3D baskıdan çıkan ürün nasıl boyanmalı?

0.2 katman kalınlığındaki baskılar için kabaca benim uyguladığım işlem sırası şöyle;

• Çok parçalı baskılarda yapıştırma işleminden sonra boşluklara ahşap macunu çekiyorum.
  • Macun kuruduktan sonra 200 kum ile ön zımparalama yapıyorum. Kuru bezle veya fırçayla tozları temizliyorum.
  • Astar atıyorum.
  • Astar sonrası önce 200 kum sonra 400 kum ile zımpara atıyorum.
  • Ürünü önce kuru bezle veya fırçayla temizliyorum sonra nemli bezle temizliyorum. Bütün tozlardan kurtulmam gerekiyor.
  • Akrilik boya ile boyuyorum. En az 2 kat boyamak gerekiyor ve hatta bazen 3 kat boyadığım da oluyor.

Dikkat ettiğim noktalar ve tavsiyeler;

• Zımpara yaparken maske takın acayip toz çıkıyor. Gözle görülmese bile fark etmeden yutuyoruz o tozları. Ben başta ne olacak 2 dakikalık işten diyordum ama o iş öyle olmuyormuş. Hele ki kapalı alanda yapıyorsanız…
  • Zımpara yaptıktan sonra mutlaka tozları temizliyorum. Boyanın ve astarın düzgün tutunmasını engelleyebiliyor ve pütürlü bir yüzey olmasına sebep olabiliyor.
  • Astarı çok iyi çalkalamak gerekiyor yoksa homojen bir şekilde püskürtme olmuyor. Her defasında çalkalayın mutlaka. İlk seferde mutlaka başka bir yüzeye en az 1 saniye püskürtme yapın. Spreyi ikinci ve sonraki kullanımlarda çalkaladıktan sonra ters tutun ve püskürtün. Artık boya gelmeyene kadar püskürtmeye devam edin. Sonrasında astar uygulayın.
  • Astar atarken de mutlaka maske kullanın. Zımparadan daha beter. İlk seferimde az kalsın istifra edecektim…
  • Boya yapacağınız yüzey mutlaka bütün pisliklerden arındırılmış olmalı. Elinizde dokunduğunuz yerler bile yağ dokusu içerdiğinden boyayı az da olsa etkileyebilir.
  • Boya yaparken kullandığınız ekipmanları (fırça, palet, vb.) mutlaka işiniz bitince yıkayın. Akrilik boya için su yeterli. Yıkamazsanız sonrasında bela oluyor.
  • İlk defa boya yapıyorsanız ilk tecrübenizi ana malzemeniz üzerinde denemeyin. Kıymeti olmayan bir parçada deneyin. İlk tecrübe çok önemli.
  • Süngerli zımpara kullanmanızı tavsiye ederim. Kağıt zımpara ile zımpara yapmak biraz zor olabiliyor. Düz yüzeylerde takoz benzeri zımparalama ekipmanları kullanabilirsiniz.
  • Sarkma olan yüzeyler veya aşırı çapaklı yüzeylerde zımpara öncesi eğe kullandığım da oluyor. İşleri kolaylaştırıyor.
  • Motip akrilik gri sprey astar kullanıyorum.
  • Rich ve Cadence marka akrilik boyalar kullanıyorum.
  • Cadence akrilik vernik kullanıyorum. Vernik fırçası ayrı olmalı.
Sadece görseldeki ürünü boyayacaksanız ve başka boyama yapmayacaksanız hiç bunlarla uğraşmanıza ve masraf yapmanıza gerek yok. Basın sprey boyayı olsun bitsin.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı