3D yazıcı kalibrasyonu için kumpas önerisi

Makaleler
2
Daha fazla  
Filament akış hızı için vs ölçüm yapacağım. Galiba dijital olmayanlar yeterince hassas değil. Dijital olanlardan da hangisi almak lazım bilmiyorum. İşimi görecek şekilde en uygun fiyatlısını önerirseniz sevinirim.

Filament akış hızı için vs ölçüm yapacağım. Galiba dijital olmayanlar yeterince hassas değil. Dijital olanlardan da hangisi almak lazım bilmiyorum. İşimi görecek şekilde en uygun fiyatlısını önerirseniz sevinirim.
Ben Cetvelle bile yaptim, mekanik kumpas normalde yeterli ama tabii dijital istiyorsaniz, dogru olcum yapan en ucuzu bu:

Ben Cetvelle bile yaptim, mekanik kumpas normalde yeterli ama tabii dijital istiyorsaniz, dogru olcum yapan en ucuzu bu:
Hocam cetveller ile ancak santimetrenin 10da 1i yani milimetre ölçümü yapılıyor benim ise bu videodaki gibi milimetrenin 10da biri hassasiyetinde ölçüm yapmam lazım.

Kumpasın iyisi pahalı olur, Mitutoyo'nun mekanik kısa olanları bile 2000 lira üzerinde, iyi olmayana sahip olmanın bir anlamı yok, plastik dijital kumpas almasan da olur. Zaten ölçüm aletlerinin periyodik olarak kalibrasyonu gerekli yoksa aldığın sonuçlara güvenemezsin.
Hocam bu videoda piyasadaki en ucuz kumpasla bile 100de 1 hassasiyet ile ölçüm yapabiliyoruz diyor.

Bu;

veya yukarıdaki iş görmezse bu kumpas;

iş görür mü tek yapacağım bu videodaki akış kalibrasyonu işlemini yapmak.

Eğer bunların hiçbiri iş görmüyorsa nasıl bu kalibrasyonu yapabilirim veya siz nasıl yaptınız?

Bunların ikisi de plastik. Metal de alsan kalibrasyonsuz ölçüm cihazlarıyla alınan ölçülere doğru denemez.

Ben yapmıyorum. Farklı sıcaklıkta değerler sapar, farklı katman yüksekliğinde de bir miktar sapma olur, aynı sıcaklıkta farklı soğutma koşullarında gene boyutta oynama olur, farklı hız vb. de etkiler. Ben genellikle görsel parçalar basıyorum, o nedenle benim için gerek şart değil ama e-step ayarı yaptım Marlin'de, Klipper'da da onun paraleli olan rotation distance ayarını gene yaptım.

Boyutsal parça bastığımda da flow rate ayarı yapsam da yapmasam da tek baskı ile istenen ölçüyü almak bizdeki makinelerle imkansız, test baskılarıyla istenen boyutsal sonucu yakalaman gerekiyor.

Son düzenleme:
Boyutsal parça bastığımda da flow rate ayarı yapsam da yapmasam da tek baskı ile istenen ölçüyü almak bizdeki makinelerle imkansız, test baskılarıyla istenen boyutsal sonucu yakalaman gerekiyor.
Hocam ben çoğunlukla işlevsel parçalar basacağım. Bu kısmı biraz daha açabilir misiniz? Kumpas olmadan nasıl test baskılarıyla vs gerekli kalibrasyonu yapacağım?

Şöyle söyleyeyim, aynı STL'yi 0.08mm katman yüksekliği ile bastığın zamanki sonuç ile 0.32mm k.y. ile bastığın zamanki sonuç bile ölçüsel olarak değişir.. Farklı baskı sıcaklığı, hız, soğutma seviyesi, oryantasyon, aynı markanın farklı renkteki filamenti bile sonucu etkileyebilir.

Flow rate için bastığın kübü aynı şartlarda non-stop basacaksan kullanacağın değer kıymetli olabilir. Onun dışında çok fazla değişkenden etkileniyor. En basitinden küp ufak olduğundan makine üst seviye hızlara ulaşamaz ama sen büyük bir parça basacaksan küpteki hızlardan çok daha yüksek hız değerlerine ulaşabilir.

Flow rate için eklediğin videoda tek bir kenar üzerinden değerlendirme yapılıyor, aslını istersen 4 kenarın ölçüsü birbirinden farklı olabilir. Senin aldığın referans kenar kalın ise sen F.R'i ona göre değiştirirsin ama ya diğer kenarlar daha ince ise?

F.R öncesi e-step, Klipperlı bir makinede ise rotation distance ayarı yapmak da gerekir. Bunları yaparım.

Kalibrasyona gelirsek; ölçüm cihazlarının kalibrasyonu gerekli, o tip bir ürün aldığın zamanda bile belli periyotlarla tekrar kalibrasyona gönderilmeli.

Alacağın kumpas kendi içinde tutarlı ölçümler yapsa bile yanlış ölçüyorsa seni yanlış yönlendirir.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı