Çözüldü 3060 boşta 80 derecede çalışıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

wwildpearr

Femtopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Hp Victus 16
Cpu : i7 14700HX
Gpu : RTX 4060 Mobile
Ram : 32gb DDR5
Storage : 1Tb nvme m2 ssd
Monitor : Gamebooster 23.8’’ 1ms 100hz

Keyboard: Glorious gmmk2 %96
ASUS TUF 3 fanlı 3060 12 GB kartım yüksüz PC de hiçbir şey yapılmıyorken %10 kullanımlarda 80-85 derece çakılı gidiyor. Afterburner'dan fanları fullesem de fanlar kendi kendine bir çalış bir dur yapıyor. Hatayı bir türlü çözemedim, BIOS'tan kaynaklı olabilir mi? BIOS'u da hiç bilmiyorum kurcalamaktan korktum.
image.jpg
image.jpg

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Afterburner silin ama hocam. Yani önce dilerseni Afterburner ayarlarını sıfırlayın ve sonra silin. Restart attıktan sonra bilgisayara GPU Tweak kurarsınız.
Orada da OC senaryoları var kartınıza zarar vermeyecek şekilde. Manuel ayar yapmak bazen kartlara da zarar verebiliyor, sistemin stabilitesini bozuyor. 4 5 FPS fazla olacak diye riske girmeye değmez.
Hocam size tavsiyem Afterburner yerine Asus GPU Tweak kullanmanız. Afterburner gördüğüm kadarıyla buna benzer şeylere bazen sebep olabiliyor yani stabil değil gibi. Orijinal Asus yazılımı hem de.

Kartınız kaç yıllık? AYrıca bu ısı sorunu ne zaman başladı?

Hocam size tavsiyem Afterburner yerine ASUS GPU Tweak kullanmanız. Afterburner gördüğüm kadarıyla buna benzer şeylere bazen sebep olabiliyor yani stabil değil gibi. Orijinal ASUS yazılımı hem de.

Kartınız kaç yıllık? Ayrıca bu ısınma sorunu ne zaman başladı?

Teşekkürler programı kuracağım kartım 2023 şubattan beri aktif çalışıyor render ve canlı kayıt için ısınma sorunu son 3-4 aydır devam ediyormuş yeni fark ettim umarım yakmamışımdır.

Afterburner silin ama hocam. Yani önce dilerseni Afterburner ayarlarını sıfırlayın ve sonra silin. Restart attıktan sonra bilgisayara GPU Tweak kurarsınız.
Orada da OC senaryoları var kartınıza zarar vermeyecek şekilde. Manuel ayar yapmak bazen kartlara da zarar verebiliyor, sistemin stabilitesini bozuyor. 4 5 FPS fazla olacak diye riske girmeye değmez.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Orada da OC senaryoları var kartınıza zarar vermeyecek şekilde. Manuel ayar yapmak bazen kartlara da zarar verebiliyor, sistemin stabilitesini bozuyor. 4 5 fos fazla olacak diye riske girmeye değmez.

Overclock gibi bir amacım yoktu aslında sıcaklıkların boşta bu derecede olduğunu görünce bilindik diye bir Afterburner indirip bakayım dedim sonra da problemi hiç çözemedim fanlar yüzünden ısınıyor bence çünkü fanlar arada duruyor ve genelde çok yavaş dönüyor %100 gibi değil şu an bir aktarma işim var bitince Afterburner'ı resetleyip kaldırıp Tweak'sı deneyeceğim tekrar teşekkürler.

Teşekkürler programı kuracağım kartım 2023 şubattan beri aktif çalışıyor render ve canlı kayıt için ısınma sorunu son 3-4 aydır devam ediyormuş yeni fark ettim umarım yakmamışımdır.
En kötüsü macunun ömrünü tüketmişsinizdir hocam. Garantisi devam ediyorsa eğer termal bakım için servisine yollayabilirsiniz. Garantisi bittiyse ve bu işlerden anlıyorsanız eğer termal macunu siz de değiştirebilirsiniz ama biraz riskli bir iş. Ben değişim sırasında bir kondansatörü sökmüştüm. Kartta bi rproblem yok kondansater olduğu için allahtan. Ama daha kötü bir şey de olabilirdi.

