3900X sistem RAM yükseltme

bonjour

Megapat
Daha fazla  
Şu an 4 slottan 2'si dolu, kalan 2 slotu da doldurmak istiyorum ancak aynı RAM'lerden 2 tane daha mı alsam yoksa bunlardan vazgeçip daha hızlı 4 yeni RAM mi alsam bilemedim. MHz ve CL değerleri kafamı karıştırdı.

Şu an Corsair Vengeance RGB Pro 3200MHz CL16 (2x16 GB) 32 GB (CMW32GX4M2C3200C16) bellek kullanıyorum. BIOS'tan 3600MHz yaptım, CL arttı mı bilmiyorum?

64 GB'a çıksam kullanır mıyım o kadar emin değilim, hiç ne kadar kullanıyorum bakmadım ama oyun ve Adobe programları ile aram iyi.

Kesinlikle yeni belleklerinde Corsair Vengeance RGB Pro serisinden olmasını istiyorum, çok memnunum. Mesela

Diğer sistem bileşenlerim şu şekilde:
  1. Anakart: ASUS ROG STRIX X570-E
  2. Ekran Kartı: ASUS ROG STRIX OC RTX 3070 Ti O8G
  3. İşlemci: AMD Ryzen 9 3900X
  4. NVMe SSD: 250GB Samsung 960 EVO
  5. SATA SSD: 500GB Samsung 860 EVO

Ek olarak NVMe SSD'de EVO'dan Pro'ya geçmeyi düşünüyorum, bellek tarafında bu bir şeyi değiştirir mi bilmiyorum ama bir sonraki yükseltmem PCI-e 4.0 destekleyen Samsung 1TB 980 Pro 7.000MB-5.000MB/sn M.2 olacak.

Son düzenleyen: Moderatör:
980 Pro PCIe 4 SSD tarafında en iyi ürünlerden birisi. Bellek tarafıyla bir etkisi yok. Bellek konusuna gelecek olursak elinizdeki bellek iyi zaten. Yani 4000 MHz'lere çıkmaya pek gerek yok. Dişe dokunur bir performans artışı olmaz. Aynı belleklerden bir set daha alabilirsiniz ancak oyun tarafında 16GB bile şu an yeterli. 32GB zaten epey fazla miktar oyun için. Eğer render alırken 30GB kullanımı görüyorsanız o zaman yükseltme yapabilirsiniz.

980 Pro PCIe 4 SSD tarafında en iyi ürünlerden birisi. Bellek tarafıyla bir etkisi yok. Bellek konusuna gelecek olursak elinizdeki bellek iyi zaten. Yani 4000 MHz'lere çıkmaya pek gerek yok. Dişe dokunur bir performans artışı olmaz. Aynı belleklerden bir set daha alabilirsiniz ancak oyun tarafında 16GB bile şu an yeterli. 32GB zaten epey fazla miktar oyun için. Eğer render alırken 30GB kullanımı görüyorsanız o zaman yükseltme yapabilirsiniz.
980 Pro PCIe 4 SSD'ye geçince bellek yetersiz gelir mi acaba gibisinden düşünmüştüm.

Biraz araştırma yaptım. 2x16'dan 4x16'ya çıkmak faydama değil zararıma oluyor gibi. Slotları böldüğüm için tek kanal yerine 2 kanal çalışıyormuş, Mhz ve CL değişmediği için boyutta yettiğinden FPS'de %1-3 gibi bir düşüş oluyormuş.

64'e geçmek yerine 2x16'dan 4x8'e düşünce ise faydasını görmek mümkün gibi zira öyle olunca Mhz olarak yüksek ve CL değeri olarak daha düşük belleklere erişmek mümkün oluyor. Sanırım araştırırken sorumun teknik cevabını buldum. Şöyle birkaç test var:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

64 GB RAM Normal kullanıcı için israftan başka bir şey değil. Alır takarsınız ama normal kullanımda hiçbir faydasını görmezsiniz. Onun yerine SSD yükseltmesi yapılabilir çünkü günümüzde toplam 750GB alan az kalıyor.

SSD'ler dışında 2 tane 4TB (biri RAID için) HDD ve 1TB sistem dışında (HDD istasyonunda) depolamam var, Ayrıca Google Workspace kullandığım için dosyalarımı Drive ile senkronize kullanıyorum o yüzden SSD'ler bile fazlasıyla yetiyor. Tamamen hız için Evo'dan Pro'ya geçeceğim.

Ben yazılımcıyım, günüm PC başında geçiyor ama kullandığım programlar render değil kodlama programları olduğu için belleğe fazla ihtiyaç duymuyorlar. Mesela şu an PHPStorm'da çalışıyorum. Edge'de 14 sekme, Spotify, Photoshop, FontLab 7 ve localhost çalışıyor. Bellek kullanım %44'de.

Tam sistemim şu şekilde:
Kasa:
Corsair Crystal 570X
Kasa Soğutma: 3X Corsair LL120, 3X Corsair SP120 ve 3x Corsair ML120
Aydınlatma: Corsair Lighting Node Pro 4X RGB Şerit
Kontrol Ünitesi: Corsair Commander Pro
Güç Kaynağı: Corsair HX850I PLUS Platinum
Anakart: ASUS ROG STRIX X570-E
İşlemci: AMD Ryzen 9 3900X
İşlemci Soğutma: Corsair iCUE H150i RGB PRO XT
Bellek: Corsair 32 GB(2x16 GB) DDR4 3200MHz
Ekran Kartı: ASUS ROG STRIX OC RTX 3070 Ti O8G
Ses Kartı: ASUS STRIX soar DAC 116DB SNR 7.1 PCI-e
NVMe SSD: 250GB Samsung 960 Evo
SATA SSD: 500GB Samsung 860 Evo
HDD 1: Western digital 4TB
HDD 2: Western digital 4TB (RAID)
HDD 3: Western digital 1TB
---
Monitör: Samsung UWQHD (3440x1440) Curved 34" 1ms 165Hz
Klavye: Corsair K95 Platinum
Mouse: Corsair Glaive Pro 18.000 DPI
Mouse Pad: Corsair mm100
Kulaklık: Corsair Void Elite Wireless Dolby 7.1
Kulaklık Standı: Corsair ST100 Premium
Kamera: Logitech C920 FullHD
Mikrofon: Creative Sound Blaster Z
Ses Sistemi: Logitech Z906 5+1
HDD/SSD İstasyonu: Wavlink USB 3.1.

980 Pro PCIe 4 SSD'ye geçince bellek yetersiz gelir mi acaba gibisinden düşünmüştüm.

Biraz araştırma yaptım. 2x16'dan 4x16'ya çıkmak faydama değil zararıma oluyor gibi. Slotları böldüğüm için tek kanal yerine 2 kanal çalışıyormuş, Mhz ve CL değişmediği için boyutta yettiğinden FPS'de %1-3 gibi bir düşüş oluyormuş.

64'e geçmek yerine 2x16'dan 4x8'e düşünce ise faydasını görmek mümkün gibi zira öyle olunca Mhz olarak yüksek ve CL değeri olarak daha düşük belleklere erişmek mümkün oluyor. Sanırım araştırırken sorumun teknik cevabını buldum. Şöyle birkaç test var:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

SSD'ler dışında 2 tane 4TB (biri RAID için) HDD ve 1TB sistem dışında (HDD istasyonunda) depolamam var, Ayrıca Google Workspace kullandığım için dosyalarımı Drive ile senkronize kullanıyorum o yüzden SSD'ler bile fazlasıyla yetiyor. Tamamen hız için Evo'dan Pro'ya geçeceğim.

Ben yazılımcıyım, günüm PC başında geçiyor ama kullandığım programlar render değil kodlama programları olduğu için belleğe fazla ihtiyaç duymuyorlar. Mesela şu an PHPStorm'da çalışıyorum. Edge'de 14 sekme, Spotify, Photoshop, FontLab 7 ve localhost çalışıyor. Bellek kullanım %44'de.

Tam sistemim şu şekilde:
Kasa:
Corsair Crystal 570X
Kasa Soğutma: 3X Corsair LL120, 3X Corsair SP120 ve 3x Corsair ML120
Aydınlatma: Corsair Lighting Node Pro 4X RGB Şerit
Kontrol Ünitesi: Corsair Commander Pro
Güç Kaynağı: Corsair HX850I PLUS Platinum
Anakart: ASUS ROG STRIX X570-E
İşlemci: AMD Ryzen 9 3900X
İşlemci Soğutma: Corsair iCUE H150i RGB PRO XT
Bellek: Corsair 32 GB(2x16 GB) DDR4 3200MHz
Ekran Kartı: ASUS ROG STRIX OC RTX 3070 Ti O8G
Ses Kartı: ASUS STRIX soar DAC 116DB SNR 7.1 PCI-e
NVMe SSD: 250GB Samsung 960 Evo
SATA SSD: 500GB Samsung 860 Evo
HDD 1: Western digital 4TB
HDD 2: Western digital 4TB (RAID)
HDD 3: Western digital 1TB
---
Monitör: Samsung UWQHD (3440x1440) Curved 34" 1ms 165Hz
Klavye: Corsair K95 Platinum
Mouse: Corsair Glaive Pro 18.000 DPI
Mouse Pad: Corsair mm100
Kulaklık: Corsair Void Elite Wireless Dolby 7.1
Kulaklık Standı: Corsair ST100 Premium
Kamera: Logitech C920 FullHD
Mikrofon: Creative Sound Blaster Z
Ses Sistemi: Logitech Z906 5+1
HDD/SSD İstasyonu: Wavlink USB 3.1.

Bu sistem fazlasıyla yeterli hocam. RAM tarafında yapacağınız değişim size derleyici tarafında bir hız kazandırmaz. Oyunlardan gelecek 3-5 FPS için de değişiklik yapmaya bence gerek yok. PCIe 4.0 bir SSD yükseltmesi yetecektir diye düşünüyorum.

Bu arada hangi alanda yazılım geliştiriyorsunuz acaba?

Bu sistem fazlasıyla yeterli hocam. RAM tarafında yapacağınız değişim size derleyici tarafında bir hız kazandırmaz. Oyunlardan gelecek 3-5 FPS için de değişiklik yapmaya bence gerek yok. PCIe 4.0 bir SSD yükseltmesi yetecektir diye düşünüyorum.

Bu arada hangi alanda yazılım geliştiriyorsunuz acaba?

RGB hoşuma gittiği için 4 slotuda doldurmak istiyordum aslında. Sanırım CMW32GX4M4D3600C16 alacağım. Şöyle bir fark görünüyor: (gecikmesi fazla olduğu halde, ben 16'dan 16'ya geçmiş olduğumdan fazla iyi olacak)

ThemeForest'de satışa çıkarmak için Wordpress teması geliştiriyorum 6 aydır, ilk temam olduğu için bir 8-10 ay daha sürecek gibi görünüyor. Şu an birkaç aktif sitede test aşamasında yani kullanılabilir durumda. Öte yandan Webtasarım hizmetleri veriyorum ve birkaç websitem var. Reklama girip kural ihlaline sebep olmamak için isim veremiyorum 😹

RGB hoşuma gittiği için 4 slotuda doldurmak istiyordum aslında. Sanırım CMW32GX4M4D3600C16 alacağım. Şöyle bir fark görünüyor: (gecikmesi fazla olduğu halde, ben 16'dan 16'ya geçmiş olduğumdan fazla iyi olacak)

ThemeForest'de satışa çıkarmak için Wordpress teması geliştiriyorum 6 aydır, ilk temam olduğu için bir 8-10 ay daha sürecek gibi görünüyor. Şu an birkaç aktif sitede test aşamasında yani kullanılabilir durumda. Öte yandan Webtasarım hizmetleri veriyorum ve birkaç websitem var. Reklama girip kural ihlaline sebep olmamak için isim veremiyorum 😹

Videodaki farkın olabilmesi için birebir aynı sistemi kullanıyor olman gerekir. Videoda RTX 3090 ve 5800X, 1080P'de kullanılmış. Senin sisteminde bu kadar fark olmaz.

Videodaki farkın olabilmesi için birebir aynı sistemi kullanıyor olman gerekir. Videoda RTX 3090 ve 5800X, 1080P'de kullanılmış. Senin sisteminde bu kadar fark olmaz.

Haklısın. Valla bunun net cevabı alıp test etmekle belli olur. Acaba alıp test edip sonuçları tatmin edici olmazsa iade yapmak ne kadar etik olur, sanırım bu benim hakkım?

Yani çok performans farkı olacağını sanmıyorum. Ancak bir şeyler denemek istiyorsanız eldeki bellekleri satıp Micron çipli Ballistix modellerine geçmenizi öneririm.

Haklısın. Valla bunun net cevabı alıp test etmekle belli olur. Acaba alıp test edip sonuçları tatmin edici olmazsa iade yapmak ne kadar etik olur, sanırım bu benim hakkım?
Sonuçta sıfır malı alıp keyfi olarak iade edip ikinci el konumuna düşürmüş oluyorsun. Pek etik bir davranış olduğu söylenemez. Oynadığın oyunlarda ekran kartı kullanımı %98-99 ise 4500MHz RAM de taksan farkı olmaz. Yüksek frekanslı RAM işlemcinin tek çekirdek performansına katkı sağladığı İçin ekran kartını besleyemeye yetmediği durumlarda ekran kartını beslemeye biraz destek çıkıp FPS arttırır. Gelen FPS ekran kartından yani, doğrudan RAM sebepli değil.
Mevcut işlemcin ekran kartını besleme sorunu yaşamıyorsa yüksek frekanslı bellekler ekstra bir artış sağlamaz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı