Çözüldü 3D Yazıcı baskı ölçü tutarsızlığı ve köprü atamama

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Amiidamaru

Megapat
Yer
İstanbul
Ender 3v2 + BL-Touch (orijinal Creality) kullanıcısıyım. Yaşadığım sorunlar hakkında eklediğim görsellere bakarak da fikir edinebilirsiniz.

Başlıca yaşadığım sorunları ve denediğim çözümleri aşağıda sıraladım.

• Baskının tablaya yapışmaması (çözüldü)
Ne yaptıysam çözüm bulamamıştım. BL-Touch ile kalibrasyon yapsam bile yine de yapışmıyordu. 5 derece aralıklarla tabla ısı ayarını değiştirerek denesem de beceremedim. Sonuç olarak yapıştırıcı kullanmayı denedim ve çok etkili oldu. Pritt çok sağlam tutuyor. Tabla soğumadan kesinlikle tabladan ayrılmıyor, soğuduktan sonra bile ufak bir direnç gösteriyor. Uzun süreli baskılar için tavsiye ederim. Pritt'in çok maliyetli olduğunu düşündüğüm için saç spreyi denedim ve o da gayet başarılı fakat pritt kadar sağlam tutmuyor. Uzun süreli baskılar için pritt tercih ederim. Yapıştırıcı uygulamalarından sonra ilk katmanların ne kadar temiz olduğunu görsellerden görebilirsiniz.

• Köprü atamama sorunu
Baskı hızı olarak 35, 50 ve 70 denedim ama yine de köprü atamıyor. Deadpool ve ninja kaplumbağa figürlerinin omuz kısımlarında da bunun etkisini görüyorum sanırım. Normalde bu baskılar desteksiz olarak basılabiliyorlar ama ben artık basamıyorum. Tahminimce fanlarda problem var ama emin değilim.

• Ölçüler tutarsız
Çizim programında verdiğim ölçüler ile aldığım baskıdaki ölçüler birbirini tutmuyor. e-step ayarını cetvel ile yaptım(cetvel ile ne kadar doğruluk olur bilmesem de) ama z-y-z için yapamıyorum. Kalibrasyon yapabilmek için dijital kumpas aldım ama dandik çıktığı için doğru ölçümler yapamıyorum. Kaliteli olanları da aşırı pahalı. Tavsiye edebileceğiniz kumpas varsa onunla tekrar denemek istiyorum.

• Duct uygulaması
Öncelikle hangi tasarımı tercih etmeliyim bilmiyorum. Fan markası olarak da öyle. Makinenin şimdiki hali oldukça ses yapıyor ve böyle bir güncelleme yapmışken sessiz fan takmak isterim. Baskılarda yaşadığım problemler varken duct baskısı alabilir miyim bilemiyorum.

Şimdilik aklıma gelen sorunlar bunlar. Aklıma gelen olursa ekleme yaparım.

Kullandığım dilimleyici: Cura
Kullandığım filament: Esun PLA+ Mavi
Görsellerdeki baskıları 195 derecede aldım.

@Siyah Martı Hocam selamlar, yine ben :) Müsait olduğunda ilgilenebilirsen sevinirim :)

Dosya Ekleri

• Deadpool (1).jpg
    Deadpool (1).jpg
    76,4 KB · Görüntüleme: 402
  • Heat Tower (2).jpg
    Heat Tower (2).jpg
    94,9 KB · Görüntüleme: 222
  • Heat Tower (3).jpg
    Heat Tower (3).jpg
    135,9 KB · Görüntüleme: 389
  • Heat Tower (4).jpg
    Heat Tower (4).jpg
    62,6 KB · Görüntüleme: 252
  • Heat Tower (5).jpg
    Heat Tower (5).jpg
    144,1 KB · Görüntüleme: 243
  • Heat Tower (6).jpg
    Heat Tower (6).jpg
    90 KB · Görüntüleme: 383
  • Tabla (1).jpg
    Tabla (1).jpg
    126,6 KB · Görüntüleme: 253
  • Tabla (2).jpg
    Tabla (2).jpg
    224 KB · Görüntüleme: 162
  • Tabla (3).jpg
    Tabla (3).jpg
    144,8 KB · Görüntüleme: 185
  • Heat Tower (1).jpg
    Heat Tower (1).jpg
    62,9 KB · Görüntüleme: 239
  • Ninja (5).jpg
    Ninja (5).jpg
    119,9 KB · Görüntüleme: 295
  • Deadpool (2).jpg
    Deadpool (2).jpg
    114,5 KB · Görüntüleme: 233
  • Deadpool (3).jpg
    Deadpool (3).jpg
    165,6 KB · Görüntüleme: 201
  • Deadpool (4).jpg
    Deadpool (4).jpg
    115,9 KB · Görüntüleme: 188
  • Deadpool (5).jpg
    Deadpool (5).jpg
    87,9 KB · Görüntüleme: 193
  • Ninja (1).jpg
    Ninja (1).jpg
    96,1 KB · Görüntüleme: 152
  • Ninja (2).jpg
    Ninja (2).jpg
    79,6 KB · Görüntüleme: 189
  • Ninja (3).jpg
    Ninja (3).jpg
    96,3 KB · Görüntüleme: 204
  • Ninja (4).jpg
    Ninja (4).jpg
    100,4 KB · Görüntüleme: 192
Son düzenleme:
Çözüm
Baskı kalitesini 0.16 yapıp infilli 0.48mm'de basabilirsin. 0.2 ile basacaksan infilli 0.4mm olarak basabilirsin, 0.6mm nozül için. Support için de benzer durum geçerli, temelde.
Ender 3v2 + BL-Touch (orijinal Creality) kullanıcısıyım. Yaşadığım sorunlar hakkında eklediğim görsellere bakarak da fikir edinebilirsiniz.

Başlıca yaşadığım sorunları ve denediğim çözümleri aşağıda sıraladım.

• Baskının tablaya yapışmaması (çözüldü)
Ne yaptırsam çözüm bulamamıştım. BL-Touch ile kalibrasyon yapsam bile yine de yapışmıyordu. 5 derece aralıklarla tabla ısı ayarını değiştirerek denesem de beceremedim. Sonuç olarak yapıştırıcı kullanmayı denedim ve çok etkili oldu. Pritt çok sağlam tutuyor. Tabla soğumadan kesinlikle tabladan ayrılmıyor, soğuduktan sonra bile ufak bir direnç gösteriyor. Uzun süreli baskılar için tavsiye ederim. Pritt'in çok maliyetli olduğunu düşündüğüm için saç spreyi denedim ve o da gayet başarılı fakat pritt kadar sağlam tutmuyor. Uzun süreli baskılar için pritt tercih ederim. Yapıştırıcı uygulamalarından sonra ilk katmanların ne kadar temiz olduğunu görsellerden görebilirsiniz.

• Köprü atamama sorunu
Baskı hızı olarak 35, 50 ve 70 denedim ama yine de köprü atamıyor. Deadpool ve ninja kaplumbağa figürlerinin omuz kısımlarında da bunun etkisini görüyorum sanırım. Normalde bu baskılar desteksiz olarak basılabiliyorlar ama ben artık basamıyorum. Tahminimce fanlarda problem var ama emin değilim.

• Ölçüler tutarsız
Çizim programında verdiğim ölçüler ile aldığım baskıdaki ölçüler birbirini tutmuyor. e-step ayarını cetvel ile yaptım(cetvel ile ne kadar doğruluk olur bilmesem de) ama z-y-z için yapamıyorum. Kalibrasyon yapabilmek için dijital kumpas aldım ama dandik çıktığı için doğru ölçümler yapamıyorum. Kaliteli olanları da aşırı pahalı. Tavsiye edebileceğiniz kumpas varsa onunla tekrar denemek istiyorum.

• Duct uygulaması
Öncelikle hangi tasarımı tercih etmeliyim bilmiyorum. Fan markası olarak da öyle. Makinenin şimdiki hali oldukça ses yapıyor ve böyle bir güncelleme yapmışken sessiz fan takmak isterim. Baskılarda yaşadığım problemler varken duct baskısı alabilir miyim bilemiyorum.

Şimdilik aklıma gelen sorunlar bunlar. Aklıma gelen olursa ekleme yaparım.

Kullandığım dilimleyici: Cura
Kullandığım filament: Esun PLA+ Mavi
Görsellerdeki baskıları 195 derecede aldım.

@Siyah Martı Hocam selamlar, yine ben :) Müsait olduğunda ilgilenebilirsen sevinirim :)
Hocam merhabalar, baskının tablaya yapışamama olayı çözmüşsünüz fakat bu genelde kullanıcı kaynaklıdır. İyi kalibre edilmemiş tabla, yanlış sıcaklık ve ilk katman hızı buna çok etkendir. Ben kendim iki yazıcı kullanıyorum, uzun süredir ne prit ne saç spreyi hiç bir şey kullanmıyorum.

Ölçülerin tutarsız olması, extruder kalibrasyonu ile alakalı olabilir. Onun ayarını iyi yapmak lazım. Erbil abinin bir videosu vardı Youtube'da ona göz atmanızı tavsiye ederim.

Köprülerinizdeki sorundan tam emin değilim. Çok fazla sarkma olmuş olmaması gereken yerlerde. Bu ya çok sıcak basımdan, ya yeterli gelmeyen ısıdan olabilir. Az ısı nasıl olur dersen extrude ederken alt kısma iyi yapışamıyorsa, tutunamıyorsa sarkacaktır. Heat tower'a göre gidersek 195 en iyi basım gibi gözüküyor ama farklı sıcaklıklarda denediniz mi? 205'te denenebilir gibi.

Ben Esun kullanırken 220'de basıyordum ama tabi filamentten filamente farklılık gösterir.

Hocam merhabalar, baskının tablaya yapışamama olayı çözmüşsünüz fakat bu genelde kullanıcı kaynaklıdır. İyi kalibre edilmemiş tabla, yanlış sıcaklık ve ilk katman hızı buna çok etkendir. Ben kendim iki yazıcı kullanıyorum, uzun süredir ne prit ne saç spreyi hiç bir şey kullanmıyorum.
Doğrudur hocam zaten suçu makineye atmıyorum. Ben beceremedim kolaya kaçtım :) Şimdilik burayı çözüme kavuşturduğum için üzerinde durmuyorum.

Ölçülerin tutarsız olması, extruder kalibrasyonu ile alakalı olabilir. Onun ayarını iyi yapmak lazım. Erbil abinin bir videosu vardı Youtube'da ona göz atmanızı tavsiye ederim.
Oraya baktım hocam. İçi boş bir küp basıp duvar kalınlığına göre kalibrasyon yapıyordu ama dediğim gibi elimde kaliteli bir kumpas yok. Bu sebeple kalibrasyonu mükemmel yaptığımı iddia edemiyorum. Sadece extruder kısmında cetvel ile 10cm ölçüm yaparak kalibre etmeye çalıştım. Kaliteli bir kumpas tavsiyeniz olursa onunla denemek isterim :)

Köprülerinizdeki sorundan tam emin değilim. Çok fazla sarkma olmuş olmaması gereken yerlerde. Bu ya çok sıcak basımdan, ya yeterli gelmeyen ısıdan olabilir. Az ısı nasıl olur dersen extrude ederken alt kısma iyi yapışamıyorsa, tutunamıyorsa sarkacaktır. Heat tower'a göre gidersek 195 en iyi basım gibi gözüküyor ama farklı sıcaklıklarda denediniz mi? 205'te denenebilir gibi.
Dediğim gibi 195 derecede aldım baskıları. Daha yüksek sıcaklıklarla daha önceden denediğim farklı baskılar vardı ama çok kötülerdi. 205 derece denediğimden emin değilim. O şekilde de bir deneme yaparım.

Ben Esun kullanırken 220'de basıyordum ama tabi filamentten filamente farklılık gösterir.
Esun PLA+ siyah ve itfaiye kırmızı filamentleri de kullanmışlığım var. Onlarda dediğiniz gibi daha yüksek sıcaklıklar kullanıyordum. 230 derece kullandığımı da hatırlıyorum. Şuan kullandığım filament sanki PLA+ değilmiş gibi ama paketinde ve etiketlerinde PLA+ yazıyor. Dediğim gibi farklı sıcaklıklarda da denemeler yaparak sonuçları aktarırım.

Hoş geldin. Ben de, dolar yükselmişken sağlam kar ile tümden makineyi satmışsındır diye düşünüyordum.

1. Baskı yapışma işi tam olarak çözülmemiş ama çevresinden dolanmışsın. Amazon'dan geçen ay büyük Prittleri 9'dan almıştım. Normalde hiç gerekmiyor ama kullanacaksan da tek kat sürmek bile yetiyor.

2. Köprü atamama işi şayet köprüleme ayarlarını kurcalamadıysan en çok sıcakla ilgili, mesela aynı köprüyü tablaya yakın yerde daha kötü yukarlarda daha iyi basarsın, tabla sıcağından ötürü.
Fanın ne kadar güçlü ise o kadar başarı artar. Aynı mantıkla basabildiğin en düşük sıcaklık köprülemedeki başarıyı arttırır.

Fandan kuşkulanmakta haklısın. 0.6 nozül ile 0.48mm basıyorum ve bende sorun yok. Fan olarak laptop fanı kullanıyorum, noname 24V fanlar da olur, ki bende onlardan vardı ama sesi gece için fazla çıktığından değiştirdim. Altta da 2 tane 9cmlik fan var.

3. Ölçü işini sıfıra sıfır yapamazsın, bastığın parçaların çözünürlüğü, büyüklüğü. tasarımı ve baskı ayarları oynaklık yapar. O nedenle kaba bir değer verip o değer üzerinden örnek baskılar almak gerekebilir, ana parçanın temas edeceği bölgeleri ayırıp lokal baskılarla test edebilirsin.

4.Ben Satsana kullanıyorum.
Screenshot 2022-01-10 142659.jpg
Screenshot 2022-01-10 142747.jpg
Screenshot 2022-01-09 230640.jpg

Son görsel boyutsal tutarlılık için.

Farkındaysan Noctua almadım üstteki fanları, alttakiler de Noctua değil tabii ki.
Be Quiet! Pure Wings 2.

Satsana'da laptop fanları için de adaptörleri ben çizip bastım, hazır değiller. Gri kısım Thingiverse'den. Onlar için de örnek baskı almam gerekti, keşke gerekmese idi ama sistem böyle.

Son düzenleme:
Köprüleme ayarlarını kurcalamadım hocam. Sadece sıcaklık ayarlarında değişiklik yaptım ve farklı baskı hızları denedim.

Figürlerdeki hata ile köprü sorunu sence bağlantılı mı? Bana aynı sebepten ötürü böyle oluyormuş gibi geldi.

Durum böyleyken duct baskısını başarılı olarak alabileceğimden emin değilim. Duct basmadan önce sadece fan değişikliği yapsam bir faydası olur mu sence?

Bunların dışında extruder ve hot end değiştirmem tavsiye edilmişti. Sence buna gerek var mı? Hangi ürünleri tavsiye edersin?
@Siyah Martı

Cihazın altındaki fanların biri anakart biri güç kaynağı için sanırım. Oradaki fanların gürültüye çok etkisi oluyor mu?

Sendeki satsana internette gördüklerimden çok farklı :)

Son düzenleme:
Bridging ile overhang problemi iki farklı şey. Ninja kaplumbağadakiler overhang problemi yani açı kaynaklı. Biraz da kalın basmışsın sanırım, fan öksürüyorsa bir de kalın basarsan daha da zorlanır, overhang problemi de normal şartlarda basabileceğinden daha alt değerlerde başlar.
Modellerine bakarsan fanın üflediği tarafta sarkma daha az, diğer tarafta ise ağlıyor.

Benim aldığım 24V noname fanlardan sonra makinenin talihi değişti desem yeridir, Creality'ninkiler çok zayıf. Makine daha da zorlayıcı açıları basabiliyordu o fanlardan sonra, şimdiki 5Vluk laptop fanlarla da iyi.

Bende stock extruder ve hotend var. Volcano ve Mosquito gibi markalar aklımda kalmış ama orijinalleri çok pahalı. Mosq. $150 civarı olsa gerek. Diğeri daha ucuz olabilir.

PSU'nunki 12V. Sorunu çok küçük ve yetersiz. Ben ilk onu değiştirdim. Diğeri anakartı soğutuyor ve hotendi soğutan fanla aynı, sese etkisi oluyor mu sorusu için yeterli sanırım.

Bendeki Satsana bu olsa gerek, başta 5015 fanla kullanmıştım. Sonra da komple tasarımı değiştirmek yerine turuncu adaptör parçaları bastım, ondan farklı gözükmüştür gözüne yoksa özel bir şey yok.

Bridging testini PLA için yapıyorsan 220'den başlaman yeterli, boşuna basma daha yüksek değerleri.
Evde vantilatör varsa istediğin duct tasarımını basabilme şansın var. 🙃

Ben Satsana kullanıyorum ama 2 tane daha populer duct tasarımı mevcut. Birinde çok sökmek gerekiyordu. Petsfang, Hero Me olmalı isimleri. Yani onlar daha da iyi olabilir, benim işimi gördüğü için ben çok uğraşmadım.

Son düzenleme:
Ben en iyisi uygun bir duct tasarımı bulup baskı almayı deniyim :) BL-Touch'a uygun bulmak lazım bir de. O ara fanların siparişini geçerim. Vantilatör yok da USB ile çalışan fanlardan bulursam iş görür mü acaba :)

Duct baskısı alamadığım durumda sadece fan değiştirerek deneme yapmak durumunda kalıcam. Bu durumda hangi ölçülerde, kaç V fan almam gerekiyor?

@Siyah Martı

BL touch için de varyasyonları mevcuttur.
Stock fanlar için de Satsana mevcut.

USB fan iş görür mü bilmiyorum, kapasitesine bağlı. Bastığın yerin soğuk olması da iyi etkiler mevcut durumda.

Seçtiğin duct tasarımı hangisi olursa o Thingiverse tasarımında fan bilgisi yazar.

Ürünle gelen fanların ölçüsü öndeki ve yandaki için 4010 ama öndeki aksiyel fan, yandaki blower fan.

Son düzenleme:
BL touch için de varyasyonları mevcuttur.
Stock fanlar için de Satsana mevcut.

USB fan iş görür mü bilmiyorum, kapasitesine bağlı. Bastığın yerin soğuk olması da iyi etkiler mevcut durumda.

Seçtiğin duct tasarımı hangisi olursa o Thingiverse tasarımında fan bilgisi yazar.

Ürünle gelen fanların ölçüsü öndeki ve yandaki için 4010 ama öndeki aksiyel fan, yandaki blower fan.
Zaten yapıştırıcı kullandığım için tabla sıcaklığını mümkün olduğunca düşürüp denemek daha mantıklı geliyor.

Duct baskısını alamazsam daha kaliteli bir 4010 blower fan bulmaya çalışmaktan başka çare kalmıyor sanırım :)

Bu arada makineyi çalıştırdığımda bazen çok saçma bir ses çıkıyor. Yazdırma kafasındaki fanlardan geldiğini düşünüyorum. Sanki fan yapraklarından bazıları kırılmış gibi bir ses geliyor ama kırılmasını gerektirecek bir durum yaşamadım hiç. Bir süre sonra ses normale dönüyor dönmezse de makineyi kapatıp açarak normal çalışmasını sağlıyorum. Çok sık olmuyor ama bu durum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı