3D yazıcı önerisi

M469 HEATFS

Centipat
Daha fazla  
İyi Sosyaller. 3D yazıcı ile 1/48 şekilde savaş uçakları basmayı planlıyorum. Hiç bildiğim bir konu değil. Biraz absürt olabilir. Yani nasıl bir makine almam gerek? Ne kadar güç harcar? Kullandığı malzeme nedir? Pahalı mı? Gerçekten anlayanlar bana yardımcı olursa çok teşekkür ederim. 3D yazıcılar hakkında temel olarak bilmem gerekenler nedir?

İyi Sosyaller. 3D yazıcı ile 1/48 şekilde savaş uçakları basmayı planlıyorum. Hiç bildiğim bir konu değil. Biraz absürt olabilir. Yani nasıl bir makine almam gerek? Ne kadar güç harcar? Kullandığı malzeme nedir? Pahalı mı? Gerçekten anlayanlar bana yardımcı olursa çok teşekkür ederim. 3D yazıcılar hakkında temel olarak bilmem gerekenler nedir?
SLA yazıcı alman lazım. FDM'e göre pahalılar tabii ki. Reçine kullanıyor SLA yazıcılar. Ne kadar güç harcadığı makineye göre değişir lakin çok bir şey tüketmiyorlar.

@M469 HEATFS
Temel olarak bilmen gerekenler FDM ve SLA sistemlerinde farklı. SLA, FDM’e kıyasla çok daha “pis” bir iş. Reçine kullandığı için bir şeyi alıp hemen kullanamazsın; belirli aşamalardan geçirmen alzım.

İlk olarak, baskının üzerindeki reçine kalıntılarını temizlemen gerekiyor. tabi kullandığın reçine türüne bağlı: eğer standardreçine kullandıysan izopropil alkol ile; suyla yıkanabilir reçine kullandıysan suyla yıkaman lazım. Ardından, parçayı daha sağlam hâle getirmek için yaklaşık 5-10 dakika boyunca UV ile kürlemen gerekiyor (kürleme süresi reçineye ve UV ünitesine göre değişir tabii).

Tüm bu işlemler sırasında maske ve eldiven takman gerekiyor. Reçine ve IPA hem kötü kokar hem de uçucu organik bileşikler ve buharlar yaydığı için sağlığa zararlı. Reçine cilde temas ettiğinde alerjik reaksiyon veya deri tahrişi yapabiliyor. Ayrıca SLA yazıcılar kapalı alanlarda kullanılmaya uygun değil; kokudan ve zararlı buhardan dolayı balkon gibi iyi havalandırılan açık alanlarda veya güçlü havalandırması olan bir ortamda çalışman lazım. Özellikle kendim kullandığıman dolayı biliyorum. Koku kısmı berbat gerçekten.

Tabii bunca uğraşın karşılığında ise üst düzey baskı kalitesi elde ediyorsun. SLA yazıcılar küçük ve karmaşık detaylarda son derece başarılı. FDM’ler belirli bir noktaya kadar detay verebiliyor; fiziksel sınırlamalardan dolayı bir yerden sonra o kaliteye ulaşamıyorsun.

1760904804542.png

Bu benim ilk aldığım baskıydı.

Normalde bunları anlatan rehber mevcut lakin oldukça detaysız.

Son düzenleme:
Çok uzun şekilde yazmışsınız. Bilgiler için çok teşekkürler. Peki marka öneriniz nedir? Elegoo adlı bir marka gözüme çarptı. Bütçemi belirlemedim daha. Sizin de fikrinizi almak isterim doğrusu.

Çok uzun şekilde yazmışsınız. Bilgiler için çok teşekkürler. Peki marka öneriniz nedir? ELEGOO adlı bir marka gözüme çarptı. Bütçemi belirlemedim daha. Sizin de fikrinizi almak isterim doğrusu.

Yani genel anlamda SLA yazıcı piyasasında 3 marka var. ELEGOO, Creality ve Anycubic. Creality'nin modelleri gördüğüm kadarıyla biraz pahalıya kaçıyor. Ayrıca çoğu modeli hakkında bilgim de yok. Mümkünse ELEGOO Saturn 4 Ultra veyahut Saturn 3 Ultra olabilir. Kürleme ve yıkama için aynı şekilde ELEGOO Mercury 2.0 veya 3.0 olabilir.

2. ellerde uyguna bulunabiliyor ikili şekilde. Geçenlerde saturn 4 Ultra + Mercury 3.0'ı 22.000TL'ye satanı görmüştüm. Tabii baskı süresi çok önemli. SLA yazıcılardaki LCD ekranın ömrü genelde 2000 saat civarı oluyor. O süreye ne kadar yakınsa o kadar uzak durmaya çalış. 1100 saat gibiyse uzak dur. Ekran parası neredeyse yeni yazıcı kadar oluyor çünkü.

Hocam gerçekten sıfırları pahalıymış. Hangisi 1/48 veya 1/72 savaş uçağı için uygundur? Soru saçmaysa kusura bakmayın. İnceleyip bana tavsiyede bulunabilir misiniz? 🙂

https://shbd.io/s/JMVv9Bp6 (FDM)

https://shbd.io/s/lg64xSsC (SLA)
O kadar küçük şeyler için FDM pek uygun değil. Özellikle örneğin iniş takımını yapacaksınız belirli detaylar kaybolacak veya çıkmayacak. SLA bakmanız en iyisi olur. Attığınız ilan güzel duruyor. Kaç saat kullanıldığını kesinlikle sorun. Bunun dışında eğer alırsanız yanına 5 6 litre kadar alkol, 100'lü eldiven, huni ve peçete alın.

@M469 HEATFS Bu arada açık alan gibi bir yerin var değil mi? Kapalı Odada olmaz çünkü. Balkon gibi bir yer şart. Yoksa da özel havalandırma borusu çekmen lazım.

O kadar küçük şeyler için FDM pek uygun değil. Özellikle örneğin iniş takımını yapacaksınız belirli detaylar kaybolacak veya çıkmayacak. SLA bakmanız en iyisi olur. Attığınız ilan güzel duruyor. Kaç saat kullanıldığını kesinlikle sorun. Bunun dışında eğer alırsanız yanına 5 6 litre kadar alkol, 100'lü eldiven, huni ve peçete alın.

@M469 HEATFS Bu arada açık alan gibi bir yerin var değil mi? Oda da olmaz çünkü.
Balkon olur mu?

Evet, olur. Yeter ki bol hava giren bir yer olabilisin ve Koku vs. rahatça dışarı çıkabilsin. Bu arada sabahları baskı alırken güneş ışığını olabildiğince minimuma indirmeye çalış. Eğer reçineye güneş ışığı denk gelirse yavaşca kürler onu. Katılaşır.

Ek olarak şunu sorayım: İşte bu alkoldür, reçinedir bu malzemeleri nereden ucuz ve güvenilir bir şekilde temin edebilirim? Ya da yüz yüze bir şekilde nereden alabilirim?

Ek olarak şunu sorayım: İşte bu alkoldür, reçinedir bu malzemeleri nereden ucuz ve güvenilir bir şekilde temin edebilirim? Ya da yüz yüze bir şekilde nereden alabilirim?

Alkol benim bildiğim kadarıyla artık eczanelerde satılmıyor. Ki kendi yaşadığım yerde de 2 3 tane eczaneye sorduğumda bunu doğrulamıştım. Onu internetten almanız gerekli.

Eldiven eczanelerden bulunabilir. Pudrasız nitril eldiven diye geçer. Normal eldivenlere göre biraz daha iyi oluyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı