3090'dan 5070 Ti geçişi mantıklı mı?

emrngn

Kilopat
Merhaba şu an Ryzen 5 5600 ve MSI 3090 Gaming X Trio ekran kartım var. Anakartım da b450. 2K monitörde oyun oynuyorum. Ekran kartı ve işlemci pek doğru eşleşmeler değil ama o tarihte öyle gerekmişti. Şimdi ekran kartımı 5000 serisine yükseltmek istiyorum. Ama 5070 Ti doğru tercih mi yoksa mantıksız mı? Ayrıca işlemciyi de Ryzen 7 5800X almayı düşünüyorum. Bir diğer ihtimalde arkadaşımda Ryzen 9 5900X var onu uygun bir fiyata alabilirim ama bu sefer de forumlarda okuduğum kadarıyla anakartım yetersiz kalabilirmiş. Bu seçenekler arasında en mantıklısı ne yapmak olur?

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba şu an Ryzen 5 5600 ve MSI 3090 Gaming X Trio ekran kartım var. Anakartım da b450. 2K monitörde oyun oynuyorum. Ekran kartı ve işlemci pek doğru eşleşmeler değil ama o tarihte öyle gerekmişti. Şimdi ekran kartımı 5000 serisine yükseltmek istiyorum. Ama 5070 Ti doğru tercih mi yoksa mantıksız mı? Ayrıca işlemciyi de Ryzen 7 5800X almayı düşünüyorum. Bir diğer ihtimalde arkadaşımda Ryzen 9 5900X var onu uygun bir fiyata alabilirim ama bu sefer de forumlarda okuduğum kadarıyla anakartım yetersiz kalabilirmiş. Bu seçenekler arasında en mantıklısı ne yapmak olur?
5800X ve 5900X komple para israfı olur:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Darboğaz sorununu çözmezler çünkü olayları daha çok fazla çekirdek. Performans olarak pek etkileri yok. X3D'ler de pahalı, oyüzden AM5 geçmek lazım.

5070Ti ise performans olarak çok daha iyi:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Ama AM4 serisi onu besleyemez. X3D'ler anca.

3090 gibi bir karttan güncel seriye geçmek amaçlı 5070 Ti çok iyi bir seçenek diye düşünüyorum. Saf güçte bile 3090'ı eziyor günümüzde. Hatta DLSS ve 4X MFG ile 4090'ı bile geçebiliyor, bizzat deneyimledim ve görüntü bozulması yaşatmıyor, MFG'nin yaptığı input lag ise (rahatsız etmiyor zaten) Reflex açınca epey azalıyor.

5800X ve 5900X komple para israfı olur:

Darboğaz sorununu çözmezler çünkü olayları daha çok fazla çekirdek. Performans olarak pek etkileri yok. X3D'ler de pahalı, oyüzden AM5 geçmek lazım.

5070Ti ise performans olarak çok daha iyi:

Ama AM4 serisi onu besleyemez. X3D'ler anca.

Vallaha hocam o zaman fiyat olarak çok açılmadan 5070Tİ besleyecek hangi işlemciyi almak lazım. Ama bu sefer de anakart yetersiz kalırsa onu da değiştirmem lazım. Bütçem de sınırlı çünkü.

Vallaha hocam o zaman fiyat olarak çok açılmadan 5070Tİ besleyecek hangi işlemciyi almak lazım. Ama bu sefer de anakart yetersiz kalırsa onu da değiştirmem lazım. Bütçem de sınırlı çünkü.
Bu anakart için yok. 6-7 bin TL'ye 5700X3D anca, yoksa AM5 ile 7700/9700X filan. İlla anakart değişmeyecek ise bile 5700X alıp, enazından işlemcinin %100 görmesini engellemiş olursunuz. Beslemez genede.

5700X-5070 Ti ıkılısını kullanıyorum 4K da, 3080'den gectım bende. Elındekı ıslemcıyı değiştirmeye gerek oldugunu dusunmuyorum. Oyundan oyuna darbogaz artıp azalabılır ama oyun keyfını baltalayacak boyutlara ulasmayacaktır. Gereklı gereksız butun ayarları fuller DLSS ve fg teknolojılerını kullanmazsın. İşlemci tarafına para harcamak yerıne monıtore yatırım yapabılırsın.

Bu anakart için yok. 6-7 bin TL'ye 5700X3D anca, yoksa AM5 ile 7700/9700X filan. İlla anakart değişmeyecek ise bile 5700X alıp, enazından işlemcinin %100 görmesini engellemiş olursunuz. Beslemez genede.
Hocam bir miktar darboğaza okeyim gerekirse ileride yine bir güncelleme yaparım. Şu an zaten biraz darboğaz var ama bana hiç sorun yaşatmadı. Cevabınızda beslemez yazmışsınız kastınız anakartın işlemciyi beslememesi mi yoksa işlemcinin ekran kartını beslememesi mi ?

5700X-5070 Ti ıkılısını kullanıyorum 4K da, 3080'den gectım bende. Elındekı ıslemcıyı değiştirmeye gerek oldugunu dusunmuyorum. Oyundan oyuna darbogaz artıp azalabılır ama oyun keyfını baltalayacak boyutlara ulasmayacaktır. Gereklı gereksız butun ayarları fuller DLSS ve fg teknolojılerını kullanmazsın. İşlemci tarafına para harcamak yerıne monıtore yatırım yapabılırsın.
Anakartınız ne hocam ? Benim anakart b450. Okuduğum kadarıyla benim anakart rahatlıkla 5800X çalıştırıyormuş. Ama arkadaşımda Ryzen 9 5900X var onu da alabilirim ama anakart sorun çıkarır diyorlar. Ama dediğiniz gibi darboğaz zaten şu an yapıyor ama beni hiç rahatsız edecek bir problem yaşatmadı. Maksat elimdeki bütçe ile en iyi hangi kombinasyonu yapabilirim. Bu arada ekranım iyi hocam memnunum. Dell 2k 32 inç led monitörüm var.

Son düzenleme:
Hocam bir miktar darboğaza okeyim gerekirse ileride yine bir güncelleme yaparım. Şu an zaten biraz darboğaz var ama bana hiç sorun yaşatmadı. Cevabınızda beslemez yazmışsınız kastınız anakartın işlemciyi beslememesi mi yoksa işlemcinin ekran kartını beslememesi mi?

Anakartınız ne hocam? Benim anakart b450. okuduğum kadarıyla benim anakart rahatlıkla 5800X çalıştırıyormuş. Ama arkadaşımda Ryzen 9 5900X var onu da alabilirim ama anakart sorun çıkarır diyorlar. Ama dediğiniz gibi darboğaz zaten şu an yapıyor ama beni hiç rahatsız edecek bir problem yaşatmadı. Maksat elimdeki bütçe ile en iyi hangi kombinasyonu yapabilirim. Bu arada ekranım iyi hocam memnunum. Dell 2K 32 inç LED monitörüm var.

Benım anakart X570, senın durumunda en mantıklısı uygun fıyata 5700X bulursan gecmek, ha bana sorarsan ona da gerek yok cunku oyun performansları cok yakın. Sen sadece 5070 Ti alsan yeter. O anakartla evet 5900X verımlı calısmayabılır. 5800X ve 5700X aynı ıslemcı, sadece saat hızları farklı.

@emrngn Watt tüketimleri listesi burada:

100W gibi tüketimlerde VRM çok ısınmaz gibime geliyor ama ısınması durumunda CPU frekans kısacaktır, bu kadar. Sadece demek istediğim eğer arada ciddi fiyat farkı oynuyorsa R7 5700X alıp, konuyu kapatabilirsiniz. Sadece oyun için benzer performans verecektir.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı