince. Kafam biraz çelinmiş durumda.

K2 Plus, CMSsiz 60K civarlarında, CMSli yaklaşık 10K daha pahalı, fiyat farkı bu seviyede olduğu sürece satıcılarda CMS ünite 10K'den fazla olur.

P1S ve P1P yi eski bir tablet ya da telefonla, dilersen mevcut telefonunla uygulama üzerinden de kullanabilirsin, ekranın pek anlamı yok dediğin gibi.

Alternatif olarak Qidi Plus 4'ü de inceleyebilirsin.
Şebeke gerilimi 110V olan ülkelerde makinedeki bir kartı değiştirmek zorunda kalmışlardı, rölenin aşırı ısınması ile alakalı bir durumdu sanırım, makineyi inceleyip hoşuna giderse detaylı olarak o konuya da bakabilirsin.

Ben şu ana kadar 4 yazıcı aldım, 2'si Metatechtr'den, diğerleri de 3Dteknomarket ve N11'de Çağlar3D idi. Makinelerde sorun yaşamadığım için satış sonrası yaklaşımları hakkında fikrim yok. Baktığın fiyat bandındaki ürünlerde sık sık filament hediye bundleları olabiliyor.

Yazıcıya ve alacağın yere karar verince forumun arama kutusunda firma ismini aratırsan belki sorun yaşayan biri ya da birilerinin konularına rastlayabilirsin.

Cevabınız için çok teşekkür ederim. Qidi Plus 4 Trafo devresi değişmiştir. Yapılabilir fakat maliyetli olacaktır. Rhino3D harici başka bir yerde satılmıyor bu yazıcı, olası arıza durumunda forumlarda vs çözüm erişimim çok olur mu bilemedim açıkçası. Baskı alanı olarak aslında bana hizmet eden bir cihaz. Fakat AMS sistemi olmadığı düşünülünce K1 Max'dan 7-8 bin fazla vermeye değer mi? Bilemedim.

K1 Max - 33.500, 00TL - Samm'de.
P1S + AMS Combo - 38.880, 00 TL + 2KG Flament ile Samm'de.
P1S + AMS Combo - 41.324,90 TL + 5KG Flament ile Porima3D'de.
Qidi Plus 4 - 33.402, 72 TL KDV'siz. +20 KDV = 40.083, 264 TL, Rhino3D'de. (sadece burada satılıyor.)

Para gözetmeksizin seçiminiz ne olurdu?
Para gözetildiğinde seçiminiz ne olur?

Zira bana şu an K1 Max fiyat ve yüzey alanı büyük olduğu için göz kırpıyor.
P1S ise AMS ve Flament olduğu için göz kırpıyor :D

Yukarıdaki iki senaryoda seçiminiz hangisi olurdu?

AMS veya 44mm her alanda genişlik sizce hayat kurtarır mı?

Samm ve Porima'daki seçenekleri fiyat olarak kıyaslarsak aradaki 2,5 bin fiyat farkına yaklaşık 5 kilo Porima filament alabilirsiniz. Yani 39 bine Samm marketten 2KG filament + 2,5 bine Porima marka 4-5KG filament daha iyi bir seçenek oluyor.

Cihazda sorun çıktığında çözebilecek kapasitede birisi olabilirsiniz evet ama 30 bin civarı bir parayı verince hiç sorun yaşamamayı bekliyor insan. P1S'te şimdiye kadar karşılaştığım tek sorun VFA. Bu sorun da zaten Prusa hariç tüm cihazlar 1.8 derecelik step motor kullandığı için hepsinde var. Reddit vb tüm forumlar Creality'nin eski ve yeni cihazlarında yaşanan kritik sorunlarla dolu. Bambu lab tarafındaki sorunlar ise genelde kullanıcı hatası veya kalitesiz filamentlerden kaynaklanan sorunlar.

Baskı boyutu konusuna gelince projelerinizi bilmiyorum ama 25cm'i aşacak toplam kaç baskınız olacak ki. Modelinizin her yönde 25cm'i aşmıyorsa zaten çapraz vs koyarak basabilirsiniz. En kötü ihtimalle dilimleyicide bulunan ikiye bölme özelliğiyle bölerek birleştirmeli olarak basarsınız. Modelleriniz hazırsa bambu studio yada orca slicer'da modeli açıp 25cm^3'lük tablaya yerleştirmeyi deneyebilirsiniz.

Kesinlikle bende sizlerle aynı fikirdeyim.
Samm üzerinden almayı planlıyorum, en hesaplısı o.
Cihaz konusunda sorunları çözebilmekten kasıt, ufak modifikasyonlardı aslında. Zira birisi 33K iken diğeri 8K.
Aradaki 5K ile kilolarca filament alınabilir veya çeşitli Upgrade'ler alınabilir.
Öte yandan kesinlikle P1S ben buradayım diye bağırıyor. ASM kit kullanacağımı düşünmesemde, elimin altında olması ve belki model basabilecek olmam neden olmasın dedirtiyor.
K1 Max Tabla boyu 256x256 olsa kesinlikle şüphesiz P1S Combo'ya gideceğim ama o 5'er CM beni kurtarabilir.
Zira SimRacing için çeşitli modeller basma girişiminde bulunacağım. Özellike direksiyonda ölçüler 30Cm'ye ulaşıyor.

1735816304806.png

Örneğin bu direksiyonu basacağım. 35cm uzunluğu var. Yanlardaki tutma yerlerini çıkabilir basabilirim. Fakat o zamanda yine 27'lerde oluyor. Mecbur küçülmeye gideceğim mesela.
Direksiyon olunca ürün 2 parça yapmak da olmuyor, mukavemet gerekli. ABS sağlam olduğundan onunla basılacak ve mecbur kapalı kasalara muhtacım.

1735816439248.png

Bu model ise yine 29cm ile sınırımda. Tek parça basabilmek var iken 3 parça (2 yan tutma kısmı ve gövde) olarak basılacak.

Direkt 3D modelleri yok ama dediğim gibi bölemeyeceğim.

Çok ölüm mü? Değil, fakat ASM benim için hayati değil büyük boyut kadar.

Genel kullanımım bu yönde olacak olup, üretim yapmak, belki satmak duruma göre farklı ürünler ile de hobi amaçlı satış yapmayı planlıyorum.

Yaklaşık bir 15 günüm var. Bu süreçte netleşmeye ihtiyacım var. K1 Max alınıp bazı modifikasyonlar 3.000TL'yi geçmeyecek ise alınıp tabla boyu için oynanabilir.

Fakat çok uğraşırsın deniyor ise sıkıntısızlık + ASM için P1S 38'bine çok uygun.

K1 Max'ın tek cezbeden yeri lidar ve tabla boyu. Kararsızım.

Merhaba, K1 Max ve P1S arasinda kalmis birisi olarak derdinizi anliyorum, birebir ayni sorular benim de kafami kurcaladi ancak tabla boyutu benim icin asiri dert degildi, bundan dolayi bir risk alarak ikisini de almadim. Sizin sorunuza gelecek olursak, AMSyi yedek olarak kullanmak iyi fikir ancak tabla boyutu farkina deger mi bilmiyorum, CMS geldiginde eminim AMS fiyatlarindan uygun olacaktir.

K1 Max icin kafami kurcalayan en buyuk sey yazilim hatalariydi, Reddit, YT incelemelerindeki yorumlar vb. neredeyse vazgecirdi diyebilirim ancak herkesin basina gelecek diye bir sey yok elbette, bundan dolayi P1Sye biraz daha yakinlastim diyebilirim, K1 Max incelemelere gore cok iyi urun ancak kimi kullanicilarin yazdigi sorunlar gercekten onemli olabiliyor, cogu da cozulebilen sorunlar gordugum kadariyla ancak beni korkuttu acikcasi.

Bahsettiginiz gibi tekte baski almak AMS den daha fazla isinize yarayacaktir, dedigim gibi ileride ayri gelirse CMS alirsiniz.

Porima, SAMM, Metatech, Robo90, Hobimekatronik vb. bircok yerden hem filament hem urun aldim. Hicbirinden sorun yasamadim. Sorunuz olursa sorabilirsiniz. Eklemem gereken sey Porimadan yazici aldim, 23-27 Aralik arasi teslimat gozukurken hala gelmedi, 3 defa mail attim bu hafta sonuna kadar kargolanacak dendi, onu bekliyorum. Ayrica Porima indirimleri filamentler harici yalan :D Yilbasi indirimi oncesi Saturn 4 Ultra 12K aldim, indirime girdigi fiyattan daha uyguna geldi oyle diyeyim.

Ayrica aklima gelmisken 3eksen teknolojiye de bakabilirsiniz. Piyasa fiyatindan 1K dusuge yikama-kurleme makinasi almistim. Dedigim sitelere goz atip denk gelen dusuk fiyati tercih edebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı