Amiidamaru
Megapat
0.2 katman kalınlığındaki baskılar için kabaca benim uyguladığım işlem sırası şöyle;
Dikkat ettiğim noktalar ve tavsiyeler;
- Çok parçalı baskılarda yapıştırma işleminden sonra boşluklara ahşap macunu çekiyorum.
- Macun kuruduktan sonra 200 kum ile ön zımparalama yapıyorum. Kuru bezle veya fırçayla tozları temizliyorum.
- Astar atıyorum.
- Astar sonrası önce 200 kum sonra 400 kum ile zımpara atıyorum.
- Ürünü önce kuru bezle veya fırçayla temizliyorum sonra nemli bezle temizliyorum. Bütün tozlardan kurtulmam gerekiyor.
- Akrilik boya ile boyuyorum. En az 2 kat boyamak gerekiyor ve hatta bazen 3 kat boyadığım da oluyor.
Dikkat ettiğim noktalar ve tavsiyeler;
- Zımpara yaparken maske takın acayip toz çıkıyor. Gözle görülmese bile fark etmeden yutuyoruz o tozları. Ben başta ne olacak 2 dakikalık işten diyordum ama o iş öyle olmuyormuş. Hele ki kapalı alanda yapıyorsanız…
- Zımpara yaptıktan sonra mutlaka tozları temizliyorum. Boyanın ve astarın düzgün tutunmasını engelleyebiliyor ve pütürlü bir yüzey olmasına sebep olabiliyor.
- Astarı çok iyi çalkalamak gerekiyor yoksa homojen bir şekilde püskürtme olmuyor. Her defasında çalkalayın mutlaka. İlk seferde mutlaka başka bir yüzeye en az 1 saniye püskürtme yapın. Spreyi ikinci ve sonraki kullanımlarda çalkaladıktan sonra ters tutun ve püskürtün. Artık boya gelmeyene kadar püskürtmeye devam edin. Sonrasında astar uygulayın.
- Astar atarken de mutlaka maske kullanın. Zımparadan daha beter. İlk seferimde az kalsın istifra edecektim…
- Boya yapacağınız yüzey mutlaka bütün pisliklerden arındırılmış olmalı. Elinizde dokunduğunuz yerler bile yağ dokusu içerdiğinden boyayı az da olsa etkileyebilir.
- Boya yaparken kullandığınız ekipmanları (fırça, palet, vb.) mutlaka işiniz bitince yıkayın. Akrilik boya için su yeterli. Yıkamazsanız sonrasında bela oluyor.
- İlk defa boya yapıyorsanız ilk tecrübenizi ana malzemeniz üzerinde denemeyin. Kıymeti olmayan bir parçada deneyin. İlk tecrübe çok önemli.
- Süngerli zımpara kullanmanızı tavsiye ederim. Kağıt zımpara ile zımpara yapmak biraz zor olabiliyor. Düz yüzeylerde takoz benzeri zımparalama ekipmanları kullanabilirsiniz.
- Sarkma olan yüzeyler veya aşırı çapaklı yüzeylerde zımpara öncesi eğe kullandığım da oluyor. İşleri kolaylaştırıyor.
- Motip akrilik gri sprey astar kullanıyorum.
- Rich ve Cadence marka akrilik boyalar kullanıyorum.
- Cadence akrilik vernik kullanıyorum. Vernik fırçası ayrı olmalı.