3600X - 3060 Ti sistem donuyor

Bloklendro

Centipat
Daha fazla  
RAM
ADATA XPG 2*8 DDR4 4133 Mhz
SSD veya HDD modeli
Samsung
Ekran kartı
RTX 3060 Tİ
Anakart
Msi Tomahawk B450 Max
İşlemci
Ryzen 5 3600X
Herkese merhaba,

Daha öncesinde karşılaşmış olduğum ve problemi çözemediğim için komple sistemi yenilemek zorunda kaldığım kabusum geri döndü.

O dönemlerde de karşıma oyun oynarken çıktığı için ısınmadan kaynaklı diye tahmin ediyorum ama ben hep oyun oynadığım için hata sürekli bu noktada karşıma çıkıyor da olabilir :)

Hatayı anlatmaya çalışayım kafama çok taktığım için düzenek kurarak oyun oynayışımı videoya aldım hata anının kırptım buraya nasıl atacağımı bilmediğim için direkt eklemiyorum kurallara uygun olarak biri yönlendirirse videoyu da atabilirim.

Daha öncesinde LoL, PUBG ve WoW oynarken böyle bir hata ile karşılaşmamıştım. Diablo 4'e başlamamla beraber oyun oynarken bilgisayar ortalama 20 ila 30 dk içerisinde garip bir şekilde mutlaka donuyor. İlk 4 saniye normal oyun sesi arkadan gelmeye devam ediyor. Ardından da sesde bir takılma oluyor ve bilgisayar kilitleniyor. Tuşların hiçbiri çalışmıyor PC'ye reset atmak gerekiyor. Sonrasında girdiğimde genelde karşıma çıkmıyor. Arka planda OBS ile yayın yapmaya çalışıyorum. PC'nin ısısını takip etmek için programlar kurdum ama sorun ısıdan mı kaynaklanıyor bilemiyorum çünkü programlar PC resetlenmeden ya da donmadan önce donanımların sıcaklık parametrelerini kayıt etmiyor. Gün ve saat bilgisi elimde var. Olay görüntüleyicisi işimize yararsa oraya da bakabilirim.

Büyük ihtimalle PSU'dan kaynaklanıyor. Güç kaynağı nedir? Ne zamandır kullanıyorsun?

Ülkede genel olarak elektrik sistemleri kötü. Yaşanılan yere göre daha da kötü şartlar olabiliyor.

İyi güç kaynakları tercih etsek bile çok hızlı yipraniyorlar ve kısa sürede bozuluyorlar.

Büyük ihtimalle PSU'dan kaynaklanıyor. Güç kaynağı nedir? Ne zamandır kullanıyorsun?

Ülkede genel olarak elektrik sistemleri kötü. Yaşanılan yere göre daha da kötü şartlar olabiliyor.

İyi güç kaynakları tercih etsek bile çok hızlı yipraniyorlar ve kısa sürede bozuluyorlar.
Ne yazıkki marka modelini göremiyorum :( kasanın alt kısmında kalıyor. Ama uzun süredir kullanıyorum hiç değiştirmedim. 3-4 senesi rahat vardır. Bulunduğum bölgede de elektrik kesintileri sık oluyor ne yazıkki sizin de belirttiğiniz gibi. Ama anlayamadığım nokta neden diğer oyunlarda bu problem ile karşılaşmıyorum da spesifik bir oyunda karşılaşıyorum. Diyelim ki grafik olarak diğerlerinden daha üstün ( ki evet üstün ) ama resetten sonra neden tekrarlanmıyor ?

Ek olarak diyelim ki PSU dan. Ne önerirsiniz ?

Bir de şunu belirteyim. PC kendi kendine reset atmıyor yani güç kesintisi gibi bir durum söz konusu değil. Sadece donuyor ve kilitleniyor. Ardından reset atmam gerekiyor.

Ne yazıkki marka modelini göremiyorum :( kasanın alt kısmında kalıyor. Ama uzun süredir kullanıyorum hiç değiştirmedim. 3-4 senesi rahat vardır. Bulunduğum bölgede de elektrik kesintileri sık oluyor ne yazıkki sizin de belirttiğiniz gibi. Ama anlayamadığım nokta neden diğer oyunlarda bu problem ile karşılaşmıyorum da spesifik bir oyunda karşılaşıyorum. Diyelim ki grafik olarak diğerlerinden daha üstün ( ki evet üstün ) ama resetten sonra neden tekrarlanmıyor ?

Ek olarak diyelim ki PSU dan. Ne önerirsiniz ?

Bir de şunu belirteyim. PC kendi kendine reset atmıyor yani güç kesintisi gibi bir durum söz konusu değil. Sadece donuyor ve kilitleniyor. Ardından reset atmam gerekiyor.
memtest86 dan ramlere test yapar mısın? Ve test bitince fotoğraf atabilir misin?

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Son düzenleme:
Ne yazık ki marka modelini göremiyorum :( kasanın alt kısmında kalıyor. Ama uzun süredir kullanıyorum hiç değiştirmedim. 3-4 senesi rahat vardır. Bulunduğum bölgede de elektrik kesintileri sık oluyor ne yazık ki sizin de belirttiğiniz gibi. Ama anlayamadığım nokta neden diğer oyunlarda bu problem ile karşılaşmıyorum da spesifik bir oyunda karşılaşıyorum. Diyelim ki grafik olarak diğerlerinden daha üstün ( ki evet üstün ) ama resetten sonra neden tekrarlanmıyor?

Ek olarak diyelim ki PSU'dan. Ne önerirsiniz?

Arkadaşın dediğini yap. RAM'lerde sıkıntı çıkmazsa farklı güç kaynağı denemeni öneririm. PSU kaynaklı arıza sisteme sadece reset attırmaz, senin yaşadığın gibi donma çökme pronlemlerinede yol açabilir.

Dün gece testi yaptım sonuçlarda herhangi bir hata görünmüyor.

Dosya Ekleri

• WhatsApp Görsel 2025-07-13 saat 10.21.39_8cd1d9cf.jpg
    WhatsApp Görsel 2025-07-13 saat 10.21.39_8cd1d9cf.jpg
    189,4 KB · Görüntüleme: 21
XMP açık mı hocam?
Hayır kapalıydı. Xmp açınca zaten mavi mavi ekran veriyor. Ram frekansı 4133 anakart da destekliyor sözde ama xmp açıp 4133 mhz çalıştırdığımda pc mavi ekran veriyor.

Şuan ramleri kendiliğinden 2000 küsür frekansta çalıştırıyor buna rağmen oyunda bahsettiğim sorunu yaşıyorum

Hayır kapalıydı. Xmp açınca zaten mavi mavi ekran veriyor. Ram frekansı 4133 anakart da destekliyor sözde ama xmp açıp 4133 mhz çalıştırdığımda pc mavi ekran veriyor.

Şuan ramleri kendiliğinden 2000 küsür frekansta çalıştırıyor buna rağmen oyunda bahsettiğim sorunu yaşıyorum
OCCT power testi yapar mısın hocam.

uygulamayı indirip test e başlattım 2. dakika civarlarında bilgisayar kendini resetledi açılışta program herhangi bir bilgilendirme yapmadı. şimdi ne yapmam gerek sorunun nereden olduğu artık belli heralde

Technopat Haberler

Geri
Yukarı