Sizin anakartınızda nerden ayarlanıyor bilmiyorum. İnternetten araştırabilirsiniz. Benimki şöyle;XMP kapalı, değerleri dediğiniz gibi ayarlıyorum fakat görüntü gelmiyor, FCLK’u nerden ayarlayacağımı bilmiyorum, MSI B450 Tomahawk MAX anakarta sahibim.
XMP açtınız mı BIOS’tan?
Önemli olan işlemcinin değil anakartın desteklediği maksimum frekans değeri. Anakartınız ne kadar destekliyorsa o frekanslara çıkabilmeniz lazım. DDR3 ile alakalı pek bilgim yok açıkçası, timing sürelerini voltaj değerlerini bilmiyorum. Youtube’da veya Reddit’te bununla alakalı bilgi bulabilirsiniz. Mantık aynı aslında gecikme değerlerini bir kaç tık yükseltip frekans yükseltiyorsunuz. Frekansa göre voltaj da vermeniz gerekebilir. Sonra Memtest86 üzerinden test ediyorsunuz sorun çıkmazsa gecikme değerlerini bir tık aşağı indiriyorsunuz. Hata vermeyene kadar indikten sonra voltaj değerini tek tek indirip minimum voltaj seviyesine ulaşmaya çalışıyorsunuz.
2000 MHz destekliyorsa o hızlara da çıkabilirsiniz. DDR3’te çok bir performans farkı oluşturacağını sanmam ama. Onun yerine ekran kartı ve işlemcinizi overclocklayın.Anakart 2000 MHz ( O.C ) destekliyor öyle yazıyor sitesinde ama karışık iş gibi geldi bana en iyisi kurcalamamak
2000 MHz destekliyorsa o hızlara da çıkabilirsiniz. DDR3’te çok bir performans farkı oluşturacağını sanmam ama. Onun yerine ekran kartı ve işlemcinizi overclocklayın.
İşlemci ve RAM OC genelde ekran kartına olan darboğazı azaltmak için yapılır eski sistemlerde. Sizde çok performans farkı yaratacağını sanmıyorum RAM veya işlemciye yapılan OC’nin. Ekran kartına yaparsanız bir tık daha iyi performans verir. İşlemcinizi bilmiyorum ama 2. el bi RX 570 takabilirsiniz. Bununla alakalı şöyle bir rehberim de var hatta;GTX 275 kullanıyorum hocam overclock yapsam bir nebze de olsa faydası olur mu acaba? İdareten almıştım normalde R7 370 kullanıyordum ama yandığı için beni perişan etti mecburen bunu almak zorunda kaldımİşlemciye düşünüyorum aslında soğutmam da var ama tam olarak ayarlarını bilmiyorum. C1E vs gibi bir sürü detay var.
İşlemci ve RAM OC genelde ekran kartına olan darboğazı azaltmak için yapılır eski sistemlerde. Sizde çok performans farkı yaratacağını sanmıyorum RAM veya işlemciye yapılan OC’nin. Ekran kartına yaparsanız bir tık daha iyi performans verir. İşlemcinizi bilmiyorum ama 2. el bi RX 570 takabilirsiniz. Bununla alakalı şöyle bir rehberim de var hatta;
RX 580 ve 10 yıllık i7 870
Dostlar selam. Bu veya buna benzeyen bir sistem düşünen arkadaşlar için rehber olmak isterim. Anlatacaklarım 1 yıl önce yapıldı. Sistemi 2019 Ağustos ayına kadar kullandım. Eski Casper bilgisayarımda i7 870, HD 5750 gibi parçalar vardı. Performansı iyice kötüleştikten sonra 2018 aralık ayınca...www.technopat.net
O zaman gerek yok RAM’e ya da işlemciye bence. Ekran kartına OC yapmaya çalışın.İşlemcim imzamda yazıyor hocam. FX-8300
Hynix C-die Samsung B-die’a rakip olarak çıkmış zaten. Reddit’te falan da araştırdım cidden fiyat performans olarak çok sevilen bir zar. Hynix C-die ile 61ns görenler bile varÖncelikle konuyu açan arkadaşa teşekkürler, emek vermişsin, paylaşmışsın. Sağol varol. Bende de var aynısı ve gerçekten de bu hızlara çıkabiliyorlar. 3733Mhz CL16'da stabil çalışıyor şuan. Yeni Ryzen'lar da frekans sevdiği için, PC'de şuan farklı bir akıcılık var cidden.
Daha önce meşhur Samsung B-die'lı Corsair Vengeance RGB PRO 3200Mhz kit vardı ama açıkçası B-die'lar da kalite kalite mi bilmiyorum, Hynix CJR zarlara sahip XPG Spectrix D60G sistemde daha pürüzsüz çalışıyor gibi hissettirdi. Örneğin boot süresi eski B-die kitime göre 1-1.5 saniye daha kısa. Overclock konusunda da gayet tatminkar, Hynix CJR zaten A sınıfı zarlardan birisi. Öyle Hynix kötü diyenlere kanmayın yani onlar eskide kaldı. Artık birbirine yakınlar, sadece B-die'lar daha düşük voltajla OC oluyor, CJR biraz daha voltaj seviyor. Ben tatmin oldum.
Bakın burası çok önemliBende MSI X470 Gaming Pro Carbon anakart var, önceden 2.nesil Ryzen işlemci kullanıyordum ve anakart maksimum 3466Mhz desteklediği için bu hızın üstüne çıkamıyordum. Yeni Ryzen 7 3700X'e geçtim ve sanırım işlemciden dolayı anakart limit falan dinlemeden RAM frekansını arttırmama izin vermeye başladı Yani 3466'dan yukarı çıkmıyordu, şuan 3800Mhz'yi falan rahat görüyor. Cidden ilginç. Yeni işlemciyle, anakartın fabrika çıkış özelliklerinden üste çıkabilmem büyük bir keyif oldu. X470 Gaming Pro Carbon'u çok seviyordum zaten, bir kez daha hayran oldum kendisine.
Hynix C-die Samsung B-die’a rakip olarak çıkmış zaten. Reddit’te falan da araştırdım cidden fiyat performans olarak çok sevilen bir zar. Hynix C-die ile 61ns görenler bile varÖrnek;Eki Görüntüle 513507