Ya karşıma geldi de yorum yapmadan duramadım.
Öncelikle "evladiyelik" mi? Seneye DDR5 geliyor. Vereyim evdeki DDR2 evladiyelikleri. Ne işe yarıyorsa...
Ayrıca CL16 ile 18 arasında ne fark var ki? Hayır hakikaten. Ne fark var?
Bir arkadaş abartıp "konuyu bilmeyenlerin boş tavsiyeleri vs..." bile demiş ama...
Bilgisayar yüksek mühendisiyim. Bana da anlatsınlar valla o "konu" ne ise ben de bileyim istiyorum. Bilgiye açım... Ben o konuyu kendime göre anlatayım...
Gerçek şu ki oyunlarda "zerre" fark edemezsiniz. Zaten CL16 almaya kalkan adam 4k oynasın bi zahmet. O durumda da GPU kasılır, RAM değil. Zira sistemi sınırlayan şey GPU dur. Ha CL16 tabiiki "daha" iyidir ama o "daha" nın ne kadar fark yaratacağını % ye vurunca hayal kırıklığı yaşarsınız. Başka testlerde de anlamlı bir fark yok. Hemen her hal ve şartta ucuz olan daha iyidir o yüzden. Ha iGPU kullanacaksınızdır, ekran kartı da sistem RAM'ına yaslanacaktır o vakit bir farklılık oluşur da yine de anlamsız... CL16 ya vereceğiniz para ile harici bir ekran kartı alınır zaten. Performansı her türlü daha yüksek olur onunda. Valla Single-Rank/Dual-Rank ayrımı bile bu "CL" den daha önemlidir benim görüşüme göre.
"Sentetik programlarda" fark görülür. Nedir, kendinize özel bir algoritma/program yapmışsınızdır, RAM'a yüklersiniz veriyi, üzerinde veri madenciliği yaparsınız haldır haldır. Evet CL16 işe daha çok yarar bu durumlarda. Ama yine de ideal şartlar altında bile 18 dakikada yapacağınız hesaplamayı 16 dakikaya düşüremezsiniz. Ben CL16 ile 18 yan yana ise 16 yı tercih ederim. Tabii aynı fiyataysa. Hadi 20tl vereyim de CL16 olsun, vay adam CL16 RAM almış desinler. Ama o fark +50-100 etmez... Hayır gerçekten etmez.
Akıllı tercih ne olacaktır buna göre? 3600 CL16 RAM alacağınıza mesela 3000 CL18 RAM alın, artan parayı GPU'yu güçlendirmeye verin. Çok çok daha yüksek oyun verimi alırsınız 3600@CL16'ya göre. Bu RAM sanayinin reklamlarına pek de takılmayın derim. Yok infiniti fabrik hızlanacakmış da GPU sızlanacakmış da bilmemne... Tamam hızlansın da, sen aradaki CL16 ile 18'in farkını fark edebilecek misin? Yooo. Ama cebin edecek. Yada babanızın cebi. Kaynakları doğru kullanın derim. Hayır hakikaten yazık günah. Yada oyun oynamıyorsanız CPU'yu güçlendirmeye verin, nvme alın... RAM'a boşa para kaptırmayın.
Ha bu da benim zevkim. Evet anlamlı bir hızlanma sağlamayacak kabul ama içki içmiyorum. Arabam da yok. Sevgili de bulamadım. Eee iyi de kazanıyorum. O yüzden parayı da harcayacak yer bulamıyorum açıkçası diyen varsa gitsin 4133MHz'de alsın, bir şey demem ayrı konudur.