En kötüsü macunun ömrünü tüketmişsinizdir hocam. Garantisi devam ediyorsa eğer termal bakım için servisine yollayabilirsiniz. Garantisi bittiyse ve bu işlerden anlıyorsanız eğer termal macunu siz de değiştirebilirsiniz ama biraz riskli bir iş. Ben değişim sırasında bir kondansatörü sökmüştüm. Kartta bir rproblem yok kondansater olduğu için Allah'tan. Ama daha kötü bir şey de olabilirdi.

Hocam Tweak 3 hemen işi halletti şu an 23 derecelere düştü ortalama direkt fansız demek ki ben yanlışlıkla overclock falan açtım rahatladım şimdi vallahi çok teşekkür ederim kart da rahatladı ben de.

Rica ederim Hocam. Tamamen hallolmasına çok sevindim.. GPU Tweak'in ayrıca çok güzel FPS ve sıcaklık takibi özelliği var. Yani Afterburner ve Rivatuner vs kullanmanıza gerek yok.

1740052841092.png

2 farklı tipte seçeneği va rve her seçenek için renk font konum boyut her şeyi ayarlayabiliyorsunuz ve hangi göstergeyi görmek istediğinizi.

Tek yapmanız gereken GPU Tweak'i sistemle birlikte başlayacak şekilde ve küçültülmüş halde başlatacak şekilde ayarlamanız. Ayrıca sağ alttan bir kere tıklayınca GPU tweak menüsü açılır hemen. Ama çarpıya basarak kapamayın çünkü direkt program kapanıyor. Onun yerine küçültmeye basın ve tekrar sağ alta küçülsün ve çalışmaya devam etsin.

Bir de tekrar yük altındayken bakın bakalım kaç derecede. Çünkü biraz önce Afterburner'da Memory neredeyse tamamen kullanılıyordu. Bende de Tuf 3070 var ve serinletmesi harika bir seri. En baba oyunda ve grafiklerde bile 75'i geçmiyor asla ısısı. Ama Render gibi durumlarda ekran kartı dibine kadar kullanıldığı için bazen yük altında 80'i görmesi normal. Aynı zamanda Hotspot da 1000 dereceye kadar normaldir.

Rica ederim hocam. Tamamen hallolmasına çok sevindim. GPU Tweak'in ayrıca çok güzel FPS ve sıcaklık takibi özelliği var. Yani Afterburner ve RivaTuner vs kullanmanıza gerek yok.

Eki Görüntüle 2428201

2 farklı tipte seçeneği VA rve her seçenek için renk font konum boyut her şeyi ayarlayabiliyorsunuz ve hangi göstergeyi görmek istediğinizi.

Tek yapmanız gereken GPU Tweak'i sistemle birlikte başlayacak şekilde ve küçültülmüş halde başlatacak şekilde ayarlamanız. Ayrıca sağ alttan bir kere tıklayınca GPU Tweak menüsü açılır hemen. Ama çarpıya basarak kapamayın çünkü direkt program kapanıyor. Onun yerine küçültmeye basın ve tekrar sağ alta küçülsün ve çalışmaya devam etsin.

Bir de tekrar yük altındayken bakın bakalım kaç derecede. Çünkü biraz önce Afterburner'da Memory neredeyse tamamen kullanılıyordu. Bende de TUF 3070 var ve serinletmesi harika bir seri. En baba oyunda ve grafiklerde bile 75'i geçmiyor asla ısısı. Ama render gibi durumlarda ekran kartı dibine kadar kullanıldığı için bazen yük altında 80'i görmesi normal. Aynı zamanda hotspot da 1000 dereceye kadar normaldir.

Anladım hocam gerçekten uygulama çok güzel ama otomatik PC açılınca küçüktülmüş başlacayacağını nasıl ayarlayacağım onu bulamadım. Bir de render testi yapayım harbiden bakayım nasıl seyrediyor.

Hocam sağ üstte çark simgesine tıkladığınızda ayarlar menüsüne gidersiniz. Orada Genel sekmesi altında "Windows ile başlat" ve "simge durumunda başlat" seçeneklerini işaretleyin. Ayrıca "program başlatıldığında önceki ayarları uygula" diye bir seçenek daha var 2 3 altında. Onu da aktif edin. Sonra kaydet deyip ayarlar menüsünden çıkabilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı