3200 MHz RAM 2666 MHz olarak çalışıyor ve XMP hata veriyor

UTKUSALONUR

Decapat
Katılım
29 Ağustos 2021
Mesajlar
237
Yer
Mykale Eteklerinde
Merhaba arkadaşlar, konu başlığında belirttiğim üzere 3200 MHz olarak çalışması gereken RAM belleklerim 2666 MHz olarak çalışıyor. PNY'nin "XLR8 MD32GK2D4320016XR 32 GB (2x16 GB) DDR4 3200MHz CL16" RAM belleklerine sahibim. Bu belleklerden 4 adet mevcut ve ilk başta 2 tane alıp sonradan 2 tane daha ekleyerek bellek yuvalarının tamamını doldurdum. Sistemimde yer alan diğer bileşenleri(anakart ve işlemci gibi) imza bölümümden rahatlıkla görebilirsiniz. Şimdi ben size mümkün mertebe kısa ve öz olarak başımdan geçeni anlatayım.

Arkadaşlar öncelikle RAM belleklerimi başlangıçta 2 tane olduğu sıralar XMP ayarını aktif etmiştim diye hatırlıyorum ancak frekans değerleri 3200'e çıkmış mıydı hiç kontrol etmediğimin altını çizerim. Ancak o dönem herhangi bir hata ile karşılaşmamıştım işlemi yaptıktan sonra. Asıl mevzu dün başıma geldi. Bundan 2 hafta kadar önce aynı RAM belleklerden 2 tane daha aldım ve anakartımın üzerindeki yuvaların tamamını doldurdum.

Dün, MSI Dragon Center yazılımını indirmek aklıma geldi ve programı kurduktan sonra monitör kısmından RAM frekansının 2666 MHz olarak çalıştığını gördüm(Görev Yöneticisi'nden de bakabilirdim, aklıma gelmedi o). Sonra ilk işim BIOS'a girmek oldu. Oradan Advanced Mod'a alıp "DRAM Frequency" menüsünden çeşitli frekanslar arasından frekansı 3200 MHz olarak seçtim. Ayarları kaydedip bilgisayarı yeniden başlattım. Bilgisayarın açılışında herhangi bir sorun olmadı. Her şey gayet stabildi ilk başta. Fakat bir süre sonra internette dolaşırken mavi ekran hatası verdi ve ben mavi ekrandaki yazıları okuyamadan bilgisayarı yeniden başlattı bir anda. Sonra açılışta siyah ekran üzerinde "Memory overclock fail!" hatası verdi. Bir yanlışlık olduğunu düşünerek "DRAM Frequency" menüsündeki seçimimi tekrar "Auto" yaptım ve bilgisayarı yeniden başlattım.

Bu işlemlerin ardından sistem açılış ekranında henüz daha MSI logosu gelmeden önceki siyah ekran kısmında bilgisayar çok fazla beklemeye başladı. Bu bekleme sürerken anakart üzerinde yer alan "dram ışığı" beyaz yanıyordu. Bekleme bitip MSI logosu geldiğinde ise anakarttaki bu ışık sönüp sistem hızlı bir şekilde eskisi gibi açılıyordu. Ama o ilk baştaki bekleme kısmı 20 ila 35 saniye sürüyor olabilir tahminen.

Bunlar olduktan sonra BIOS yazılımımı güncellemem gerekiyordur diye düşündüm. BIOS yazılımım 1.30'du bu arada geçtiğimiz yılın 12. ayından kalmaymış. MSI sitesinden en güncel olanını indirdim, o da 1.50'ydi. Yazılımı M-Flash ile kurdum sorunsuz kuruldu.

Daha sonra ben bu kez doğrudan XMP'yi "enabled" yaparak frekansı olması gereken değere yükseltmeye çalıştım. 3200 MHz değerini bu kez sistem asla kabul etmemeye başladı. Şöyle ki, XMP'yi açıp bilgisayarı yeniden başlattığımda sistem gelmiyordu. Birkaç kez sistemi başlatmayı denedim yine de. Başlangıç onarma kısmına yönlendirme sağlıyordu sistem bazen. Bazen de hiç gelmeyebiliyordu. Mavi ekran hatası da yine aldım.

Mavi ekran hata kodu: 0xc00000221 (bir başka kod daha vardı onun fotoğrafını çekememiştim, hatırladığım kadarıyla: 0xc0000098)
Minidump dosyası linki: 101221-8859-01.rar

Bu yaşananların üzerine BIOS'a tekrar girdiğimde frekansın 3200 MHz olarak değiştiğini görüyordum. Yani aslında BIOS üzerinde bu işlem olmuştu ama sistem açılmıyordu. Hal böyle olunca XMP'yi kapatıp frekansı 2666 MHz olarak kullanmaya devam ettim. Ama dediğim gibi sistem ilk açılırken, MSI logosu henüz gelmezken beliren siyah ekran ve o gidene kadar anakart üzerinde beyaz ışığı yanmaya devam eden "DDR" ışığı var.

Not: yaptığım bu işlemlerin ardından anakartım üzerindeki sıcaklık göstergesi normalde 30-35 derece arası iken sonrasında 35-55 derece arası değerler vermeye başladı. Ancak bu dengesiz değerlere bugün rastlamadım. 30-35 arası yine şu an.

Umarım yardımcı olursunuz. 3200 MHz olarak aldığım RAM bellekleri 2666 MHz'de kullanmak biraz canımı sıkıyor. Ha, sistem yavaş mı? Değil. Ama açılışta bir gecikme var ve bu rahatsız ediyor şu an beni. Ek olarak bilmek isteyeceğiniz bir şey olursa hemen söylerim arkadaşlar.
 
Son düzenleme:
Hangi açıdan? Ciddi bir performans kaybı yaratmayacak.
Daha düşük DRAM frekansı XMP'nin açılmadığını varsayarsak yüksek gecikme değerleri ki Intel sistemde memory latency değeri totalde daha düşük olur imkan varsa çipler öğrenildikten sonra düzgün değerlerle extreme olmayacak şekilde çekiniliyorsa ufak bir scale edecek şekilde hız aşırtmasını tavsiye ederim.
 
DRAM frekansı düşerse CL değeri de düşer, dediğim gibi bu frekansta stabil çalışıyorsa kullanabilirsin, fazladan 500 MHz ciddi bir performans farkı yaratmaz.
 
Arkadaşlar şimdi ben RAM belleklerin tamamını tekrar anakarta entegre ettim. Sistemi yeniden açtım ve açılışta BIOS'a girdim. 2666 MHz olarak yeniden düşen değeri BIOS'a girer girmez XMP'yi aktifleştirerek 3200 MHz frekansa çıkartıp yeniden başlattım.

Açılışta bahsettiğim MSI logosundan önceki kısım hala yavaş, anakarttaki DRAM ışığı o ekran geçene kadar beyaz ışık vermeye devam ediyor. Ama 4 bellek bu kez sistem açıldığında 3200 MHz frekansa ulaşmış gözüküyor. Mavi ekran hatası vs. vermezse bu iyi ama bahsettğiniz diğer testleri yaptıktan sonra siz mübarek insanlarla paylaşacağım.

@Recep Baltaş & @Jotariel & @ParastyleV , arkadaşlar görüntüler/sonuçlar bu şekilde. Siz bir sorun görebiliyor musunuz?
 

Dosya Ekleri

  • slot1.png
    slot1.png
    18,8 KB · Görüntüleme: 48
  • MSI Dragon Center Monitör.png
    MSI Dragon Center Monitör.png
    456,9 KB · Görüntüleme: 51
  • thunder4.png
    thunder4.png
    49,7 KB · Görüntüleme: 39
  • thunder3.png
    thunder3.png
    49,8 KB · Görüntüleme: 45
  • thunder2.png
    thunder2.png
    72,3 KB · Görüntüleme: 34
  • thunder1.png
    thunder1.png
    71,5 KB · Görüntüleme: 50
  • slot4.png
    slot4.png
    18,7 KB · Görüntüleme: 36
  • slot3.png
    slot3.png
    18,7 KB · Görüntüleme: 34
  • slot2.png
    slot2.png
    19,2 KB · Görüntüleme: 32
Son düzenleme:
Thaiphoon Burner'daki EEPROM sekmesinden Read SPD on SMBus verilerini de paylaşır mısın her birini ayrı ayrı olarak.
O söylediklerinizi EEPROM sekmesinden değil ama "Read" yazan yerden seçip paylaştım. Sol alt köşede her sayfanın adı vardı. Ama aynı duruyor galiba hepsi benim kafam karıştı.
 
Son düzenleme:
@Jotariel , İlk başta dump açık olduğundan söylediğin menü tam olarak açılmıyormuş ben onu fark etmedim, afedersin. Dump'a tıklamadan baştan açınca şöyle sayfalar geldi:
 

Dosya Ekleri

  • EEPROM1.png
    EEPROM1.png
    241,7 KB · Görüntüleme: 40
  • EEPROM2.png
    EEPROM2.png
    244,1 KB · Görüntüleme: 36
  • EEPROM3.png
    EEPROM3.png
    242,2 KB · Görüntüleme: 35
  • EEPROM4.png
    EEPROM4.png
    241,5 KB · Görüntüleme: 42
@Jotariel , İlk başta dump açık olduğundan söylediğin menü tam olarak açılmıyormuş ben onu fark etmedim, afedersin. Dump'a tıklamadan baştan açınca şöyle sayfalar geldi:
Benimde aklıma çip farkı geldi.

PNY Xlr 8 modelinde her telden çip çıkıyor en çok CJR veya DJR bulunuyordu ancak artık PNY'nin ne koyduğunu kendisi bile bilmiyor son zamanlarda alınanları Thaiphoon okuyamıyor maalesef bu yüzden öğrenmenin tek yolu bloğu sökmek kalıyor.

Bence öğrenemeyeceğiz gibi son aldığı RAM'lerin çip bilgisini.
Tahmin ettiğim gibi maalesef. Bu konuda elimizden bir şey gelmeyecek bunu öğrenmenin diğer yolu RAM'in soğutucusunu söküp PCB'yi incelemek kalıyor. Hynix olduğu konusunda eminim ancak hangi modeli konusunda ne desem boş olur RAM'ler tek slotlar halinde overclock'ta denenip potansiyeline göre hangisi olduğu belirlenmeye yaklaşılabilir ancak kesin demek yanlış olur.
 
Son düzenleme:
Tahmin ettiğim gibi maalesef. Bu konuda elimizden bir şey gelmeyecek bunu öğrenmenin diğer yolu RAM'in soğutucusunu söküp PCB'yi incelemek kalıyor.
Anladım.. Peki ama şimdi bu son denememde frekans 3200'e çıkabildi. Şu ana kadar da mavi ekran hatası vs. vermedi. Sadece açılışta süresi uzayan siyah ekran var. Ekran gidene kadar anakarttan gelen beyaz DDR uyarı ışığını da unutmayayım.. Tablo böyleyken ne yapmam iyi olur? Frekans değeri isteğim durumda. Ama açılışta yavaşlama var.

Soğutmayı sökmek garantiyi sonlandırabilir mi?
 

Geri
Yukarı