3D yazıcı önerisi

shahana

Hectopat
Katılım
27 Kasım 2020
Mesajlar
38
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Dostlar, konuyla ilgili bilgim giriş seviyesi bile değildir belki. Aslında biraz da öğrenmek için oluşturdum bu konuyu.
3D yazıcı almak ve 30 Cm'ye kadar kendime aksiyon figürler basmak istiyorum. Bu tarz bir iş için yazıcı önerilerinizi ve olur ile olmazını anlatabilirseniz ne mutlu bana.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Dostlar, konuyla ilgili bilgim giriş seviyesi bile değildir belki. Aslında biraz da öğrenmek için oluşturdum bu konuyu.
3D yazıcı almak ve 30 Cm'ye kadar kendime aksiyon figürler basmak istiyorum. Bu tarz bir iş için yazıcı önerilerinizi ve olur ile olmazını anlatabilirseniz ne mutlu bana.
Butceniz nedir?
 
Verdiğim yanlış ve eksik bilgiler olursa lütfen düzeltin.
Eğer okumak istemezseniz sona video bırakıyorum ona da bakabilirsiniz.

Bildiğim kadarı ile bazı şeyleri anlatmak isterim. İki farklı ham madde kullanan yazıcı türü vardır, biri ham madde olarak filament dediğimiz şeyleri kullanan "FDM", diğeri ise hammadde olarak reçine kullanan "SLA" (aslında DLP diye bir yazıcı tipi var fakat nasıl bir şey olduğunu bilmediğim için bilgi veremiyorum.). SLA yazıcılar FDM yazıcılara göre modelleri çok daha detaylı bir şekilde baskı alabilir. Fakat fiyatta normal olarak daha yüksek oluyor. Örnek vermem gerekirse; "anycubic photon mono-X 6ks" bu bir sla yazıcı, robotistan.com da 16.065 TL'ye satılıyor ve baskı boyutu 192 X 120 X 245 mm. Bir de aynı fiyatta FDM yazıcılara bakalım, "creality ender 5 s1" bu yazıcının fiyatı yine aynı siteden bakarsak 16.274 TL ve baskı boyutu 220 X 220 X 280.

Fiyatlar için robotistan sitesini örnek verdim fakat alacaksanız bu siteden almanızı önermiyorum, zaten Akakçe'den bakarsanız 14.000 TL'ye bulabiliyoruz.

Kendime aksiyon figürler basmak istiyorum.

Eğer kendine figür basmak için almayı planlıyorsan sana SLA yazıcıları önerebilirim. Fakat istediğin boyutlar için 20k yeter mi bilmiyorum, pek fazla sla yazıcı modeli bilen biri değilim.
Şimdi ise baskı kalitesinden kastım ne ona gelelim. 3D yazıcılar baskıları basarken katman katman ilerler, bu katman boyutu (bu katman boyutunu başka yerlerde mikron veya katman yüksekliği olarak duymuş olabilirsin) ne kadar küçükse model o kadar detaylı çıkar.

1697404192265.png


Bu siyah çizgiler arasında kalan her turuncu kısım bir katmandır. Bu katman yüksekliği 0.20mm yani 200 mikrondur.

1697404274858.png


Deminki fotoğrafta katmanın ne olduğunu gösterdiğim için bu sefer göstermiyorum, bu fotoğraftaki katman yüksekliği ise 0.05mm yani 50 mikrondur.

Sla yazıcılar 50 mikronluk katman yüksekliğinde bir modeli çok rahat basabilirken FDM yazıcılar bu katman yüksekliğine direkt ulaşamazlar. FDM yazıcılarının extruder kısmında (yani filamentin eritilip çıktığı yer) nozzle dediğimiz bir parça var, bu parçanın da kalınlıkları olur, bu parçanın kalınlığı ne kadar ince olursa 50 mikron dediğimiz katman yüksekliğine o kadar yakınlaşabiliriz. Fakat bu nozzle kalınlığı ne kadar ince olursa nozzlenin tıkanma olasılığıda o kadar artar. Sla yazıcılarda ise katman yüksekliği farklı işliyor. Sla yazıcılar hammaddesi olan reçineyi tablaya dondurarak basar ve bu tablaya dondurma işlemi sla yazıcılarda olan LCD ekrana bir ışın gönderilerek yapılır. İşte sla yazıcılarda katman yüksekliğini belirleyen şey o LCD ekrandır. 2K'den başlar genelde fakat nereye kadar gidiyor bilmiyorum :D.

Özetle bence ilk olarak FDM veya sla olarak hangisine ihtiyaç duyduğunuza karar vermeniz, onun için bir yazdıklarım dışında bir video bırakıyorum.

Video
Hangi tip yazıcıya karar verdiğinizde lütfen bilgilendirin, ondan sonra yardımcı olabilirim. SLA yazıcıda karar kılarsanız model konusunda pek yardımcı olamasamda elimden geleni yaparım, FDM almaya karar verirseniz yardımcı olma ihtimalim biraz daha fazla olur. İyi günler dilerim.
 

Geri
Yukarı